22. april 2019
Lars Kolind nyder stadig at trække i spejderuniformen. Foto: Kirstine Funch
gallery icon

Se billedserie

Lars Kolind nyder stadig at trække i spejderuniformen. Foto: Kirstine Funch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lars Kolind lærte at være leder hos spejderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lars Kolind lærte at være leder hos spejderne
Erhverv - 10. januar 2019 kl. 04:31
Af Anders Spanggaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lars Kolind har gennem mange år interesseret sig for ledelse og haft flere lederposter. Blandt andet var han gennem 10 år koncernchef for William Demant Holding A/S, som ejer høreapparatvirksomheden Oticon. Han mener, at fundamentet til hans lederkarrierre blev lagt, da han som ni-årig blev spejder i hjembyen Aarhus.

- Som 13-14-årig blev jeg patruljeleder, og i den rolle lærte jeg at tro på mig selv og optræde ansvarligt. Jeg lærte det for eksempel ude i en mørk skov, hvor jeg skulle have alle i patruljen med hjem igen. Spejderbevægelsen er unik på den måde, at man udvikler ledere, mens de er børn. Alle andre lederuddannelser er jo tilrettelagt for voksne mennesker.

Entusiasmen er ikke til at tage fejl af i Lars Kolinds talestrøm, når han fortæller om sin egen spejdertid. I spejderkredse siger man, at rigtige spejdere ikke bare går til spejder, de er spejdere. Og manden, der revo­lu­tionerede alverdens ledelsesstrukturer med udgangspunkt i spejderbevægelsen, har aldrig sluppet glæden ved at være spejder. Han tager stadig uniformen på en gang imellem.

Lars Kolind lægger ikke skjul på, at det vigtigste er, at tiden som spejder udvikler mennesker særdeles positivt.

- Spejderarbejdets metode er at bringe de unge ud i noget, hvor de lærer af at løse problemer. Og da jeg som 13-14-årig knægt blev patruljeleder for en gruppe yngre børn, var jeg jo meget påvirkelig. Fordelen ved det er, at jeg husker det, jeg lærte dengang, 50 år senere, siger Lars Kolind.

Væk fra det komfortable
Lars Kolind har taget mange lederuddannelser og har også skrevet flere bøger om ledelse. Han er ikke i tvivl om, at det var hos spejderne hjemme i Aarhus, han lærte det meste.

- På skolerne for ledelse sidder du inde i varmen i komfortable omgivelser. Som spejder er du udenfor, og magien i spejderarbejdet er netop, at man er ude i grøften. Man lærer ved at udføre tingene og ikke bare høre om dem, forklarer han.

Mange af de store kanoner inden for ledelse af erhvervslivet og samfundet har en spejderbaggrund. Det gælder for eksempel USA's tidligere udenrigsminister Rex Tillerson, som også har været topchef i et af verdens største olieselskaber Exxon Mobil. Ifølge Lars Kolind har 70 procent af de 100 mest succesfulde erhvervsledere i Danmark været spejdere.

  • ErhvervsAvisen Sjælland

    ErhvervsAvisen Sjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten