22. marts 2019
Urterne er helt afgørende i Det Vilde Køkken. Her ses nogle af urterne: Øverst til venstre: Lægekokleare (skørbugsurt), nedenunder er brændenælde og ramsløgsblade med blomster og strandfladbælg. Øverst i midten er der et strandbedeblad, lange strå og blomsteraks af strandtrehager. Til højre herfor hjertekarse, så strandarve og yderst strandvejbred. Øverst til højre ses kronblade af rynket rose. Nederst i midten: Vandmynte. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Urterne er helt afgørende i Det Vilde Køkken. Her ses nogle af urterne: Øverst til venstre: Lægekokleare (skørbugsurt), nedenunder er brændenælde og ramsløgsblade med blomster og strandfladbælg. Øverst i midten er der et strandbedeblad, lange strå og blomsteraks af strandtrehager. Til højre herfor hjertekarse, så strandarve og yderst strandvejbred. Øverst til højre ses kronblade af rynket rose. Nederst i midten: Vandmynte. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De vilde urter troner over alt i spisehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De vilde urter troner over alt i spisehus
Erhverv - 22. juni 2018 kl. 15:30
Af Torben Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jørgen Stoltz begyndte at bruge urter i maden, da han som skovfoged lavede fritidsaktiviteter for familier. Spejdere havde gjort det samme i mange år. Også fortidens kogekoner anvendte urterne i stor stil. Men at bruge urterne så gennemført som Anna Andersen gør, ses vist ikke mange steder - bortset fra gourmet-restauranterne.

arrow Læs også: - Det har været min drivkraft, at jeg ikke har en uddannelse

- De vilde urter troner over alt. De trofaste urter er vandmynte og skørbugsurt. Dem kan vi samle selv i frostvejr og snevejr. Det er mit lokalkendskab, der gør, at jeg kan gå ud i en å og hive dem op. I løbet af vinteren samler vi fire-fem planter, og nu samler vi 20 forskellige, fortæller Jørgen Stoltz.

- Turisterne får nye smagsoplevelser blandt andet i brunchen med tapas-appetizer. Udseende og farver spiller også en rolle. Der skal være smag. Vi laver ikke mange retter. Man skal ikke gå på kompromis med det, man vil, siger Anna Andersen.

Gæsten skal have nogle aha-oplevelser.

- Vi har også serveret stegt flæsk med persillesovs. Men ud over persillesovsen står der også en bjørnerodssovs. Det har ingen smagt før. På den måde lister vi den vilde urt ind som et alternativ til persillen. Vores kunder er dem, som er nysgerrige. Man skal jo nærmest opsøge os. Vi har ingen børneretter. Børn spiser ikke alt, men de spiser alligevel forbavsende meget af det, vi serverer, siger Jørgen Stoltz.

Suppe er Anna Andersens specialitet, heriblandt syvkålssuppe. Det Vilde Køkken får mange bestillinger på rådyr. Andre populære bestillinger er Skovfogedens urtete, madkurv med boller og salat, urtesmør og brændenældebrød, som kunderne gerne vil købe med hjem.

- Vi har ledt efter egnsretter, men de findes ikke i Odsherred. Den eneste er oldenborgsuppe fra 1700-tallet. Men vi skal jo ikke sidde og brække vingerne af oldenborrer. I Odsherred har vi i mange år haft røgede rødspætter. Mig bekendt er det ikke sket andre steder i Danmark, men på Gotland. Den serveres også som menu med de vilde urter. Vi vil gerne arbejde for, at det bliver en egnsret, siger Jørgen Stoltz.

I kroen blev der indrettet en cafe og en afslappet »speltstue«. Det var især Anna Andresen, som var optaget af at kunne skabe et sted med særlig atmosfære i spisestedet.

- Ja, du fik din speltstue, og jeg fik min udstillingscafe, griner Jørgen Stoltz.

- Vi har ikke bare en restaurant eller et spisested. Vi har et oplevelsessted, siger hun.

I den hyggelige speltstue hænger der værker af Odsherred-malere. Her kan man slappe af i sofaen med en avis.

I cafeen blev der indrettet i begyndelsen af juni indrettet et infopunkt for Geopark Odsherred. Et slags museum, der fortæller om Odsherreds landskab. Her serveres kaffe, kage og sandwich.

- Det Vilde Køkken ville ikke have udviklet sig med samme hast, hvis vi ikke var infopunkt. En tredjedel af gæsterne skal enten med ud på tur med mig, de skal have en madkurv med eller noget andet i forhold til oplevelserne. De bliver flere og flere, siger Jørgen Stoltz.

Det Vilde Køkken indgår også i et »geofood-logo«, et nordisk samarbejde, hvor man forpligter sig til, at mindst 50 procent af råvarerne er lokale, og til at kunne redegøre for de lokale råvarer i retten.

  • ErhvervsAvisen Sjælland

    ErhvervsAvisen Sjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten