6. august 2021
Niels Esbjerg Jensen driver sammen med sin kompagnon Anders Ørnberg Eriksen en af Danmarks større vingårde, Ørnberg Vin på Sjællands Odde. Foto: Helene Nielsen.
gallery icon

Se billedserie

Niels Esbjerg Jensen driver sammen med sin kompagnon Anders Ørnberg Eriksen en af Danmarks større vingårde, Ørnberg Vin på Sjællands Odde. Foto: Helene Nielsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Havet passer godt på vinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havet passer godt på vinen
Opdateret 02. juli 2021 kl. 08:24
Erhverv - 01. juli 2021 kl. 12:52

Vinbladene rasler sprødt i den nærmest ikke eksisterende vind, mens en skarp sol varmer ned over rækkerne af vinstokke, som strækker sig ned over bakken, som har de tænkt sig at fortsætte ud i det blå hav.

- Vi er bare et par bondeknolde. Jeg er født her på Hvidelykkegård, og min makker Anders er født på en gård i nærheden. Vi har gået på Odden Skole, og er vokset op i Odsherred. Det sætter tingene i perspektiv, siger Niels Esbjerg Jensen.

Sammen med sin makker Anders Ørnberg Eriksen driver han en af de større vingårde i Danmark, Ørnberg Vin, på Sjællands Odde. Både ham og hans makker er uddannede agronomer. Anders Ørnberg Eriksen med speciale i køer og Niels Esbjerg Jensen med speciale i kartofler. I dag handler det mest om vin.

- Selv om jeg måske bedre kan lide, at dyrke kartofler, siger Niels Esbjerg Jensen.

Der står 10.000 vinstokke i lige rækker på markerne, og der produceres 12.000 flasker vin om året.

Ørnberg Vin producerer 14 forskellige vine med den grønne drue Solaris som hovedingrediens. Desertvin, hedvin, rosé og mousserende hvidvin. Flere af dem har vundet priser.

Selv om stemningen på denne sommerdag leder tankerne mod en vingård i det Sydfranske, så er beliggenheden på Odden ikke altid lige eksotisk set med franske øjne. Men forholdene er optimale, når det kommer til vinproduktion i Danmark.

- Her er en østvendt stenet og lerblandet sandjord. Det kan vinen godt lide. Samtidig virker de store sten i jorden som livgivende mineraliseringsbanker, siger Niels Esbjerg Jensen.

Kaffen galt i halsen
Havet på begge sider af Odden spiller også en stor rolle for vinproduktionen.

- Mange danske vinbønder må stille frostsikring ud i vinmarkerne om foråret. Det er dyrt, men det har vi aldrig haft brug for, siger han.

Niels Esbjerg Jensen havde nær fået morgenkaffen galt i halsen, da Radioavisen for nogle år siden under høsten i oktober måned fortalte om en grads nattefrost over det meste af landet.

- Der var to steder i Danmark, som ikke havde fået frost. På Anholt og på Gniben her på Odden. Vi havde 10 varmegrader, siger han.

Om vinteren når havet køles ned, holder det på kulden langt hen i foråret.

- Det kunne lyde som en ulempe, men det betyder, at vores planter holder vinterdvalen, og forsinker deres udvikling så de ikke tager skade, hvis der kommer nattefrost i foråret, siger Niels Esbjerg Jensen.

Til gengæld varmes havet op om sommeren, og holder på varmen langt ind i efteråret. Længere end i de fleste andre steder i Danmark.

- Vi høster nogle år helt frem til november, fortæller Niels Esbjerg Jensen.

Makkerparret var fra starten enige om, at der skulle produceres hvide vine på Ørnberg Vin og af topkvalitet frem for masseproduktion.

- Bakkerne og de ressourcer, der er i jorden, betyder, at vi laver vine, som ikke kan produceres syd på. Vi kan aldrig lave kraftige røde vine. Vi går efter den nordiske smag. Lidt mere syre, lidt mere smag og lidt mere sprødhed. Den smag er Odden som skabt til, siger Niels Esbjerg Jensen.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?