21. februar 2020
En olieskimmer med separation, som blev opfundet da firmaet var ved at gå konkurs.
gallery icon

Se billedserie

En olieskimmer med separation, som blev opfundet da firmaet var ved at gå konkurs.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lars Larsen reddede Nimatic

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lars Larsen reddede Nimatic
Erhverv - 26. september 2019 kl. 06:17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Helle Hansen
Foto: Jørgen C. Jørgensen

Hvis ikke John Nielsen i december 2009 i bilradioen havde kørt en udsendelse om Lars Larsen, der netop oprustede i krisetider, så havde Nimatic nok ikke været her i dag.

Banken havde sagt stop, og alle ansatte var afskediget.

- Jeg var meget tæt på at gå konkurs, siger John Nielsen, da vi snakker over nogle kopper kaffe og en walesstang i frokoststuen på Smedevænget i industriområdet Stenstrup i Næstved.

- Jeg vil vove at påstå, at det er Lars Larsen, der har vendt den her virksomhed. Vi holder fast i hans tankegang om at lave ting billigt, kompakt og i god kvalitet, siger den nu 58-årige virksomhedsejer.

Firmaet havde ellers eksisteret siden 1992 og havde et navn som F.L. Smidth blandt referencerne, men der var absolut intet at lave under krisen.

- Efter at have hørt den udsendelse kørte jeg direkte ud til Per, og så opfandt vi i løbet af weekenden en olieskimmer med separator. Det var aldrig set før samlet i et, forklarer John Nielsen, der tilbragte juleferien med at fræse prøver sammen med lillebroren.

- Og så lånte Per mig nogle penge, og så fortsatte firmaet, tilføjer han.

Ud over John Nielsen selv er der i dag seks ansatte på Nimatic inklusiv omtalte Per, som pludselig mistede sit arbejde gennem mange år og siden 2010 har været ansat i Nimatic som salgschef og udvikler med mere.

I de første år var firmaet underleverandør af alle mulige ting, der kunne laves af en dygtig maskinarbejder, hvilket krævede en del investeringer i maskiner.

- I 1997 solgte jeg mit parcelhus og flyttede med familien herud og boede i forlængelse af virksomheden for at kunne købe en drejebænk til en million kroner, fortæller John Nielsen. Og ligesom nød lærer nøgen kvinde at spinde, så lærer mangel på den rette ventil mekaniknørder at opfinde den selv.

I starten gik det så som så med at få solgt den, men John Nielsen er ikke typen, der sådan lige giver op, så det lykkedes.

I dag er mixerventilen stadig en af Nimatics bedst sælgende produkter, men siden er også kommer olieskimmere, olieudskillere, og tanktømmere, som der også er brug for i maskinindustrien.

Verdensomspændende
- Vi er godt nok et mindre firma i Næstved, men i dag er vi faktisk verdensomspændende og eksporterer 95 procent af vores varer, siger 53-årige Per Nielsen og refererer til firmaets motto: »Vi har kun et marked, og det er jorden«.

I dag er Rusland det største marked, og Nimatics nyeste opfindelse udspringer af en snak på en stor maskinmesse i Moskva sidste år, hvor der blev efterlyst en dims, der kunne opfange mikropartikler i kølevandet og føre dem op til overfladen, hvor de kan skimmes af sammen med olien. Udgangspunktet var luftbobler, men Nimatic endte med en løsning med ozon, som samtidig slået bakterier ihjel.

Læs mere i Erhverv Sjælland

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten