17. april 2021
Lukningen af Toftehøjskolen skete på et rigtigt grundlag, lyder det i en pressemeddelelse fra Egedal Kommune tirsdag morgen
Lukningen af Toftehøjskolen skete på et rigtigt grundlag, lyder det i en pressemeddelelse fra Egedal Kommune tirsdag morgen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trods regnefejl på 10 mio. kroner: 'Skolelukning skete på rigtigt grundlag'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods regnefejl på 10 mio. kroner: 'Skolelukning skete på rigtigt grundlag'

Nu har revisionsselskabet PwC gennemgået beslutningsgrundlaget for lukningen af Toftehøjskolen og Søagerskolen. Konklusionen er, at der er truffet en fornuftig beslutning, som et stort flertal i Byrådet stadig står bag.

Egedal - 02. marts 2021 kl. 08:07
Af Henrik Gregersen

Der er fundet en gedigen regnefejl til 10 millioner kroner.

Men konklusionen fra borgmester Karsten Søndergaard (V) er klar:

Regnefejlen ændrer ikke ved, at det var en fornuftig beslutning at lukke Toftehøjskolen.

arrow Læs også: Åben krig mellem politikere efter Toftehøj-rapport
Borgere fandt fejl

De seneste uger har der været en stor debat om skolelukninger i Egedal på de sociale medier. Baggrunden er en henvendelse fra 2 borgere til Byrådet.

De to borgere har beskrevet en potentiel stor merudgift for Egedals borgere i forbindelse med lukningen af Toftehøjskolen.
Beslutningen om skolelukningen blev truffet i 2018 af et stort flertal i Byrådet.

PwC har nu gennemgået hele grundlaget for beslutningen. Den overordnede konklusion er, at der er begået en fejl i beregningerne af det såkaldte ”vedligeholdelsesefterslæb”, men at det ikke vurderes at have nogen betydning for den daværende beslutning.

Regnefejlen er på ca. 10 mio. kr., og skyldes primært at der er regnet med et forkert bygningsareal på Toftehøjskolen. I runde tal betyder det, at det såkaldte vedligeholdelsesefterslæb på Toftehøjskolen i stedet for de oplyste 57 millioner kroner retteligt var på 47 millioner kroner.

Omvendt er der et større vedligeholdelsesefterslæb på Hampelanddsskolen end antaget, så også her ender man på et beløb på lidt mere end 47 millioner kroner.

"Det er en stor fejl, som er beklagelig. Men det positive er, at det jo er en regnefejl, der ikke koster kommunen en krone. Vi skal ikke have de 10 millioner kroner op af lommen, for vi skal jo netop ikke vedligeholde Toftehøjskolen, fordi vi har valgt at lukke den," siger borgmester Karsten Søndergaard til Lokalavisen.

”Det er en virkelig ærgerlig fejl, som de to borgere også har afdækket. Heldigvis har det vist sig, at det er den eneste fejl i beslutningsgrundlaget, som har betydning for økonomien. Vi vil nu selvfølgelig stramme op på vores arbejdsgange i administrationen, for at forhindre lignende fejl i fremtiden”, siger Christine Brochdorf, kommunaldirektør i Egedal.

PwC har gennemgået de forskellige påstande, som fremgår af borgernes brev til Byrådet.

PwC finder ikke anledning til at imødekomme de forskellige kritikpunkter i henvendelsen, ud over selve regnefejlen på vedligeholdelsesefterslæbet og en vurdering af skolernes egnethed til at skabe kreative og inspirerende læringsmiljøer, som ikke er dokumenteret i den rapport, der blev udarbejdet af konsulenterne Brøndum og Fliess.

Vurderingen er i stedet foretaget på baggrund af en workshop med skolebestyrelser, organisationer og politikere.

'Rigtig beslutning'

Borgmester Karsten Søndergaard er på baggrund af PwC´s undersøgelse overbevist om, at det er den rigtige beslutning, som Byrådet har truffet.

"Jeg er lettet over, at undersøgelsen når frem til, at vi har taget en beslutning på et oplyst grundlag, og at fejlen ikke har nogen stor økonomisk konsekvens for kommunen. For det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har fyldt meget. Når man modtager ni sider, der skaber usikkerhed om grundlaget for salget, så har det eneste rigtige været at få det undersøgt," siger Karsten Søndergaard til Lokalavisen.

”Jeg vil gerne takke de to borgere, som i den grad har holdt os i ørerne og været vagthunde i forhold til den trufne beslutning. Fejlen på de 10 mio. kr. er jo en fejl, der ikke må ske. Men jeg er glad for at kunne konstatere, at den ikke har haft en selvstændig eller afgørende betydning for den samlede vurdering, og det ikke er penge som kommunen har mistet ”, konstaterer han

Undersøgelsen i korte træk

FAKTABOKS
• PwC fik til opgave at foretage en ekstern objektiv og neutral vurdering af borgerhenvendelsen til Egedal Byråd, samt grundlaget for beslutningen i Byrådet i oktober 2018 om at lukke Toftehøjskolen og Søagerskolen.
• PwC har kunnet identificere to konkrete fejl i beslutningsgrundlaget. Der er dels tale om at der er anvendt et fejlagtigt antal kvadratmeter ved beregning af vedligeholdelsesefterslæb på Toftehøjskolen. Denne fejl betyder, at efterslæbet er vurderet ca. 10 mio. kr. for højt.
Der er desuden tale om en ”svaghed i sagsfremstillingen”. Administrationen gengiver i sagsfremstillingen vurderinger om læringsmiljøet, som ikke er dokumenteret i rapporten ”Læringsfællesskaber og multifunktionel anvendelse af kvadratmeter”, som er udarbejdet af Brøndum og Fliess.
• Resultaterne af vurderingen af de øvrige elementer i borgernes henvendelse er følgende:
o Prissætning på byggeretter – værdien af byggeretter er ofte et forhold, som udbyder af byggeretten og helt udenforstående borgere har modsatrettede holdninger til. Der er således ikke nødvendigvis tale om, at Egedal siger nej til 9½ mio. kr.o Vedligeholdelsesmæssig standard – de to nævnte energi- screeningsrapporter kan ikke anvendes til at vurdere det samlede vedligeholdelsesefterslæb. Desuden er Toftehøjskolen placeret i Energiklasse ”E, og Hampelandskolen i energiklasse ”D”.o Forhold omkring læringsmiljø – PwC konkluderer af Scenarie 1 fra Brøndum og Fliess-rapporten udgør det legitime grundlag for byrådets beslutning om skolelukningero Lukning af fjernvarmeanlæg – det er ikke korrekt, når der i borgerhenvendelsen sættes lighedstegn mellem lukning af Toftehøjskolen og behovet for investering i en miljøomstilling
• Samlet set kan PwC ikke imødekomme de enkelte kritikpunkter i borgerhenvendelsen, fordi der lægges nogle forudsætninger ind, som ikke holder, og der anvendes rapporter, som ikke er udarbejdet til de formål, de anvendes.

arrow Efter lang debat: Grønt lys for at omdanne Toftehøjskole-grunden
25. marts 2021 kl. 05:00 Opdateret: kl. 20:43
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?