2. august 2021
En række lægemiddelmyndigheder har bedt virksomheder i industrien om at undersøge flere lægemidler for nitrosaminer. Pfizer har nu stoppet distributionen af rygestopmidlet Champix midlertidigt, fordi der er fundet forhøjede niveauer af nitrosamin i nogle af partierne. Midlet skal nu testes. (Arkivfoto)
En række lægemiddelmyndigheder har bedt virksomheder i industrien om at undersøge flere lægemidler for nitrosaminer. Pfizer har nu stoppet distributionen af rygestopmidlet Champix midlertidigt, fordi der er fundet forhøjede niveauer af nitrosamin i nogle af partierne. Midlet skal nu testes. (Arkivfoto)
Foto: Mychele Daniau/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pfizer pauser rygestopmiddel efter fund af kræftfremkaldende stof

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pfizer pauser rygestopmiddel efter fund af kræftfremkaldende stof

Ud fra et forsigtighedsprincip sætter Pfizer rygestopmidlet Champix på pause på verdensplan, mens det testes.

Erhverv - 25. juni 2021 kl. 22:11
Af Ritzau

Pfizer sætter distributionen af rygestopmidlet Champix på pause. Det sker, fordi man i nogle partier af midlet har fundet forhøjede niveauer af nitrosaminer.

Det oplyser Pfizer Danmark.

I Danmark er der ikke nogle af de pågældende partier, som nu er blevet tilbagekaldt. Alligevel stoppes distributionen midlertidigt.

Champix er et rygestopmiddel, som tages gennem et forløb på 12-24 uger. Det har været på markedet i 15 år. Det tages som tabletter.

- Vi mener, at fordelene ved brug af Champix opvejer den meget lille risiko, der muligvis kan opstå gennem eksponering for nitrosaminer i en periode på 12-24 uger, udtaler Pfizer Danmark i en skriftlig kommentar.

Nitrosaminer er organiske forbindelser, som man udsættes for hver dag. De findes blandt andet i grillede fødevarer, grøntsager og mælkeprodukter.

Nogle nitrosaminer kan være kræftfremkaldende, hvis man udsættes for store mængder over længere tid.

Ifølge Pfizer Danmark tager lægemiddelmyndighedernes grænseværdier for indholdet af nitrosamin udgangspunkt i eksponering over 70 år.

De ser altså på, om indholdet af nitrosamin i et lægemiddel vil være skadeligt, hvis man indtager det hver dag i 70 år. Det sker for at kunne sammenligne lægemidler.

De tager dermed ikke højde for, hvor lang tid et behandlingsforløb varer.

I 2019 bad det europæiske lægemiddelagentur (EMA) virksomheder i lægemiddelindustrien, herunder Pfizer, om at undersøge forskellige lægemidler for forekomsten af nitrosaminer.

Det skyldtes fund af urenheder med nitrosamin i lægemidler.

Champix er ifølge Sundhedsstyrelsen ét ud af to receptpligtige rygestopmidler på det danske marked.

Rygning er en medvirkende årsag til omkring 13.600 dødsfald i Danmark om året. Der følger desuden en lang række helbredsproblemer med at ryge.

Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at "fordelene ved rygestop er langt større end de potentielle bivirkninger ved rygestopmedicin".

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange danskere der bruger Champix.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?