18. marts 2019
Økonom Jonas Juul Henriksen fra Copenhagen Economics præsenterede »Produktivitetsanalyse - Serviceerhverv i Region Sjælland«, som Region Sjælland og Vækstforum har fået udarbejdet. Foto: Else Damsgaard
Økonom Jonas Juul Henriksen fra Copenhagen Economics præsenterede »Produktivitetsanalyse - Serviceerhverv i Region Sjælland«, som Region Sjælland og Vækstforum har fået udarbejdet. Foto: Else Damsgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Serviceerhvervene rykker sig ikke ud af stedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Serviceerhvervene rykker sig ikke ud af stedet
Erhverv - 07. juni 2018 kl. 05:45
Af Else Damsgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens industrien er højdespringer, når det gælder produktivitet i Region Sjælland, så er serviceerhvervene samlet set ikke kommet ud af stedet siden midten af 1990'erne.

Ejendomshandel, finansiering og forsikring er brancher, der hitter, når det gælder produktiviteten i Region Sjælland målt i 2016. De ligger over en bruttoværditilvækst på 1 million kroner per årsværk. Men tilsammen udgør de kun 2,6 procent af den samlede beskæftigelse i regionen, og derfor er de ikke afgørende for områdets samlede produktivitet.

I den anden ende af skalaen ligger kultur og fritid, erhvervsservice, handel og transport samt overnatning og restauration. Her er bruttoværditilvæksten under 400.000 kroner. Dertil kommer, at disse brancher tilsammen udgør hele 40 procent af den samlede beskæftigelse.

Tallene sammenlignede økonom Jonas Juul Henriksen fra Copenhagen Economics dels med andre brancher, dels andre regioner, da Region Sjælland i sidste uge arrangerede et videnseminar om produktivitet og vækstmuligheder. Tallene er fra »Produktivitetsanalyse - Serviceerhverv i Region Sjælland«.

- Mens produktiviteten er steget med to procent årligt i øvrige erhverv i Region Sjælland, er den næsten ikke steget i serviceerhvervene i de seneste 20 år, sagde Jonas Juul Henriksen. Og det blev ikke mere positivt, når han sammenstillede det med landets øvrige regioner:

- Produktiviteten er markant bagefter serviceerhvervene i de andre regioner. Hvis den havde udviklet sig som i de øvrige regioner, havde den årlige værditilvækst været cirka 50.000 kroner større per beskæftiget i serviceerhvervene, og regionens BNP havde været cirka seks procent større, sagde økonomen.

Læs hele artiklen gratis i ErhvervsAvisen Sjælland http://www.e-pages.dk/erhvervsjaelland/319/

  • ErhvervsAvisen Sjælland

    ErhvervsAvisen Sjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten