11. december 2019
Piloter hos luftfartsselskabet SAS har varslet strejke fra midnat mellem torsdag og fredag. Torsdag aften arbejder parterne i sagen om at nå til enighed om overenskomsten for piloterne. Minimum 50-60.000 passagerer kan blive ramt af en eventuel konflikt. (Genrefoto).
Piloter hos luftfartsselskabet SAS har varslet strejke fra midnat mellem torsdag og fredag. Torsdag aften arbejder parterne i sagen om at nå til enighed om overenskomsten for piloterne. Minimum 50-60.000 passagerer kan blive ramt af en eventuel konflikt. (Genrefoto).
Foto: Paul Hanna/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Konfliktfrygt får SAS til at aflyse afgange fredag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konfliktfrygt får SAS til at aflyse afgange fredag

SAS aflyser forebyggende cirka 205 afgange fredag, så kunder ikke strander i udlandet, hvis der er konflikt.

Erhverv - 25. april 2019 kl. 20:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En række af SAS' flyafgange fredag bliver aflyst forebyggende på grund af en mulig overenskomstkonflikt mellem piloter og luftfartsselskabet. Det oplyser SAS på Facebook.

205 afgange fra Skandinavien er aflyst. Det oplyser Mariam Skovfoged, pressechef i SAS, som opfordrer passagerer til at tjekke deres afgange på SAS' hjemmeside, inden de begiver sig i lufthavnen.

arrow Læs også: OVERBLIK: SAS-piloter slås for løn og arbejdstid

- Vi har valgt at aflyse et antal flyvninger fredag morgen og formiddag, så vores kunder ikke tager forgæves til lufthavnene til fly, der er aflyst.

- Så er det bedre, passagererne får beskeden nu, siger hun torsdag aften.

Der er tale om afgange mellem midnat og fredag klokken 12.00.

Aflysningerne sker ifølge SAS, så passagerer og flypersonale ikke ender med at strande på en destination, hvis en konflikt bryder ud mellem piloter og luftfartsselskabet fredag.

Repræsentanter for de to parter har hele torsdagen holdt møder i både Norge, Sverige og Danmark for at forsøge at nå til enighed.

Kort før klokken 22 skriver det svenske nyhedsbureau TT, at forhandlingerne mellem SAS og de svenske piloter er brudt sammen. Dermed er strejken i Sverige tæt på at være en realitet.

Møderne er stadig i gang i Oslo og København, og det er ikke givet, at en eventuel strejke i ét lande betyder strejke for alle. Hovedforhandlingerne foregår hos den norske rigsmægler i Oslo.

Striden går blandt andet på piloternes vagtplaner og arbejdsforhold.

Piloterne i SAS har varslet, at de går i strejke fra fredag, hvis ikke der inden midnat torsdag er indgået en aftale med det skandinaviske luftfartsselskab.

Det drejer sig om i alt 1500 piloter, eller omkring 95 procent af piloterne i selskabet.

Hvis strejken bryder ud i hele Skandinavien, kan det betyde, at tre ud af fire SAS-fly bliver på jorden, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Det kan berøre mellem 50.000 og 60.000 passagerer, oplyser Knut Morten Johansen, der er kommunikationschef i den norske afdeling af SAS, til NTB.

Der er dog nogle fly, som med sikkerhed vil lette. Det gælder fly fra enten SAS' alliancepartnere i Star Alliance eller hos underleverandører, da de ikke bliver påvirket af strejken.

Det er omkring 30 procent af afgangene. De sidste 70 procent forventes at blive ramt af en eventuel strejke.

SAS opfordrer kunder til at tjekke status på deres afgange, inden de tager i lufthavnen fredag.

- Hvis du har booket et fly, bedes du venligst tjekke din booking, inden du tager i lufthavnen. Vi beklager, at I som kunder bliver påvirket af den mulige strejke, skriver SAS på sin hjemmeside torsdag aften.

Her oplyser luftfartsselskabet samtidig, at det tilbyder gratis ændringer for rejsende, hvis afgangen er mellem 26. og 29. april. Har man booket billet gennem et bureau, skal man rette henvendelse til bureauet i stedet for til SAS.

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen har tidligere vurderet over for Ritzau, at en strejke kan koste SAS omkring 75 til 100 millioner svenske kroner om dagen, hvis alle SAS' fly parkeres på landjorden.

arrow FAKTA: Aflyst fly giver ret til ny rejse eller tilbagebetaling
27. april 2019 kl. 13:29 Opdateret: kl. 13:30
arrow SAS afviser at kompensere flypassagerer for strejke
27. april 2019 kl. 12:24 Opdateret: kl. 12:26
arrow 64.000 passagerer rammes af SAS-aflysninger søndag
27. april 2019 kl. 11:51 Opdateret: kl. 11:52

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten