12. april 2021
Eric Steen Hansen har studeret og samlet laver i over 50 år, og i respekt for hans arbejde har en forskergruppe kaldt en slægt af laver for Erichansenii og en lavart i Grønland bærer navnet Caloplaca Erichansenia. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Eric Steen Hansen har studeret og samlet laver i over 50 år, og i respekt for hans arbejde har en forskergruppe kaldt en slægt af laver for Erichansenii og en lavart i Grønland bærer navnet Caloplaca Erichansenia. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grønlandsk lav hedder Eric

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grønlandsk lav hedder Eric
Egedal - 02. april 2021 kl. 05:13
Af Annemette Ross Jensen

Udgivet første gang den 15. januar 2021 Når Eric Steen Hansen rejser fra Ganløse til Grønland for at studere laver, så kan han støde på både en slægt af laver og en lavart, der bærer hans navn.

En gruppe forskere fra Japan, Korea, Sverige, Ungarn og Ukraine har kaldt en lavslægt, der vokser i Grønland og Antarktis, for Erichansenii og en lavart i Grønland bærer navnet Caloplaca Erichansenia efter den danske lektor emeritus ved Statens Naturhistoriske Museum som en cadeaux til hans arbejde med laver gennem over 50 år.

- Det er jo en ære, siger Eric Steen Hansen.

Han er født i 1943, og hans interesse for naturen begyndte, da han som den ældste i en søskendeflok på fem strejfede rundt og legede på Amager Fælled. Hans allerførste naturartikel, som blev offentliggjort i Natur og Ungdom, handlede faktisk om behovet for at bevare den sjældne Brændeskærm, der kun vokser enkelte steder på Amager, fortæller han.

Interesse for botanik

Efter gymnasiet overvejede han at læse litteraturhistorie og idræt, men militærtjeneste ved telegraftropperne fik ham på andre tanker.

- Vi var rundt i hele Nordsjælland på øvelse, fortæller han. Øvelserne i de skønne nordsjællandske landskaber, laver på træerne i Jægerspris Nordskov, barndomsminder om ture til Fyn og Bornholm, samt en tur med en soldaterkammerat til gletsjere i Schweiz sporede ham ind på at studere botanik, zoologi, geologi og geografi.

Laver i byttesæt

Fra 1964 til 1970 gik han på universitetet, og undervejs fik han arbejde på Botanisk Museum, hvor han straks begyndte at kombinere sin interesse for laver med sin fritidsinteresse for at tegne og male.

- Jeg blev sat til at omorganisere den danske lavsamling, og sad og tegnede en masse illustrationer, siger han, og det blev hans skæbne.

Fra 1970 til 2013 stod han for de danske lavsamlinger på Statens Naturhistoriske Museum, og i den tid har den vokset sig større og større.

- Jeg har udvidet samlingerne fra godt og vel 100.000 til cirka 300.000, fortæller Eric, der blandt andet lavede byttesæt med danske og grønlandske laver for at bytte sig til flere. Eric har nemlig ikke bare samlet laver i Danmark, men også på Færøerne, Grønland, Island, Norge og Canada, og i det tidligere Jugoslavien har han fundet helt nye lavarter for Balkan.

I Grønland 41 gange

Han har været i Grønland i alt 41 gange og udover at samle laver, har han formidlet viden om dem i internationale artikler og bøger. Hovedværket er »Grønlands Laver« fra 1995.

- Det har været utroligt fascinerende, og når jeg har boet i bygderne, har jeg været i forbindelse med lokalbefolkningen, siger Eric. Han mindes blandt andet mindes en lille pige Naaja i Uumannaq, der viste rundt på fjeldet, som hun kendte som sin egen bukselomme, og at den familie, han boede hos, pludselig stod i deres have i Ganløse.

- Jeg har prøvet at komme hele Grønland rundt, smiler han.

Bøger og avisartikler

Endnu oftere har han rejst til Bornholm, og det har netop resulteret i bogen »Bornholms Laver«, som er blevet til i samarbejde med Natur Bornholms Forlag.

- Jeg elsker at formidle, siger Eric, der også stadig arbejder på Statens Naturhistoriske Museum tre dage om ugen.

De mange rejser har krævet opbakning fra hjemmefronten med hustruen Jette og deres to døtre Annette fra 1972 og Anja fra 1975.

Han og Jette mødte hinanden i 1967 og blev gift i 1969, så de har fejret guldbryllup, og i 45 år af deres ægteskab har de boet i Ganløse, som Eric også fik øje på i sin soldatertid.

Midt i 70'erne underviste han i »Danmarks vilde natur« på lokale aftenskolehold,og de mange ture med holdet ud i den sjællandske natur førte også til cirka 60 naturartikler i Frederiksborg Amts Avis.

Maratonløb

De mange aktiviteter kræver god fysik, og den har Eric blandt andet fået ved at være aktiv i Ganløse Atletik og Motion og dyrke maratonløb.

Han har løbet 25 maratonløb i blandt andet New York, Paris, London og Nuuk, og for at kunne det ,har han trænet på de lokale landeveje.

- Det gav overskud, siger han.

Det gør det også at færdes i naturen, og hvis man har bogen om »Bornholms laver« med, kan man også i Nordsjælland finde mange af de lav-arter, der er skildret i bogen, på bark og jord i de nordsjællandske landskaber.

- De er utroligt smukke i mange former og farver, siger han.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?