13. april 2021
Rasmus Jørgensen har taget fem af FN's verdensmål med tilbage fra arbejdet i kommunens udvalg og implementeret dem i sin virksomhed. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Rasmus Jørgensen har taget fem af FN's verdensmål med tilbage fra arbejdet i kommunens udvalg og implementeret dem i sin virksomhed. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er nu, at I skal hoppe på toget med grøn omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er nu, at I skal hoppe på toget med grøn omstilling
Erhverv - 25. februar 2021 kl. 12:23

Af Henrik Fisker Foto: Kenn Thomsen

Rasmus Jørgensen medgiver gerne, at han på forhånd var lidt skeptisk. Han havde i foråret 2019 meldt sig som deltager i et nyt udvalg, hvor politikere og borgere skulle komme med anbefalinger til, hvordan Stevns Kommune bedst kunne implementere FN's 17 verdensmål om en bæredygtig udvikling lokalt. Opgaven var ikke mindst at komme med bud på fremtidens boligpolitik og hvilke byggerier, der skal se dagens lys.

- Det lød spændende for en mand som mig, der har beskæftiget mig med grøn omstilling på min virksomhed i flere år. Men mine forventninger var noget blandede, for jeg frygtede lidt, at politikerne bare ville sidde og bide ad hinanden, siger Rasmus Jørgensen, der er direktør for virksomheden Kalk A/S, som ligger i Råby tre kilometer uden for Store Heddinge og producerer kalk og mørtel til nye og renoverede byggerier.

Men hans skepsis blev gjort til skamme. Halvandet år efter starten har verdensmålsudvalget netop afleveret sin rapport til Stevns Kommunalbestyrelse, og Rasmus Jørgensen er stolt over at have været med.

- Der har været en dynamik med en god stemning hele vejen igennem. Der har ikke været noget tidspunkt, hvor jeg er gået grædende hjem. Vi har diskuteret på lige vilkår, og vi er blevet ved med at diskutere, indtil vi var enige, så ingen er blevet stemt ned. Nu håber jeg bare, at politikerne er blevet så inspirerede af vores arbejde, at de også tager fat i vores anbefalinger og fører nogle af dem ud i livet, siger han.

Tilbage til rødderne

Men Rasmus Jørgensen var langt fra et ubeskrevet blad, da han meldte sig til det kommunale udvalgsarbejde. Han har i over 30 år stået i spidsen for en virksomhed, der lever af at sælge og producere byggematerialer som kalk og mørtel. Hans erfaring er, at hvis man som en mindre dansk virksomhed vil overleve på dette marked, er man nødt til at satse på kvalitetsprodukter.

- I 2014 besluttede vi officielt, at vi ville omstille os til at blive en grøn virksomhed. Men i virkeligheden havde vi været bæredygtige i mange år uden at prale af det. For eksempel har vi aldrig brugt tilsætningsstoffer i vores produkter, selv om det har været en udfordring på et marked, hvor konkurrencen har stået om at give det billigste tilbud. Men i det lange løb kan det sjældent betale sig at gå på kompromis, siger han.

Rasmus Jørgensen tegner et billede af et byggemarked, der siden 1950'erne har haft fokus på at bygge hurtigere og hurtigere.

- Når man starter et husbyggeri, skal det helst stå færdigt i morgen. Da jeg begyndte i 1989, var det stadig normen, at man havde et arkitekttegnet byggeri, hvor man tog ingeniører ind. I dag er det tæt på at være omvendt. Her er det, at vi kommer ind og siger: tilbage til rødderne, og at det ikke altid kan betale sig at spare den sidste krone. Vi ved, at højere kvalitet koster på prisen, men vi har fået beregnet, at hvis man bruger den rigtige kvalitet mørtel på et nyt parcelhus til to millioner, så bliver ekstraprisen kun omkring 3-4000 kroner. Hvis du ser på, hvor længe byggeriet skal holde, er de penge givet godt ud, siger han.

Pejlemærkerne

Rasmus Jørgensen har ikke kun selv bidraget med sin viden om bæredygtigt byggeri i verdensmålsudvalget. Han understreger, at han samtidig har fået inspiration til, hvordan hans virksomhed kan bruge verdensmålene i den daglige produktion.

- Vi har konkret udpeget fem af de 17 verdensmål som pejlemærker på Kalk. Det drejer sig om rent vand og sanitet, hvor vi har fået vores eget rensningsanlæg, så vi ikke udleder forurenet spildevand. Om bæredygtig energi, hvor vi får strømmen fra to vindmøller, der producerer mere strøm, end vi bruger - desuden har vi fået biogas og LED-lys overalt. Så har vi tilsluttet os målet om at være en anstændig arbejdsplads for vores medarbejdere med nye maskiner, hvor det er muligt. Vi bidrager til et bæredygtigt lokalsamfund, hvor fokus er solide konstruktioner i byggeriet, så det holder længere, og materialerne genanvendes. Endelig har vi tilsluttet os målet om ansvarligt forbrug og produktion med vedvarende energi, siger han.

Det kritiske kontrolspørgsmål til Rasmus Jørgensen er, om den nye virksomhedsstrategi er udtryk for rent imagepleje, eller om den også er drevet af et mål om forbedret omsætning. Direktøren mener, at vi i disse år er vidner til et paradigmeskifte:

- Indtil folketingsvalget i 2019 talte alle politikere om den grønne omstilling, men når det kom til stykket, valgte de alligevel det billigste tilbud. Men på det seneste er der kommet en vending. Vi ser større efterspørgsel på grønne løsninger, og politikerne har fået øjnene op for, at der er stemmer i klimapolitik. Det er lidt ligesom vores dagligvareindkøb - før skulle du i Irma eller Brugsen for at finde økologiske varer, i dag ligger de på alle hylder i Netto og Aldi, siger han.

Lavthængende frugter

Direktøren for Kalk A/S har et godt råd til sine kolleger i erhvervslivet, når talen er om den grønne omstilling:

- Det er nu, at I skal hoppe på toget. Markedet er ved at være der, vi ser en stigende efterspørgsel på vores grønne produkter, og der kommer flere og flere specifikke krav. Senest har Københavns Kommune stillet krav om, at rendegravere skal køre på el. Hvis man som virksomhed forstår at udnytte de muligheder, som det giver, i stedet for at begræde udviklingen, er det lavthængende frugter, der er værd at høste, siger Rasmus Jørgensen.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?