14. april 2021
En af mulighederne for at sikre, at kapaciteten i afløbssystemer ikke bliver overskredet, når der kommer mere intensive og langvarige regnskyl, er en vandbremse. Den simple anordning blev opfundet af Mosbaek og dens grundlægger Jørgen Mosbæk Johannessen.
gallery icon

Se billedserie

En af mulighederne for at sikre, at kapaciteten i afløbssystemer ikke bliver overskredet, når der kommer mere intensive og langvarige regnskyl, er en vandbremse. Den simple anordning blev opfundet af Mosbaek og dens grundlægger Jørgen Mosbæk Johannessen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mosbaeks vandbremser beskytter mod regnskyl og oversvømmelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mosbaeks vandbremser beskytter mod regnskyl og oversvømmelser
Erhverv - 25. februar 2021 kl. 12:31

Af Simon de Visme
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen

Som den første i verden fik Jørgen Mosbæk Johannessen en bestemt idé. Vi skal tilbage til 1959, hvor øget vandstand i havene, stigende temperaturer, hyppigere oversvømmelser og beskyttelsen imod klimaforandringernes konsekvenser langt fra fik lige så stor opmærksomhed, som de gør i dag. Alligevel fik opfinder og ingeniør Jørgen Mosbæk Johannessen den spæde en idé til et produkt, som i dag kan gøre en stor forskel i kampen for at sikre mod klimaforandringerne.

Produktet kaldte han en vandbremse, og den sikrer i bund og grund, at der i afløbssystemer kun slippes en begrænset mængde vand igennem. Dermed bliver det muligt at regulere store regnvandsmængder, som ellers ville resultere i oversvømmelser.

Spørger man Mosbaeks nuværende tekniske direktør om den over 50 år gamle opfindelse, kalder han det et klassisk eksempel på, at man har fået en idé lidt for tidligt.

- Det har taget mange år at få fodfæste og få overbevist folk om, at vandbremsen er en god idé. Dengang i 60'erne og 70'erne var behovet mindre. Man tænkte ikke på klimaforandringer og var generelt lidt »large«, når det kom til vandkvalitet, fortæller Torben Krejberg.

I takt med forandringerne i klimaet er oversvømmelser blevet et større og større problem, og behovet for at kunne klimasikre er ligeledes vokset. I de senere år er der både blandt politikere og i samfundet generelt kommet større fokus på klima, bæredygtighed og ikke mindst hvordan vi i fremtiden håndterer klimaforandringerne.

Det øgede fokus oplever man hos Mosbaek, som sælger flere og flere vandbremser, der skal sikre og beskytte imod store mængder vand, og virksomheden forventer, at efterspørgslen vil stige i fremtiden.

- Det er gået op for folk, at der skal ske noget, og generelt er der tale om et voksende marked, fortæller Torben Krejberg.

Et simpelt produkt

På Værkstedsvej i Køge laver Mosbaek og virksomhedens 10 medarbejdere hele produktet selv, og hovedkvarteret tæller også et testcenter, som gør det muligt for Mosbaek at tilpasse og teste deres produkter, hvis kunderne har specielle krav.

Den mest populære vandbremse har for nylig fået den europæiske certificering ETA og deraf følgende CE-mærkning, som er en fælleseuropæisk teknisk måde at udtrykke vandbremsernes ydeevne på. På den måde kan Mosbaeks kunder sikre sig, at det, virksomheden postulerer, når det kommer til produkternes præcision og kapacitet, passer i virkeligheden.

Torben Krejberg forklarer, at vandbremserne er meget enkle.

- De bruger ikke strøm, for det er geometri og tyngdekraft, som driver dem, ligesom der heller ikke er nogen bevægelige dele. Derfor er det rimelig simpelt, og vedligeholdelsesmæssigt er det til at finde ud af.

Derudover er vandbremserne både relativt billige at producere og købe, fortæller den tekniske direktør og uddyber:

- Når man kigger på livtidsomkostningerne, er det bare en installation og efterfølgende en person, som skal gå og holde øje med den. Vandbremsen har en forventet levetid på mere end 50 år.

Krejberg forklarer, at produktet er 100 procent genanvendeligt og genbrugeligt, for der er tale om rustfrit stål, som holder længe, og når man er færdig med at bruge vandbremsen, kan den bruges et andet sted eller smeltes om til nyt stål.

Fokus på klimasikring

Virksomhedens typiske kunder er forsyninger i Danmark eller private bygherrer, som har fået pålagt en udledningstilladelse. Det tæller både helt små og meget store projekter.

Eksempelvis har Mosbaek solgt hele 650 vandbremser på én gang til et projekt i Canada, og generelt sælger og eksporterer virksomheden en stor del af sine produkter til udlandet. I normale tider går omkring 80 procent ud over landets grænser, mens de resterende 20 procent bliver solgt til danske kunder, men som følge af den globale coronasituation var eksporten nede på 60 procent i 2020, fortæller Torben Krejberg.

På samme tid er der dog kommet mere gang i salget i Danmark, og den opgang kompenserer ifølge Mosbaeks tekniske direktør for nedgangen i virksomhedens salg til udlandet.

Oplevelsen er generelt, at der er kommet mere gang i klimasikringsprojekter herhjemme, og det glæder både virksomheden selv, men også de borgere, som i fremtiden kan undgå oversvømmelse, pointerer Krejberg.

- Det er en god ting, at der er øget fokus, for det er med til at passe på de værdier, vi har. Der er nok ikke mange, som er interesserede i at blive oversvømmet igen og igen, og samfundsmæssigt er det en god idé.

Patenterne udløber

De simple vandbremser er også meget fleksible, fortæller Torben Krejberg, for alt afhængig af hvordan man gør det, kan en vandbremse for eksempel beskytte imod en mindre 10-års hændelse eller større og voldsommere 1000-års hændelser.

- Det kommer helt an på, hvilket behov man har. Man kan lede noget af vandet den ene vej, og resten af vandet den anden vej, og vi kan undgå, at regnvandet kommer ned i kloakkerne og blander sig med det beskidte vand, fortæller den tekniske direktør og fortsætter:

- Det er jo en nem og enkel måde at styre vandet på, og skulle der komme ændrede forudsætninger eller andre behov, så kan man bare tage vandbremsen op og sætte en anden i med en anden kapacitet. Det er meget fleksibelt.

Tilbage i 1971 tog virksomhedens grundlægger Jørgen Mosbæk Johannessen patent på sin opfindelse, og det har uden tvivl været en fordel, konstaterer Torben Krejberg, men i den kommende tid står Mosbaek over for, at patenterne udløber, så konkurrerende firmaer også kan fremstille vandbremser.

Derfor har Mosbaek forsøgt at forberede sig ved at få en række certificeringer, så virksomheden fra Køge kan definere en standard, som de andre virksomheder skal forsøge at leve op til, forklarer Krejberg.

- Vi bliver sikkert mere pressede på det, vi går og laver, så vi har prøvet at værne os imod det ved at kvalitetssikre vores produkter og få de forskellige certificeringer.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?