12. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vindmølleeventyr giver boost til lille havneby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vindmølleeventyr giver boost til lille havneby
Erhverv - 25. juni 2020 kl. 12:38
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Claus Vilhelmsen

Det største erhverv i den lille by Klintholm Havn på Østmøn har traditionelt været fiskeriet. Men ligesom andre steder ved Østersøen har erhvervsfiskeriet mistet sin store betydning, og i stedet har trollingfiskeriet og turismen taget over.

I disse år forandres dette, for med opførelsen af de enorme vindmøller på Kriegers Flak skal Klintholm Havn være servicehavn, og det skaber liv, vækst, arbejdspladser og penge i omløb.

Kriegers Flak anslås at skabe 25-30 job på havnen alt efter, hvem man taler med. Og det er kun begyndelsen.

- Jeg tror, man kan være sikker på, at der kommer flere vindmølleparker, siger Vordingborg Kommunes borgmester, Mikael Smed (S).

Service til flere

Det svenske energiselskab Vattenfall er i øjeblikket ved at opføre en bygning som hjemsted for selskabets servicering af Kriegers Flak på havnens østlige del. Men ved siden af er det tyske selskab Energie Baden Wurttemberg (EnBW) ved at opføre en lignende bygning til servicering af den vindmøllepark, der står i tysk farvand lige ved siden af Kriegers Flak.

EnBW oplyser, at vindmølleparken med navnet EnBW Baltic 2 vil blive serviceret fra Klintholm Havn fra august 2020. Fra 2015 har tyskerne sejlet deres folk ud fra Rostock til et hotelskib, der ligger ved vindmøllerne.

Klintholm Havn ligger kun 40 km fra Baltic 2, og det giver en logistisk fordel. Kriegers Flak ligger endnu tættere på Klintholm Havn. Der er cirka 15 km til den første vindmølle, og netop den korte afstand gjorde udslaget, da Klintholm Havn blev valgt frem for Køge, Rødvig, Stubbekøbing, Faxe og Trelleborg.

- I sidste ende faldt valget af servicehavn på Klintholm Havn, hvor et af parametrene var kort transporttid fra havnen ud til havmølleparken, udtalte Vattenfalls projektdirektør for Kriegers Flak Niels Bjært, da Klintholm Havn blev valgt i 2017.

Færdig i 2021

Vattenfalls danske pressechef, Esben Baltzer Nielsen, oplyser, at opførelsen af vindmøllerne på Kriegers Flak går helt efter planen. I år gælder det fundamenterne, og i 2021 sættes vindmøllerne op. Ved årets udgang skal det hele være færdigt.

- Vi har nu placeret det første fundament til havmølleparken. Fundamentet udgør den første, synlige del af selve vindmølleparken på havet. På fundamenterne vil der blive monteret 72 vindmøller, som skal udgøre Danmarks største havmøllepark med en kapacitet, der kan dække det årlige elforbrug i omkring 600.000 danske husstande, siger Jacob Nørgaard Andersen, Country Manager for Vattenfall i Danmark.

Mandskabshotel

Ved udgangen af 2021 kan Klintholm Havn altså se frem til 25-30 arbejdspladser skabt af Vattenfall, og dertil kommer Baltic 2.

- Der bygges et mandskabshotel til ca. 30 medarbejdere på pladsen for det gamle Ålekrohotel. Men det betyder meget mere end det, for de skal jo alle have forplejning. Så antallet af arbejdspladser er en del større, end det ser ud til, mener Michael Larsen (R), formand for det lokale udvalg for plan og teknik.

- De arbejdspladser, der kommer, svarer til det antal, vi havde, da fiskeriet var på sit højeste, siger han og påpeger, at mange sikkert vil bosætte sig på Møn.

- Vindmøllerne kommer til at betyde meget - ikke kun for Klintholm Havn, men hele Østmøn, forudser han.

Borgmester Mikael Smed påpeger, at der også kan blive et uddannelsesperspektiv i vindmølleeven- tyret.

- Vordingborg Kommune bliver mere attraktiv for uddannelser, der har med vindmøller at gøre. Både energien og sikkerheden, siger Mikael Smed.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?