28. maj 2020
Ti millioner amerikanere har meldt sig i arbejdsløsheden de seneste to uger.
Ti millioner amerikanere har meldt sig i arbejdsløsheden de seneste to uger.
Foto: Lucas Jackson/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 113 måneders optur brudt: 700.000 job gik tabt i USA før udbrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

113 måneders optur brudt: 700.000 job gik tabt i USA før udbrud

For første gang siden september 2010 faldt antallet af arbejdspladser i USA, der er ramt af coronavirus.

Erhverv - 03. april 2020 kl. 14:36
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

USA's jobrapport for marts viser et fald på 701.000 arbejdspladser. Det fremgår af tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium.

Det er første gang i næsten ti år, at antallet af arbejdspladser falder i verdens største økonomi. Dermed er 113 måneder med fremgang brudt.

Samtidig er der tale om det største fald i antallet af arbejdspladser siden marts 2009, da finanskrisen for alvor havde ramt USA.

Tallene er samlet til 12. marts - altså inden coronavirus for alvor ramte USA og førte til en delvis nedlukning af samfundet - og dermed er de seneste ugers voldsomme stigning i arbejdsløsheden ikke med i statistikken.

De seneste to uger har omkring ti millioner amerikanere meldt sig arbejdsløse som følge af coronaudbruddet og de restriktioner, der er fulgt med.

Dermed er tallene fra jobrapporten på sin vis forældet. De mange arbejdsløse ventes først for alvor at vise sig i næste jobrapport for april, der bliver offentliggjort første fredag i maj.

Jobrapporten bliver normalt fulgt tæt af økonomer, fordi USA's er verdens største økonomi, og den dermed kan give en indikation på, hvordan verdensøkonomien har det.

Hos Danske Bank vurderer senioranalytiker Mikael Olai Milhøj, at jobrapporten for april kan byde på mindst ti millioner tabte arbejdspladser. Samtidig kan arbejdsløsheden stige til 15 procent.

- Det amerikanske arbejdsmarked lider under nedlukningen, ligesom vi ser i resten af verden, og der er ingen tvivl om, at vi er i midten af en ekstrem dyb recession.

- Det afgørende spørgsmål er, om vi får en genopretning eller ej, når vi forhåbentlig snart får styr på sundhedskrisen og kan begynde en gradvis genåbning af økonomien.

- Det kan man desværre ikke sige med sikkerhed, fordi vi sejler i ukendt farvand, og der er en stor risiko for, at det her bare er begyndelsen på en langvarig og dyb krise, siger han i en skriftlig kommentar.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?