23. februar 2020
Ove Riis-Nielsen blev født i Smørum og var aktiv modstandsmand under Anden Verdenskrig. 	Foto: Privat
Ove Riis-Nielsen blev født i Smørum og var aktiv modstandsmand under Anden Verdenskrig. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landsbyhistorie bliver fortalt i nyt årsskrift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsbyhistorie bliver fortalt i nyt årsskrift
Egedal - 05. december 2019 kl. 06:13
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvordan fiskere og jægere klarede sig i den ældre jernalder, en tidligere ministers opvækst i Smørumnedre og en lokal modstandsmands fortælling. Det er blot noget af det, læseren af Ledøje-Smørums årsskrift for 2019 kan blive meget klogere på.

Årsskriftet udkommer den 6. december og uddelels til foreningens medlemmer. Desuden kan det købes for 80 kroner via foreningen, hvis man ikke er medlem.

Der er tale om et udvidet temanummer om Smørumnedre, som indledes af en artikel skrevet af arkæolog Ditte Gaarde fra Kroppedal Museum. Den omhandler udgravningerne i 2018-19 nord for Kirkevangen. Her blev der fundet spor af bebyggelser fra både yngre stenalder, bronzealder og ældre jernalder.

I den næste fortælling er der et bud på, hvordan Smørum Herred fik sit navn, og hvorfor Kongeskoven i sin tid forsvandt. Læseren får også at vide, hvilken gård, der lagde hus til overfaldet og drabet på ti svenske soldater i 1658.

Derefter møder læserne Jens Smørum, som voksede op under små kår i Smørumnedre. Han fortæller om livet i landsbyen omkring år 1900. Han blev udenrigsminister i 1947 og senere landbrugsminister.

Landsbyers nyere historie er ret ens med landbrug som vigtigste erhverv, kun Smørumnedre skiller sig ud. Den første forandring kom, da Østre Tvillingegård i Smørumvang fra 1940'erne blev udstykket til sommerhusgrunde. En anden og langt større forandring kom, da de store gårde i Smørumnedre fra 1960'erne og frem blev udstykket til parcelhusområder. Via to artikler af henholdsvis John Mikkelsen opvokset på Schæfergården og brødrene Bertel og Niels Krog opvokset på Langdyssegård belyses denne overgangsperiode særlig grundigt.

Endelig har Lene Riis Andersen skrevet en tankevækkende artikel om sin far Ove Riis-Nielsen. Hun fortæller om hans barndom i Smørumnedre, og om hvordan han tog aktivt del i modstandsbevægelsen under besættelsen. En ikke ufarlig indsats med modtagelse af nedkastede våben og transport og skjul af disse, hjælp til jøder, der skulle videre til Sverige, samt til politifolk og andre, der måtte gå under jorden.

Årsskrift 2019 uddeles til Ledøje-Smørums Historisk Forenings medlemmer. Det kan desuden købes i foreningen for 80 kroner. Læs eventuelt mere om medlemskab på foreningens hjemmeside: lshist.dk.