13. april 2021
Henrik Strøbech foran sit hus i Slagslunde.
gallery icon

Se billedserie

Henrik Strøbech foran sit hus i Slagslunde.
Foto: Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hjælp, mit hus slår revner: Ejer klager, men foreløbig uden resultat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjælp, mit hus slår revner: Ejer klager, men foreløbig uden resultat

Ingen kan tilsyneladende hjælpe Henrik Strøbech, hvis hus har slået revner, siden tunge lastbiler i forbindelse med en terrænregulering begyndte at køre gennem Slagslunde

Opdateret 24. februar 2021 kl. 09:48
Egedal - 24. februar 2021 kl. 09:45
Af Anne Lønstrup

Et lille, næsten 200 år gammelt hus på Tværstræde i Slagslunde ryster i sin grundvold hver gang tunge lastbiler kører igennem byens hovedgade. Det gør lastbilerne mange gange dagligt, siden en terrænregulering sydøst for byen blev indledt i september.

"Mit hus slår revner i den gavl, der vender ud mod Stenløsevej, og påfaldende nok slår den anden gavl ingen revner," siger Henrik Strøbech.

Han har kunnet følge, hvordan krakeleringerne i husets pudsede facade har bredt sig siden september. I hans mailbakke vokser mængden af mails om sagen tilsvarende. For Henrik Strøbech kæmper en foreløbig frugtesløs kamp for at finde ud af, hvem der har ansvaret for, at hans hus slår revner af rystelserne.

"Hvem er det, jeg skal føre retssag imod for at få placeret et ansvar for, at den ene gavl i mit hus slår revner som følge af at tunge jordtransporter pludselig kører forbi mit hus? Er det kommunen, er det transportfirmaet DSV eller er det landmanden, hvis mark er ved at blive terrænreguleret? Jeg ved ikke, hvem jeg skal klage til, da alle vasker hænder," siger Henrik Strøbech.

Intet medhold

Han er frustreret. Det er nemlig ikke fordi, han ikke har forsøgt at råbe op om sin sag. Slagslunde Buresø Landsbylaug rettede allerede i oktober henvendelse til Egedal Kommune for at få lavet et forbud mod at køre tunge køretøjer gennem den gamle bydel, som er omfattet af en byplanvedtægt, der skal bevare de gamle huse. De fleste af husene er bygget på marksten, hvilket gør dem sårbare overfor rystelser fra tung trafik.

Landsbylauget opnåede dog ikke andet, end at Egedal Kommune i tre breve afslog at udstede et forbud. "Såfremt I har skader på ejendommene, er det et spørgsmål mellem grundejer og grundejers forsikringsselskab," hed det bl.a. i et af kommunens breve.

Siden har Henrik Strøbech fået afslag på hjælp til at reparere skaden fra sit forsikringsselskab. Begrundelsen lyder, at man ikke yder erstatning til huse, der er bygget på marksten.

"Det kan også være lige meget at starte en reparation, for som tingene står nu, vil der jo kun gå kort tid inden skaderne opstår igen," siger Henrik Strøbech.

Henrik Strøbech har ligeledes forsøgt at få kommunen til at fjerne et stillevejsbump, da det forstærker de rystelser, som lastbilerne skaber. Men Center for Trafik og Miljø afviste hans ønske.

Endelig er en klage til Nævnenes Hus foreløbig strandet på, at Henrik Strøbech ikke i første omgang havde forstået, hvilken lov, der i givet fald skulle støtte hans krav.

Oplæg til retssag
Han har den 18. februar på ny skrevet til borgmester Karsten Søndergaard for at gøre ham opmærksom på, at han ikke mener, at det kan være omkostningsfrit for en tredje part at ødelægge en grundejers hus og slet ikke med udgangspunkt i en tilladelse givet af kommunen.

"Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan drage nogen til ansvar. Som jeg også skriver til Karsten Søndergaard, så opleves det som borger og husejer i Egedal Kommune, som om jeg ingen retsstilling har. For mig er brevet et oplæg til en retssag, hvis der ikke findes en varig løsning," siger Henrik Strøbech.

Han leder nu efter en god advokat med erfaring fra tilsvarende sager, der vil føre sagen for ham.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?