21. januar 2021
Den familiedrevne og økologisk baserede virksomhed Mejnerts Mølle, med sloganet »Fra Muld til Mund« har tidligere vundet priser for sine fødevarer.
gallery icon

Se billedserie

Den familiedrevne og økologisk baserede virksomhed Mejnerts Mølle, med sloganet »Fra Muld til Mund« har tidligere vundet priser for sine fødevarer.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Melet males på Mejnerts Mølle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Melet males på Mejnerts Mølle
Erhverv - 29. november 2020 kl. 06:29
Af Brian JensenFoto: Mie Neel

Coronapandemiens ubarmhjertige indtog har fået mange brancher til at spænde livremmen ind. Også i fødevareindustrien, der har måttet tilpasse sig restriktioner og begrænsninger. Og selv om stenkværnen maler lystigt videre hos Mejnerts Mølle i Svebølle, så er mel-producenten i det nordvestsjællandske også præget af den nye virkelighed.

Det skyldes ikke mindst, at Mejnerts Mølle, der siden 2009 har produceret økologisk mel af bæredygtige råvarer, i høj grad lever af salg til erhvervskunder. Omkring 70 procent af salget er til kantiner og storkøkkener, og resten er til private.

- Der er to sider, landbruget og slutproduktet. På møllen mærkede vi corona lige med det samme. På en uge gik vi fra en fuld ordrebog til ikke flere, og vi stod stille i tre måneder på salget af storsække på 12,5 kilo, fortæller direktør Peter Mejnertsen, der er den yngste søn i den familiedrevne virksomhed.

Til gengæld er salget af poser med 500 gram eller et kilo til private røget i vejret.

- Småposerne er derimod den positive side, hvor vi har set en eksplosiv vækst. Så nu er det måske en større procentdel end 30, vurderer 30-årige Peter Mejnertsen, der sammen med den et år ældre bror, Kasper, er trådt ind i virksomheden, som forældrene, Niels og Anne, har bygget op.

Ud over familien er der 10 ansatte i virksomheden.

Set i bakspejlet kom beslutningen i januar om at opgradere Mejnerts webshop på det helt rigtige tidspunkt.

- Vi kan ikke sige os uden om, at vi er påvirket af corona. Men vi oplever også, at der er nogenlunde gang i hjulene, der er ikke helt stilstand. Landbruget kører, som det skal, men vi kan mærke det på afsætningen, fordi markedet er spøjst i øjeblikket. Vi kan se potentiale i webshoppen, fordi den genererer mange ordrer på grund af corona, og derfor har vi gearet op på sociale medier som Instagram, Face­book og vores egen hjemmeside, fortæller Peter Mejnertsen.

Mejnerts Mølle sælger mel, kerner, brødblandinger og bageartikler, og virksomheden har i år føjet kartofler til listen. Alt sammen under sloganet »Fra Muld til Mund«.

- Vi er selv landmænd og dyrker vores råvarer, som vi selv forarbejder og sælger. Så vi kan levere en vare med fuld sporbarhed. Hvis du køber en pose mel, så kan vi fortælle dig, hvilken mark den kommer fra, forklarer direktøren.

I øjeblikket er den mest populære vare et surdejskit, der består af tre slags mel og en aktiv surdej.

- Det er blevet et kæmpehit. Vi havde aldrig gættet, at den ville sælge så meget, men qua at folk gik hjemme og lige pludselig havde meget tid, var situationen en anden, siger Peter Mejnertsen, der fremhæver sten­kværnen som det, der adskiller møllens mel fra andre.

- Vi producerer et rendyrket produkt. 100 procent økologisk, dansk og lokalt, siger han.

Et af de nyeste tiltag er bageværkstedet fra 2019, hvor Mejnerts Mølle holder populære bagekurser - og selv kan eksperimentere med de mange slags mel.

- Vi har cirka to til fire bagekurser om måneden, lidt mindre her under corona. Vi har bygget et helt bageværksted for at kunne holde kurser, men også for at nørde og have fingrene nede i melet, lyder det fra Peter Mejnertsen.

Næste kapitel i den entreprenante familiehistorie er kartofler. I 2017 investerede Mejnerts Mølle i grøntsagslandbruget Fjordgrønt midt på Lammefjorden.

- Vi vil gerne blive ved med at udvikle os. Inden for mel har vi kørt konceptet fuldt ud, og med grøntsager kan vi videreudvikle vores »Muld til Mund«-koncept. Vi har brugt fire sæsoner på at blive gode til kartofler, og nu er vi klar med salg til både private, detail og foodservice. Og i starten af det nye år har vi en ny mel-sort på vej, durumhvede.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?