8. august 2020
CEO Benny Smith ved den klassiske Lego-maskine fra Poul Johansen Maskiner. Den fjerner ensidigt gentaget arbejde og samler 240 mini- figurer i minuttet.
gallery icon

Se billedserie

CEO Benny Smith ved den klassiske Lego-maskine fra Poul Johansen Maskiner. Den fjerner ensidigt gentaget arbejde og samler 240 mini- figurer i minuttet.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PJM vil producere ansvarligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PJM vil producere ansvarligt
Erhverv - 18. juni 2020 kl. 12:51
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Torben Andersen
Foto: Per Christensen

Anstændige job og økonomisk vækst. Ansvarligt forbrug og produktion. Industri, innovation og infrastruktur.

FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling har 17 indsatser, og tre af disse overskrifter har Poul Johansen Maskiner (PJM) i Fårevejle arbejdet mere i dybden med, og de er nu indskrevet i virksomhedens treårige strategiplan.

Fabrikken, som producerer maskiner til blandt andet Lego, Danfoss og Coloplast, har 90 ansatte. CEO Benny Smith understreger, at mange af disse principper har været indlejret i virksomheden, siden Poul Johansen (1933-2017) grundlagde den for over 60 år siden.

- Vi har altid haft fokus på at bygge maskiner, der sikrer et godt arbejdsmiljø. At arbejde med innovation og udvikle ny teknologi handler meget om at automatisere produktionen. På den måde undgår man ensformigt gentaget arbejde, for eksempel når man sætter Lego-figurer sammen eller skal dekorere dem. Det er godt for arbejdsmiljøet, og jeg mener ikke, at der bliver færre arbejdspladser på denne måde. Der er stadig nogle, som skal programmere, sætte maskinerne op, vedligeholde dem og omkonfigurere dem, når der kommer nye produkter til, siger Benny Smith.

Mindre transport

PJM har maskiner placeret hos producenter i blandt andet Tjekkiet, Ungarn, Kina og Mexico. Men virksomheden har også fokus på at nedbringe transporten og rejserne mellem Danmark og disse destinationer.

- Vi arbejder med ny teknologi, hvor vi bruger virtuelle briller, smart glasses. Hvis en virksomhed i Mexico har problemer med en af de maskiner, de har fået fra os, så kan vores serviceafdeling guide den lokale person, som har brillerne på. På den måde kan vi ofte løse problemet uden at skulle rejse derover. Det er jo blevet superaktuelt under corona-krisen. Vi vil helt sikkert rejse mindre i fremtiden. Vi har ligeledes flere gange været i stand til at køre salgsprocessen igennen, herunder forhandle kontrakter, på webmøder. Men når der skal etableres nye kunderelationer, så er det nødvendigt at komme ud rent fysisk for at afdække kundens behov, siger Benny Smith.

Skal bare printe ud

Han oplyser, at virksomheden har en vision om at kunne 3D-printe reservedele i plastik eller endda metal.

- Her har jeg et fikstur, der kan holde på ventiler. Vi arbejder hen imod, at den, der står på den anden side af jordkloden med en ødelagt maskindel, i princippet kan få tilsendt en fil med specifikationerne og så selv lokalt 3D-printe en reservedel. Den dag i dag vil man stadigvæk tegne det og så gå ud i værkstedet, fræse det og levere det. Det er et eksempel på, hvordan ny teknologi også kan hjælpe på miljøet, siger Benny Smith.

Han viser en maskine, som samler 240 små Lego-figurer i minuttet af fire forskellige komponenter.

- Det er et eksempel på en maskine, som er utroligt energivenlig. Man har en aksel i bunden og nogle stødstænger. Vi har ikke en masse energislugende komponenter, men en stor el-motor, som driver det hele. Og når den først er i omdrejninger, så er den ekstremt energivenlig i forhold til en maskine, der for eksempel bruger meget trykluft, siger Benny Smith om maskinen, som PJM har solgt til Lego i mange år.

Den lille figur skal i øvrigt viderebehandles med dekorering af hoved, ansigt, øjne, næse og mund - i en anden maskine.

Håndværk fra bunden

PJM er en højteknologisk virksomhed, men produktionsmaskinerne, som sælges, bliver lavet fra bunden af. Det starter i princippet med en jern- eller aluminiumsramme, som man bygger ovenpå. Og her er maskinarbejder Johannes Guldager en vigtig person, selv om han egentlig er gået på pension. Nu giver han af og til en hånd med i den virksomhed, hvor han arbejdede på fuld tid i 28 år.

- Det mest højteknologiske, jeg har, er denne her, siger Johannes Guldager og viser grinende en lille lommeregner.

- Vi laver en del af stativerne selv. Det er virkelig håndværk, der vil noget. Stativerne skal være millimeter præcise, siger Benny Smith.

Spændvidden er stor i medarbejdergruppen: Unge ingeniører, maskinarbejdere - i dag kaldet industriteknikere - og en håndfuld lærlinge.

- Vi har altid lagt vægt på at uddanne ny arbejdskraft, siger Benny Smith.

Selv om virksomheden har taget tre af FN's Verdensmål til sig, så understreger Benny Smith, at man skal være realistisk, når man arbejder med så store mål.

- Vi kan jo ikke redde hele verden. Vi har lavet nogle nedslag på de områder, hvor vi kan og gerne vil gøre en forskel. Vi kan støtte op om disse tre områder, som kan give god synergi i forhold til vores forretningsområder. Man skal passe på, at man ikke taler det op til mere, end det er. Balancen er at gøre det, vi kan stå inde for. Vi har ansvarlighed som en af vores tre værdier, så det er helt naturligt, siger han.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?