24. juni 2021
Hos Agrains fabrik bliver masken fra ølrester genbrugt til nye produkter.
gallery icon

Se billedserie

Hos Agrains fabrik bliver masken fra ølrester genbrugt til nye produkter.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lille startup omdanner ølrester til fødevarer og drømmer globalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lille startup omdanner ølrester til fødevarer og drømmer globalt
Erhverv - 07. juni 2021 kl. 06:39

Af Mathias Klitgaard Selliah
Foto: Kenn Thomsen

- Mask er en af verdens største sidestrømme. Det er et af de største potentialer i vores tid.

Sådan siger Karin Beukel, der er medstifter af virksomheden Agrain, om sit vidundermiddel som er et restprodukt fra ølproduktionen, der er grundstenen i virksomhedens produktion

Agrain, der har fabrik uden for Bjæverskov nær Køge, er stadig i sin spæde start efter den gik på markedet sidste år, men ifølge medstifteren skal det gå hurtigt fra nu af.

Målet er, at Agrain skal være til stede på fem markeder inden for de næste fem år.

-Det er meget ambitiøst. Det ved vi godt. Men for os er hurtighed enormt vigtigt. Vi står over for en enorm udfordring globalt set. Vi har en stor befolkningsstigning, der betyder, at i 2027 vil en stor del af verdens befolkning stå uden mad.

Kalorieunderskud

Restproduktet mask får virksomheden fra en række mindre bryggerier rundt i landet. Agrain, der tager ca. tre ton mask ind om dagen, maler restproduktet og bruger det til en række økologiske produkter som mel, chips og granola.

Selvom økonomien naturligvis er vigtig fortæller Karin Beukel, at virksomheden har store ambitioner om at gøre en forskel for mennesker i hele verden.

- Vi er nødt til at udnytte det, vi har, i stedet for bare at bruge nye ressourcer. Der er 40 mio. tons mask globalt på et år.

Det kan dække 10 pct. af det kalorieunderskud som WHO forudsiger, kommer i 2027, siger hun.

Agrain har snakke om udvidelser i en lang række lande rundt i hele verden. Globale ekspanderinger som alle bunder i drømmen om at skabe en bedre verden.

Ny aftale

Selvom ambitionerne er store uden for landets grænser, har Agrain stadig fokus på de hjemlige himmelstrøg, hvor virksomheden netop har indgået en ny aftale.

Giganten Coop har nemlig set et stort lys i Agrains maskmel, hvilket er endt ud i en aftale med den lille start-up.

Aftalen betyder, at Agrains mel nu skal bruges i tre brødprodukter i samtlige af Coops bagerafdelinger, Brødcooperativet.

- Jeg er ovenud lykkelig. Det er fantastisk, at en organisation som Coop, vælger mel fra en lille startup som os, siger Karin Beukel.

Aftalen med Coop er ifølge medstifteren fin rent økonomisk. Det er dog på den lange bane, at hun håber, at samarbejdet får stor betydning.

- De økonomiske perspektiver ser rigtig gode ud. En ting er den direkte effekt af, at der nu bliver købt nogle mængder. Men det vigtigste er, at det er et kvalitetsstempel af, at maskmel har gang på jorden, siger Karin Beukel.

Fra Bjæverskov til Kenya

I et år har Agrains produkter været på markedet i diverse supermarkeder. År to skal bruges til at få validering i Danmark inden, at maskprodukterne skal afprøves i andre lande.

Kenya skal være et af de første stop og her har virksomheden allerede haft samtaler med et kenyansk bryggeri om at bygge en fabrik i nærheden af deres for at udnytte restprodukterne.

- Med én fabrik i et land som Kenya, har vi kørt test på det mel, som vi kan lave dernede. Resultaterne har vist, at vi kan dække 400 tusind børns protein- og aminosyre-behov i et helt år - alene med den ene fabrik, siger Karin Beukel og fortsætter om sine drømme:

-Vi har en lavere klimapåvirkning end andre typer af mel, vi bruger et restprodukt, som ikke har en optimal brug i dag og det er lokalt spredt ud over hele verden. Der er nærmest ikke et land, hvor der ikke er et bryggeri.

Udover Kenya har Agrain mål om udvidelser i eksempelvis Indien, Canada og flere steder i Europa.

Virksomheden har nået ca. 1,5 mio. kr. i omsætning siden virksomheden gik på markedet i april sidste år.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?