7. april 2020
Preben Rasmussen har været med til at udvikle og tegne maskinen.
gallery icon

Se billedserie

Preben Rasmussen har været med til at udvikle og tegne maskinen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Prebens idéer og maskiner er mange millioner værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prebens idéer og maskiner er mange millioner værd
Opdateret 27. februar 2020 kl. 09:27
Erhverv - 16. februar 2020 kl. 06:39
Af Ida Steenfeldt AndersenFoto: Anders Ole Olsen20-30 millioner danske kroner. Så meget koster de maskiner, Preben Rasmussen er med til at tegne
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

20-30 millioner danske kroner. Så meget koster de maskiner, Preben Rasmussen er med til at tegne.

Han arbejder som maskiningeniør på Syntegon Technology A/S, tidligere kendt som Møller & Devicon og Bosch, i Sandved. Her har han haft sin daglige gang i over 20 år.

- Jeg får lov til at tænke kreativt og udvikle på maskiner, som bliver brugt af nogle af verdens største firmaer, siger han om sit arbejde.

Der følger ikke nogen manual med, når Preben Rasmussen får til opgave at udvikle en ny maskine. Han kan selvfølgelig trække på sin erfaring fra tidligere opgaver, men som udgangspunkt starter han med et blankt stykke papir.

- Det er ligesom at lege med Lego - bare uden en manual. Hvis man gerne vil bygge en flyvemaskine, hvor vingerne kan klappes ind, så må man finde de klodser, der skal bruges og få dem samlet på den rigtige måde, forklarer han.

Hjernen bag maskinerne

Det er ikke maskiner til hvilken som helst branche, Preben Rasmussen er med til at udvikle. Ordrene på hans bord kommer fra medicinalindustrien.

Det betyder, at medicinalfirmaer som Novo Nordisk, Aventis og Eli Lilly ringer til Syntegon Technology's salgsafdeling, når de har brug for en ny maskine for at kunne levere insulin og andet medicin.

- Vi sørger for, at medicinalindustrien kan levere livsvigtig medicin til patienter i alle verdens lande, så vores ekspertise og kompetencer er meget værdifulde, siger Preben Rasmussen.

Når for eksempel Novo Nordisk ringer for at bestille en maskine, som kan producere slangesæt til insulinpumper, så er det Preben Rasmussens opgave at komme med idéer til en maskine, der kan opfylde Novo Nordisks behov.

- Jeg forsøger at tænke så effektivt og billigt som muligt på samme tid, siger han.

Skrappe krav

Kunden kommer både med krav til, hvilken funktion, maskinen skal have, hvor hurtigt maskinen skal arbejde, hvor mange kontroller, der skal være i processen, og hvor stor den helt praktisk må være.

Alle de faktorer tager Preben Rasmussen højde for, når han begynder at tænke og tegne en ny maskine.

- Jeg genbruger ofte de idéer, vi har brugt på andre maskiner og tilpasser dem den enkelte maskine, men ingen opgaver er ens, siger han.

Udover at tegne, samle og afprøve maskinen går der også meget arbejdstid med at dokumentere, hvilke dimser og dutter maskinen er bygget af.

- Fordi vi producerer maskiner til medicinalindustrien, så skal vi kunne fortælle og dokumentere, hvor mange dele hver maskine består af, og hvor de skal sidde. Det tager rigtig lang tid, forklarer han.

Omkring halvdelen af den tid, det tager at samle en maskine, bliver brugt på at dokumentere hver en lille møtrik og dens funktion.

Opgaven er dog allerede ude af Preben Rasmussens hænder, når tegningerne af en ny maskine er færdige, og kunden har godkendt dem. Herfra er det montører, elektrikere, smede og selvfølgelig dokumentationsafdelingen, der tager over, samler og leverer maskinen til kunden.

Stor konkurrence

Det er ikke alle og enhver, der får lov til at komme på rundtur på Syntegon i Sandved. Meget af arbejdet med maskinerne gemmer nemlig på forretningshemmeligheder for både Syntegon selv, men også for kunderne.

Konkurrencen, om at være først og mest effektiv i medicinalindustrien, er stor. Det mærker Preben Ramussen og hans kolleger i høj grad.

- Vores kunder skal bruge de maskiner, vi producerer, for at kunne følge med, og det sætter os under et kæmpe tidspres, fordi vi skal levere på rekordtid, siger han.

Det tager i gennemsnit mellem otte måneder og to år fra en maskine er på tegnebrættet første gang, og til den bliver brugt i produktionen ude hos kunden.

Priserne kan ligge på alt mellem 10 og op over 50 millioner danske kroner.

Savner flere kolleger

Den store efterspørgsel betyder, at Preben Rasmussen savner flere kompetente kolleger.

Lige nu kan Syntegon nemlig blive nødt til at sige nej til opgaver, fordi der ikke er hænder nok til at udføre arbejdet.

- Vi mangler friske kræfter indenfor alle fag, som kan være med til at skabe og udvikle, siger han.

Selv om de fleste lærlinge på stedet bliver tilbudt et job hos Syntegon, er der langt fra nok hænder til at føre arbejdet videre.

- Når vi har en person til jobsamtale hos os, starter vi altid med at spørge, om personen har rodet med en knallert før. Det er nemlig en god start, siger han.

På Syntegon betyder erfaring og kunnen mere end et eksamensbevis.

- Det, der betyder noget, er, hvad du kan, og ikke nødvendigvis hvad du er uddannet som, siger Preben Rasmussen.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten