21. oktober 2019
Allan Andersen er selv ivrig jæger. Det behøver man ikke være for at blive bøssemager, men det kan have sine fordele. Han rammer som regel plet, når han tester skydevåben på Hubertushusets skydebane, der er 50 meter lang. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Allan Andersen er selv ivrig jæger. Det behøver man ikke være for at blive bøssemager, men det kan have sine fordele. Han rammer som regel plet, når han tester skydevåben på Hubertushusets skydebane, der er 50 meter lang. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Inde i våbenboksen er der mange fortællinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inde i våbenboksen er der mange fortællinger
Erhverv - 08. juni 2019 kl. 08:17
Af Anne Wandahl
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En tydelig lugt af lejrbål inde i den gennemsikrede våbenboks kravler op i næseborene.

Det er altså ikke, fordi bøssemagerne i våbenværkstedet hos jagtforretningen Hubertushuset i Ringsted sidder og hygger og rister skumfiduser over et bål mellem riflerne og geværene.

Lugten stammer fra to samlinger jagtvåben, der er skadet efter brande hjemme hos deres ejere.

Bøssemagerne Allan Andersen, Michael Kalb og Manuel Abalos skal kunne imponerende mange ting - en af dem er at hjælpe forsikringsselskaber med at vurdere skadede våben.

- Der er to opgaver i det. Vi skal vurdere, hvilken tilstand våbnene var i, før de blev skadet. Og vi skal vurdere, om skaderne kan laves, og hvad det vil koste. Så er det jo op til forsikringsselskaberne, hvad der så skal ske, forklarer Allan Andersen.

Det er selvfølgelig ikke helt så ligetil, som det lyder.

Det ene sæt våben i boksen er fuldstændig sort af sod, og lugten af bål er stærk. Alligevel kan bøssemagerne godt se gode bud på et våbens tilstand før brandskaderne.

- Hvis løbene for eksempel har buler, så ved vi, at det havde geværet også før branden. En brand laver ikke buler. På det her gevær er der slået et stykke af skæftet. Det skyldes, at geværet er blevet sat lidt hårdt ned et sted. Sådan en skade sker, når man er lidt hårdhændet med sine våben, så den var der også før branden, forklarer Allan Andersen.

At bedømme skadede våben er kun en bid af bøssemagernes arbejdsdag.

Det er et fag, der breder sig over flere håndværk og kræver megen viden om både træ og metal.

Et almindeligt standardgevær har cirka 30-35 dele. Mere avancerede jagtvåben kan sagtens have op til 100, og bøssemagerne skal kunne lave dem alle sammen selv.

Læs mere og det sjældne fag i Erhverv Sjælland

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten