30. maj 2020
Udslidte cowboybukser behøver ikke ende på forbrændingen men kan genanvendes til blandt andet isolering, viser igangværende forsøg. Det er AffaldPlus. som leverer de kasserede cowboybukser til forsøget. Teamleder Henrik Bro Andersen og genbrugsvejleder Andrea Thomsen med kasserede cowboybukser, mens udviklingskonsulent Henrik Wejdling viser en isoleringsmåtte lavet af forhenværende cowboybukser.
gallery icon

Se billedserie

Udslidte cowboybukser behøver ikke ende på forbrændingen men kan genanvendes til blandt andet isolering, viser igangværende forsøg. Det er AffaldPlus. som leverer de kasserede cowboybukser til forsøget. Teamleder Henrik Bro Andersen og genbrugsvejleder Andrea Thomsen med kasserede cowboybukser, mens udviklingskonsulent Henrik Wejdling viser en isoleringsmåtte lavet af forhenværende cowboybukser.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kasseret tøj kan bruges til isolering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kasseret tøj kan bruges til isolering
Erhverv - 05. september 2019 kl. 06:49
Af Tekst og foto: Helle Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et par cowboybukser koster ud over et beløb i butikken også en del vand at producere, og der skal bruges jord til dyrkning af bomuld, som ellers kunne være brugt til dyrkning af fødevarer.

arrow Læs også: Minister på genbrugs-visit

- Fremstilling af et kilo bomuld kræver brug af i alt 8614 liter vand, og hvis bare halvdelen af det tekstil, der havner i ovnen om året i AffaldPlus-oplandet er bomuld, svarer det til et samlet vandforbrug på over 17 millioner tons, siger Henrik Wejdling, som er udviklingskonsulent hos AffaldPlus.

Således oplyst giver det ekstra god mening, hvorfor det ikke nytter bare at smide slidt tøj ud.

Selvfølgelig skal vi have tøj på kroppen, men at vi skrotter 600 tons tøj og sko om året, som stadig er brugbart, er da lidt tankevækkende. De 600 tons er vel at mærke ikke indsamlet over hele landet men blot på AffaldPlus' 20 genbrugspladser i seks kommuner på det sydlige Sjælland.

De 600 tons bliver allerede genbrugt på en eller anden måde, men så er der også alt det tøj, der er forvasket, gået hul i, kommet ufjernelige pletter på eller af anden grund ikke er brugbart længere efter vores standard.

- I dag finder vi en del af det i småt brandbart på vores genbrugspladser. Cirka 4,5 procent af indholdet i de containere er tekstil, hvilket svarer til godt 1000 tons om året, oplyser Henrik Bro Andersen, AffaldPlus' teamleder for genbrugspladser, tekstil og det kommunalt ejede selskabs tre genbrugsbutikker.

I dag går det bare op i røg, men måske kunne de 1000 tons tekstil bruges på en mere fornuftig måde?

- Hvad stiller vi op med det kasserede tekstil? I dag er der ikke særlig mange steder, man kan oparbejde det til genanvendelse, siger Henrik Wejdling.

Derfor deltager AffaldPlus i øjeblikket i et pilotprojekt sammen med Lendager Strategy og Rambøll om at bruge kasseret tekstil til nye ting.

AffaldPlus er kommet med i forsøget, fordi det er et af de eneste affaldsselskaber i landet, som selv indsamler tekstiler.

- Det kræver rigtig meget vand og pesticider at producere bomuld. Ressourcer, som bare går tabt, hvis ikke vi finder ud af at genanvende det, siger Henrik Wejdling.

Samtidig kræver produktionen af traditionel isolering og byggematerialer store mængder energi, så man vil både kunne begrænse mængden af affald og energiforbruget ved at bruge det slidte tøj.

AffaldPlus bidrager med råvarerne i form af tekstil, som så findeles til fibre, der bindes sammen af en smule plastik, polyethylen eller propylen, til »måtter«, der kan bruges til isolering eller akustikplader.

Plastikken er en nødvendig binder, som dog smelter ved 200-300 gader modsat de temperaturer på 1500-1700 grader, som er nødvendige, når der skal smeltes sten til fremstilling af det mere traditionelle isoleringsmateriale rockwool.

Målet med forsøget er ikke at skabe helt nye produkter, men at erstatte det materiale man bruger i dag. I øjeblikket eksperimenteres der med forskellige længder af fibre, forskellige mængder af plast, og hvor tykke måtterne skal være.

Og så bliver der eksperimenteret med, hvordan det skal brandhæmmes med stoffet bor.

Læs mere i Erhverv Sjælland

arrow Se billeder: Miljøminister på aftenvandring i statsskov
13. september 2019 kl. 13:00 Opdateret: kl. 09:37
arrow Ministeren er tavs om pesticidsag fra Karise
12. september 2019 kl. 10:50 Opdateret: kl. 10:04

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?