1. december 2020
HoloPrinter er Stensborg A/S? seneste produkt. Den koster 50.000 euro, og det er billigt, når det handler om 3D-nano imprintteknologi, ifølge direktør Jan Stensborg.
gallery icon

Se billedserie

HoloPrinter er Stensborg A/S? seneste produkt. Den koster 50.000 euro, og det er billigt, når det handler om 3D-nano imprintteknologi, ifølge direktør Jan Stensborg.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unik dims: Her er 350.000 kroner en lav pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unik dims: Her er 350.000 kroner en lav pris
Opdateret 22. maj 2020 kl. 08:40
Erhverv - 21. maj 2020 kl. 12:55
Af Af Lars Kimer Foto: Jørgen C. Jørgensen

Det er næppe en virksomhed, som kendes i brede kredse, men de kender den både hos House of Prince, den østrigske stat, Nationalbanken og hos arrangørerne af OL i London. Navnet er Stensborg A/S, og det 10 mand store firma holder til i nogle langtfra moderne bygninger ved Risø nord for Roskilde.

Her i Niels Bohr Instituttets gamle accelerator-facilitet boltrer fysikere, kemiingeniører og civilingeniører sig med at udvikle virksomhedens seneste produkt kaldet en HoloPrinter. En lille løftbar sag med et prisskilt på cirka 50.000 Euro. Ifølge ejer og direktør Jan Stensborg er det ikke et prisskilt, som er skræmmende, når man taler om 3D-nanoimprintteknologi, tværtimod.

- Inden for nanoimprint lithografi har udstyret i mange år kostet millionbeløb. Vi har førhen leveret dyre maskiner, blandt andet til en virksomhed i Østrig, der nanoimprinter alle de vignetter/motorvejsmærkater, som skal sidde i bilerne, der kører på vejen i Østrig, forklarer Jan Stensborg.

Mod forfalskninger

Det unikke ved Stensborgs imprintere er, at de også kan printe hologrammer. Det er der i dag brug for rigtig mange steder. Tidligere var det mest i forbindelse med sikkerhed.

- Vi arbejdede førhen med en specialenhed under nationalbankerne. Vi hjalp dem med at forfalske hologrammer, så de kunne udvikle pengesedler og dokumenter, der var endnu mere forfalskningssikre. Det samme gjaldt House of Prince, da de skulle sikre deres cigaretpakker, så man kunne kende de ægte fra smuglervarerne, fortæller Jan Stensborg.

Virksomheden har endda hjulpet London med at sikre byens handicap-p-skilte.

- London opdagede, at byens handicap p-skilte til at lægge i bilens forrude gik for 500-1000 pund, så for at stoppe handlen med dem og forhindre kopiering udviklede vi et hologram til de originale. Når vi taler med folk om, hvad det er, vi laver, så kalder de os for nørder. Det kan vi godt lide. Vi er nørder, der elsker at dimse, kommer det fra Jan Stensborg, som fremviser virksomhedens støvfrie renrumsfaciliteter.

Er til at betale

Markedet inden for nanoimprint lithografi er skiftet med tiden, og hos Stensborg er man ikke længere involveret meget i sikkerhedsanvendelser.

Tag desktop Holoprinteren f.eks., den er udviklet til at udbrede kendskabet til teknikken på alverdens universiteter. Senest har Jan og de andre »nørder« solgt Holo- printeren til universiteter og udviklingslaboratorier i Finland, Tyskland, Schweiz, Østrig og Taiwan.

- Den, vi står med her, skal til Kina. Det, som gør Holo- printeren unik, er dels kvaliteten i vores patenterede rulleproces samt prisen. Den gør det til at betale for ethvert teknisk universitet i verden, så de kan arbejde med nanoimprint teknologien, som stadig er under udvikling. Vi tror på, at der sidder mange dygtige studerende, som vil kunne udvikle applikationerne yderligere, hvis de får adgang til den. Vores vurdering er, at der er cirka 1000 afdelinger på universiteter verden over, som kan have gavn af en Holoprinter, og den er rent plug and play, siger Jan Stensborg og drejer på et par af de ganske få knapper, der er på den meget avancerede lille imprinter.

Force står der på den ene, og den anden »skilter med« Material thickness.

Made in Denmark

Et hurtigt regnestykke vil gøre den lille nanoprinter til et apparat med et omsætningspotentiale på intet mindre end 350 millioner kroner. Dertil skal lægges salg til virksomheder, som er interesseret i at udnytte den kommercielle værdi.

Stensborg er i den grad en virksomhed, som er rettet mod verdensmarkedet.

- 95 procent af vores omsætning finder vi i udlandet, og 95 procent af vores udgifter lander på Sjælland. Vi gør, hvad vi kan for at få alle komponenter produceret i regionen. I Holoprinteren er der kun en komponent fra udlandet, resten er Made in Denmark, siger Jan Stensborg, som forventer, de 10 medarbejdere bliver til mange flere.

- Vi har selv udviklet de lyshærdende resiner (de væsker, som skal bruges til at printe med, red.) og den optiske maskine, der sidder i Holoprinteren og skaber hærdningen af vore resiner, når de er nanostruktureret. Perspektiverne for de tekniske anvendelsesmuligheder indenfor grøn energi, robotic og pharma er meget store, og vi gør en meget større forskel for samfundet ved at satse der, end hvis vi var fortsat med at arbejde med sikkerhedsaspektet, siger Jan Stensborg, som fik inter- esse for lys, lasere og nano optik i slut 80'erne og endnu mere, da han trådte ind på Danmarks Tekniske Højskole og straks spurgte efter afdelinger, som arbejdede med de to dengang meget, meget umodne teknologier.

Essentielt indhold

Håbet om, at virksomheden kan vokse i nye markeder, ligger blandt andet i, at 3D nanoimprint teknologien nu bruges i mange tekniske applikationer.

Det er f.eks. centrale komponenter i solceller, men også som lysbølgeledere i mixed 3D reality briller som eksempelvis HoloLens fra Microsoft eller Google Glass. Endvidere er 3D nanoimprint essentielt indhold i dna-analyser og andre diagnostiske analyser, der i dag kan foretages på kun ganske få millimeter store laboratorier kaldet Lab-on-a-chip.

- Vi har eksempelvis et meget perspektivrigt EU-samarbejde med danske og tyske universiteter og virksomheder om fremstilling af meget konkurrencedygtige fleksible solceller.

- Mange af disse applikationer produceres i dag med kostbar og langsom teknologi fra computerchip-industrien, og med vores baggrund i højvolumen produktion af hologrammer føler vi os godt rustet til at gøre en forskel på disse meget spændende og perspektivrige nye markeder. Og med vor nyeste HoloPrint uni A6 Desktop nano imprinter kan universiteter og udviklingslaboratorier selv teste og verificere vores teknologi og vende tilbage til os, når de er klar til produktioner i høje volumener, forklarer Jan Stensborg, hvis medarbejdere har fordelt sig på Sjælland fra Lyngby til Slagelse.

- Vi ligger godt i Roskilde. Det er muligt at bosætte sig alle steder på Sjælland, og vi får også medarbejderhenvendelser fra Sydsverige. For vores internationale kunder er det kun et kort hop fra Københavns Lufthavn, siger Jan Stensborg, inden han gør Holoprinteren klar i forsendelseskasse n til turen til Kina.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?