11. august 2020
3F Byggeguppen, der blandt andet repræsenterer flere af landets snedkere, skal i gang med at forhandle om en ny overenskomst med Dansk Byggeri. (Arkivfoto)
3F Byggeguppen, der blandt andet repræsenterer flere af landets snedkere, skal i gang med at forhandle om en ny overenskomst med Dansk Byggeri. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Byggeriet skal have forhandlet ny overenskomst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Byggeriet skal have forhandlet ny overenskomst

De næste måneder kommer 3F Byggegruppen og Dansk Byggeri til at forhandle om en ny overenskomst.

Erhverv - 09. december 2019 kl. 12:31
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mandag har 3F Byggegruppen og Dansk Byggeri taget hul på forhandlingerne om en ny overenskomst.

Her følger et overblik over overenskomstforhandlingerne:

* 3F Byggegruppen har mere end 57.000 medlemmer, som blandt andet er jord- og betonarbejdere, murere, stilladsarbejdere, snedkere og tømrere.

arrow Læs også: FAKTA: Mere end 600.000 ansatte skal have ny overenskomst

* Forhandlingerne med Dansk Byggeri, erhvervs- og arbejdsgiverorganisation for flere tusinde bygge- og anlægsvirksomheder, handler om at blive enige om indholdet i håndværkernes overenskomster.

* I de kommende forhandlinger vil parterne blandt andet diskutere lønningsniveau, arbejdstid, betalt efteruddannelse, pension, udenlandsk arbejdskraft og social dumping.

* Da den seneste overenskomst blev vedtaget i foråret 2017, skete det under stor modstand fra byggearbejderne i 3F. Hele 77 procent stemte således nej til overenskomstresultatet.

- Overenskomsterne på det samlede private arbejdsmarked blev dog uanset vedtaget, da der samlet blandt alle forbund og deres medlemmer var flertal for at stemme ja til de nye aftaler. 57 procent stemte således for.

* Årsagen til den store modstand fra byggearbejderne i foråret 2017 var især en bestemmelse, som giver arbejdsgiverne ret til at varsle overarbejde på op til fem timer ugentligt - altså en 42-timers arbejdsuge.

* Den omstridte regel har dog stort set ikke været anvendt siden ifølge både arbejdsgivere og fagforbund.

* For at forberede sig frem mod de næste overenskomstforhandlinger har 3F Byggegruppen været rundt til flere fyraftensmøder i Danmark og mødt og talt med medlemmer for at finde ud af, hvad de oplever af udfordringer i deres dagligdag, og hvad de mener, man skal forholde sig til i forhandlingerne.

* 3F Byggegruppen og Dansk Byggeri forhandler i løbet af de kommende måneder med forhåbentlig indgåelse af en fælles aftale i foråret 2020.

* Skulle det ske, at størstedelen af alle 3F-medlemmer siger nej til de nye overenskomster, kan der ske to ting.

- Der kan enten komme en konflikt, eller forligsmanden kan udsætte konflikten. Den kan udsættes to gange af maksimalt 14 dage, hvis forligsmanden mener, at forhandlerne kan finde frem til et nyt resultat.

* Chefforhandlerne er for Dansk Byggeris vedkommende Lars Storr-Hansen og Peter Stenholm, henholdsvis administrerende direktør og direktør, og for 3F Byggegruppens vedkommende formand Claus von Elling og næstformand Palle Bisgaard.

Kilder: 3F og Altinget.

arrow Byggeriet ønsker værn mod social dumping i overenskomst
09. december 2019 kl. 12:18 Opdateret: kl. 12:20

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?