12. juni 2021
Helle Buch og Stig Sørensen har de første jordbær klar. De vil også være at finde på den brunch, som de serverer i cafeen på Møllehøj om søndagen. Foto. Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Helle Buch og Stig Sørensen har de første jordbær klar. De vil også være at finde på den brunch, som de serverer i cafeen på Møllehøj om søndagen. Foto. Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så er der danske jordbær - og også til at betale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Så er der danske jordbær - og også til at betale
Egedal - 15. maj 2021 kl. 05:42
Af Henrik Helmer Petersen

Så er der danske jordbær af den tidlige sort Rumba. De er til salg i gulmalet gårdbutik på landet. I bakker af 250 gram til at betale.

De første danske jordbær er klar. I gårdbutikken på Møllehøj i Søsum. De er fremavlet af Helle Buch og Stig Sørensen i en plastiktunnel, en slags åbent drivhus på deres jorde.

- Frilandsjordbærerne følger efter om cirka tre uger, lover de.

Landbrug

Parret har landbrug med korn, hvede, byg og raps, som de sælger til foderstoffabrikker, fødevareproducenter og grossister.

På andre, lidt mindre marker dyrker de specialafgrøder. Gode kartofler, asparges, ærter, gulerødder, persillerod, kål, løg, persillerod, pastinak, porrer, rødbede, selleri og altså jordbær. Det sælger de udelukkende fra gårdbutikken på Møllehøj. Den har åbent hver dag fra klokken 9 til 17.

Brunch om søndagen

Om søndagen fra klokken 12 til 17.00 byder Helle Buch inden for i søndagscafe, hvor det er muligt at nyde en brunch. Lige nu med asparges, rabarber, kartofler og jordbær på tallerkenen blandt øvrige ting.

Det er muligt at sidde både inde og ude.

Fredagspizza
Jævnligt arrangerer Helle Buch dertil en fredagspizzaaften, hvor der kan nydes - eller hentes pizzaer også med grøntsager fra egen avl. Det annonceres på Facebook og Instagram,

Senere i år

- Årets første jordbær kommer cirka 14 dage senere end de første jordbær sidste år. Det skyldes april måneds kolde vejr, forklarer Helle Buch og Stig Sørensen.

I plastiktunnelerne har de jordbær af den tidlige sort Rumba. På friland har de en vifte af forskellige sorter.

- Sorten Malvina modner som den sidste. Det er det allerbedste danske jordbær, mener Stig Sørensen.

Han og Helle skynder sig at fortælle, at andre avlere også har jordbær klar fra drivhuse og plastiktunneler, og at Møllehøj ikke kan prale af at have årets allerførste danske jordbær.

Barndomshjem

Stig Sørensen trådte sine barneskridt på Møllehøj for godt 60 år siden. Det var dengang, dansk landbrug i langt højere grad end i dag bestod af små familielandbrug. Her var malkekøer, kødkvæg, fedesvin og høns foruden afgrøderne på marken.

I dag har Stig og Helle sagt farvel til de fleste af dyrene. De har kun høns - og derfor også æg i gårdbutikken.

Hjemmelavet is

Som noget relativ nyt sælger Helle Buch også hjemmelavet is - vegetabilsk is - med bær fra egen avl. Jordbær og hindbær blandt andet.

Derudover har hun udviklet en is af ingefær, gulerod og æbler. Ved siden af passer hun i sit job som sygeplejerske på deltid.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM