24. juni 2021
Formand for de Sjællandske Pelsdyravlere Ann-Mona Kulsø Larsen i sine tomme minkstalde. Helt paradoksalt slås de storforbrugende pelslande om det danske dødsbo, og priserne på minkpelse skyder i vejret.
gallery icon

Se billedserie

Formand for de Sjællandske Pelsdyravlere Ann-Mona Kulsø Larsen i sine tomme minkstalde. Helt paradoksalt slås de storforbrugende pelslande om det danske dødsbo, og priserne på minkpelse skyder i vejret.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danske minkskind storsælger på auktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske minkskind storsælger på auktion
Erhverv - 05. juni 2021 kl. 08:27

Tekst og foto: Anita Corpas

Frem til oktober 2020 var Danmark ikke blot verdens største producent af minkskind, men også kendt for at levere den bedste og fineste kvalitet i hele verden.

Bag den topklasse ligger årtiers forskning, vidensdeling og innovative løsninger, som for eksempel vitamintildeling, foderløsninger og ikke mindst avlsarbejde.

Et andet vigtigt element har været, at Danmark er velfærdscertificeret som Europas bedste.

Imidlertid er der ganske paradoksalt rift om det danske dødsbo på de sidste 24 millioner minkskind. Formentlig de sidste fra Danmark nogensinde.

- I år bliver der udbudt 14 millioner skind på årets fire auktioner, mens de allersidste 10 millioner skind udbydes næste år. Og så er det slut, siger Ann-Mona Kulsø Larsen, formand for de snart forhenværende pelsdyravlere på Sjælland og hovedbestyrelsesmedlem i Kopenhagen Fur.

På de to første auktioner i 2021 hos aktionshuset Kopenhagen Fur er prisen per skind landet skyhøjt.

- I dag ligger gennemsnitsprisen på cirka 340 kroner, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Hun fortæller, at de største aftagere er Asien, og at de iøvrigt forarbejder og sælger pelsen videre til blandet andet det storforbrugende Rusland.

- Samlet har der været en total prisstigning på 80 procent i forhold til den seneste auktion i 2020, hvor prisen per skind lød på 180 kroner, siger hun.

Monsteromsætning

2020 var ellers et ringe år for pelsbranchen, der tidligere har vist en eksport på op imod 13 milliarder kroner på et år.

Men den amputerede minkbranche kan nu imødese en rekordomsætning, og prisen forventes kun at stige yderligere, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Især er der store forventninger til juni-akutionen, som regnes for at være årets største.

- Med de priser vi ser nu, regner vi med at omsætte i omegnen af fem milliarder kroner. Og endda alene baseret på en halv produktion, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Jyder snydt

Det er dog ikke en prisudvikling, der kommer de hårdest coronaramte gårde i Jylland til gode. Alle de farme med smitte og de, der lå inden for 7,8 kilometerzonen, fik under masseaflivningerne ikke lov til at beholde deres skind.

- De har maksimalt udsigt til 250 kroner per skind, uanset hvad auktionsprisen nu lander på, forklarer Ann-Mona Kulsø Larsen.

Det skyldes den erstatningsaftale, der er indgået med regeringen.

Det er især de nord-og vestjyske avlere, der har måttet aflive og destruere deres i alt godt syv millioner mink. De dyr er gravet ned og bliver i disse måneder atter gravet op og kørt til endelig destruktion på affaldsforbrændingsanlæg rundt i landet.

Aldrig mere mink

Til gengæld bliver der aldrig mere en dansk produktion af minkpels, spår den sjællandske pelsdyrformand.

- Vi kommer aldrig til at rejse os igen. Alene vores avlsarbejde er en proces, der tager generationer og årtier, siger hun.

- I min optik tog man en nervøs og uoplyst beslutning, som kunne have haft godt af at vente bare 14 dage, og det er svært at være i, siger Ann-Mona Kulsø Larsen. Hun peger på, at staten nu har købt hele branchen for 19 milliarder kroner.

En branche, der repræsenterer en produktion, der over 10 år genererer en eksport på mindst 50 milliarder kroner til statskassen.

- Det lyder som en dårlig handel, siger hun.

Men verden kommer ikke umiddelbart til at mangle minkskind.

- For ikke længe siden erklærede både Polen og Ukraine, at de ville indstille pelsproduktionen.

- Men den beslutning har de omstøt på baggrund af udviklingen i Danmark.

- Og jeg har ikke lyst til at tænke på, at de store pelsforbrugende lande som Rusland og Kina går ind i avlen.

- Jeg har set deres farme og ved, hvordan de arbejder, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Hun venter ligesom sine kolleger stadig på at blive eksproprieret.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?