19. august 2019
Nina og Niels Fink i vinmarken.

 Foto: Per Christensen
Nina og Niels Fink i vinmarken. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vingården er selvfinansierende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vingården er selvfinansierende
Erhverv - 08. august 2019 kl. 06:17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Jesper Danscher
Foto: Per Christensen

Vejrhøj Vingård ligger med en pragtfuld udsigt ud over marker og Nekselø-bugten. På den anden side af vejen strækker 10.000 vinplanter sig op ad bakken, der bliver til Vejrhøj.

Og det var da også udsigten, der fik de to økonomer Nina og Niels Fink til at købe ejendommen.

- Vi sad på en bænk og kiggede ud over Nekselø-bugten, og så var vi solgt, fortæller Niels Fink om parrets første besøg ved deres kommende hjem.

De havde set en annonce for et lille husmandssted ved foden af Vejrhøj i Odsherred og måtte da lige se stedet.

Husmandsstedet blev købt i 2009, og i 2011 begyndte parret så småt med at sætte de første vinstokke i marken.

Og da Niels Fink blev pensionist i 2013, gik de for alvor i gang med plantningen af vinstokke.

Sideløbende blev der indrettet produktionslokaler og et showroom i en nybygning på husmandsstedet.

I dag producerer vingården 10.000 flasker vin, der afsættes til butikker i Odsherred og København, men ikke mindst til top-restauranter i København, med en enkelt lokal undtagelse, nemlig Dragsholm Slot.

- Som en tommelfingerregel bliver der en flaske vin per vinstok, derfor er vi kommet op på at producere 10.000 flasker årligt, fortæller Niels Fink.

Ved siden af etableringen af vingården har han i 2016 taget Vinakademiets uddannelse til sommelier.

- Det har givet mig en dyberegående indsigt i vin, som er nyttig, når jeg snakker med vores kunder, siger Niels Fink.

I sit sidste job i den finansielle sektor solgte han finansielle løsninger til kunder i et år.

- Det gav mig et kendskab til salg, som jeg nyder godt af i dag, når vi skal få vores vin solgt til kunderne, understreger Niels Fink.

Start på Landbohøjskolen
For Nina Fink er vingården en gammel drøm, der nu er gået i opfyldelse. Hun startede på Landbohøjskolen, men gik så over til økonomistudiet.

Spørger man de to økonomer, om det økonomisk er en god idé at starte en vingård, lyder svaret med to store smil: NEJ.

- Men det er noget, vi begge brænder for, og så hjælper det jo, at vi er selvfinansierende. Vi havde penge med fra vores hus i Klampenborg og en opsparing, fortæller Nina Fink.

Derfor er forrentningen af kapitalen ikke det vigtigste i første omgang.

Det er bestemt ikke en loppetjans at producere vin.

- Vi skal dagligt i marken her om sommeren for at klippe vildskud af, fortæller Nina Fink.

Og da en vinplante sagtens kan vokse 14 centimeter på et døgn, er der nok at gøre med 10.000 planter i vinmarken.

Her i sommerperioden holder de to vinbønder flere arrangementer for turister og fastboende.

Senest en vinsmagning, hvor de serverede vin fra alle vingårdens årgange.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten