12. december 2017
Region Sjælland halter bagud, hvad angår værditilvæksten per indbygger. Den er kun forbedret med tre procent i årene 2010 til 2015. I samme periode steg den i for eksempel Sydjylland med ni procent. Arkivfoto: Per Christensen.
Region Sjælland halter bagud, hvad angår værditilvæksten per indbygger. Den er kun forbedret med tre procent i årene 2010 til 2015. I samme periode steg den i for eksempel Sydjylland med ni procent. Arkivfoto: Per Christensen.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjællandsk vækst op i gear

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjællandsk vækst op i gear
Erhverv - 20. april 2017 kl. 17:10
Af Else Damsgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På Sjælland og Lolland-Falster bliver der skabt en værditilvækst på kun 213.000 kroner per indbygger, mens den i Vestjylland og Sydjylland er henholdsvis 297.000 og 310.000 kroner per indbygger. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der også har kortlagt, at over halvdelen af den samlede danske produktion sker uden for København og Aarhus.

Zoomer vi ind på, hvordan værditilvæksten har udviklet sig fra 2010 til 2015, kommer Sjælland inklusiv Lolland-Falster ud med 3 procent, mens førnævnte jyske regioner begge ligger omkring ni procent - kun overgået af Bornholm med 12 procent.

- Dele af Sjælland og Lolland-Falster oplevede en stor tilbagegang både i 2012 og 2013, og det er den mavepuster, som de først er ved at komme sig over. Så selv om det går den rigtige vej, kigger man formodentlig misundeligt efter de jyske vækstområder, hvor man for længst er holdt op med at se det lave 2010-niveau i bakspejlet, siger økonomisk konsulent Maria Schougaard Berntsen, Dansk Byggeri.

Hun vurderer, at væksten i København og omegn vil brede sig som ringe i vandet og påvirke det øvrige Sjælland, men det vil tage tid. Værditilvæksten var i 2015 på 438.000 og 485.000 kroner per indbygger i henholdsvis København og kommunerne i Københavns omegn.

Dialog og infrastruktur
Konkrete anbefalinger til øget vækst går i retning af dialog og infrastruktur.

- Vi kan se, at virksomhederne søger områder, hvor de ikke er hæmmet af dårlig infrastruktur. De søger heller ikke til kommuner med lange ventetider på byggesagsbehandling. Rammebetingelserne skal være i orden, siger analysechef i Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm.

Læs hele artiklen gratis på http://www.e-pages.dk/erhvervsjaelland/275/