23. maj 2019
Formanden for svinesektoren i Landbrug & Fødevarer, Erik Larsen mener, at vejen frem for dansk svineproduktion er mere forædling, så prisen på det svinekød, der sendes ud landet, kan blive højere. Foto: Jens Wollesen
Formanden for svinesektoren i Landbrug & Fødevarer, Erik Larsen mener, at vejen frem for dansk svineproduktion er mere forædling, så prisen på det svinekød, der sendes ud landet, kan blive højere. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu koster det penge at lave svin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu koster det penge at lave svin
Erhverv - 08. november 2018 kl. 05:32
Af Anders Spanggaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den pris svinebønderne får for et kilo svinekød på slagteriet er nu så lav, at det er en underskudsforretning at producere svin. 8,30 kroner får landmanden for et kilo svinekød på slageriet, og det er ganske enkelt for lidt til at dække omkostningerne.

Situationen fik fornylig slagterigiganten Danish Crowns topchef Jais Valeur til at lufte tanker om, at svineproduktionen i Danmark kun kan overleve, hvis man gennemfører en gennemgribende forandring af hele forretningsmodellen. Danish Crown er gennem de senere år kommet under hårdt pres fra en helt ny type konkurrenter fra især Spanien og USA. Disse selskaber er organiseret efter den såkaldte integratormodel, som indebærer, at selskabet ejer hele værdikæden fra avlsgrise, smågrise, slagtesvin, produktion af foder, slagterier til forædlingsindustrien. Landmændene ejer fortsat staldene og jorden, men det er integratorselskabet, som suverænt bestemmer, hvordan grisene skal passes og fodres, hvor mange der skal produceres, og hvornår de skal produceres. Jais Valeur har slået til lyd for, at man kopierer dele af den spanske model i Danmark.

Den tror Erik Larsen, som er formand for sektorbestyrelsen for svineproduktion i organisationen Landbrug & Fødevarer, ikke meget på. Han er selv svineproducent med 530 grisesøer og en produktion på 17.000 slagtesvin om året i staldene på gården i Dalmose. Indtil den 1. januar sad han desuden i bestyrelsen for Danish Crown.

- Det er da spændende tanker, og nogle landmænd kan måske have en fordel af det. Men jeg tror, at selvstændighedstrangen blandt danske landmænd generelt er så stærk, at de ikke indenfor en overskuelig fremtid vil være klar til at opgive deres selvstændighed - hverken helt eller delvist, siger Erik Larsen til ErhvervsAvisen Sjælland.

Han mener, at vejen frem er en anden og peger på, at der skal arbejdes på at sikre højere priser på det svinekød, vi sender ud af landet.

- Vi skal forædle mere, end vi gør nu. Vi skal slå på, at vores fødevaresikkerhed herhjemme er markant højere, end den er i Spanien. Vores forbrug af antibiotika er markant lavere, og det samme er dansk svineproduktions påvirkning af miljøet. Ser man på disse parametre, vil jeg mene, at vi har fremtiden for os i dansk svineproduktion.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten