24. september 2020
Sydhavnens Smede- og Maskinværksted udfører en lang række små og store opgaver. Her er det John Søndergaard, der er i færd med at dreje en ny aksel.
gallery icon

Se billedserie

Sydhavnens Smede- og Maskinværksted udfører en lang række små og store opgaver. Her er det John Søndergaard, der er i færd med at dreje en ny aksel.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Intet er for stort - intet er for småt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Intet er for stort - intet er for småt
Erhverv - 07. november 2019 kl. 12:55
Af Lars Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et ansigt sort af sod. Sådan er der sikkert mange, der stadig forestiller sig det, når de hører ordet smed.

Men det klassiske billede af en smed trænger til en opdatering, for de sodfyldte ansigter er blevet et sjældent syn.

- Vi har fået bedre udstyr, og så er vi nok også bare blevet bedre til at passe på os selv, forklarer Mikkel Albrechtsen, mens han viser rundt på Sydhavnens Smede- og Maskinværksted.

Firmaet fra Vordingborg har mere end 70 år på bagen. I 1947 grundlagde H.A. Divantier værkstedet på Sydhavnen i Vordingborg. I 1990 blev virksomheden overtaget af den nuværende ejer, Mogens Albrechtsen. I 2002 kom sønnen Mikkel med som medejer af firmaet, og han har gradvist overtaget mere og mere af ledelsen, men faderen er stadig med i det daglige arbejde, selv om alderen nu siger 70 år.

- Vi laver stort set alt, en smed laver. Vi er med på de store projekter, men vi er også klar, hvis fru Jensen skal have lavet en ny låge til sit hegn. Vores motto er »Intet er for stort - intet er for småt«, forklarer Mikkel Albrechtsen.

Juletræer og boksering

Firmaet har blandt andet i mange år haft det store malteri ved Ørslev, Viking Malt, som kunde. Desuden har man haft en række opgaver med bro-vedligeholdelse og smedearbejde på Storstrømsbroen, Masnedsundbroen og Frederik den IX's Bro. Desuden har firmaet renoveret Carlsberg Viadukten og har haft vedligeholdelse af Storebæltbroens vestbro og tunnelen.

På Københavns Hovedbanegård har man også været i gang med at lave de overgange hen over skinnerne, som de ansatte benytter ved sporarbejde.

Af de lidt mere spøjse opgaver er det udstyr, som man på Lundbygaard Gods bruger til at pakke juletræer med. For den lokale bokseklub har man netop lavet en ny boksering, og rundt om i gågaden i Vordingborg er der hængt kongekroner op i toppen af lygtepælene.

Firmaet har også hjulpet ejeren af en veteran-Mercedes, der ville have beslag på begge sider af bilen, så han kunne sætte små flag på den.

- Det er alt mellem himmel og jord, vi arbejder med, forklarer Mikkel Albrechtsen.

Der er ingen tvivl om, at den klassiske smed er under pres. Konkurrencen fra udlandet er hård, og udviklingen går mod større og større smedeværksteder, lyder meldingen.

Gammel og ny bro

- Vi skal nok overleve med den størrelse, vi har. Vi er heldige, at vi ikke kun har bygningsarbejde, og at vi er ordre-baseret. Vi har ikke vores egne produkter, som vi sælger ud af, forklarer Mikkel Albrechtsen.

Han er heller ikke bekymret for, om firmaet kan blive ved med at tiltrække den rette arbejdskraft.

- Vi bliver ved med at få uopfordrede ansøgninger, både fra lærlinge og udlærte. Det ligger meget stabilt, forklarer han.

Den eneste umiddelbare bekymring finder man på Masnedø, hvor de italienske brobyggere er gået i gang med byggeriet af den nye Storstrømbro.

Vedligeholdelsesopgaver på den gamle Storstrømsbro har fyldt meget hos Sydhavnens Smede- og Maskinværksted, men med en ny bro i horisonten er der ikke længere det store arbejde på den gamle bro.

- Den nye bro skal jo også vedligeholdes, men om det er noget, vi får glæde af, det må tiden vise, lyder det fra Mikkel Albrechtsen.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Har debatten om sexisme taget overhånd?