16. oktober 2021
Da Andreas Wadskjær udgav sit eget speciale, lagde han samtidig kimen til Wadskjær Forlag. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Da Andreas Wadskjær udgav sit eget speciale, lagde han samtidig kimen til Wadskjær Forlag. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra arkæolog til forlægger: Nu går den vilde bogjagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fra arkæolog til forlægger: Nu går den vilde bogjagt
Egedal - 30. april 2021 kl. 05:33
Af Annemette Ross Jensen

- Jeg har nok set for meget Indiana Jones som teenager.

Sådan forklarer Andreas Wadskjær, der er vokset op i Veksø, hvorfor han er uddannet arkæolog fra Københavns Universitet.

- Jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg kastede mig ud i, men heldigvis kunne jeg lide det alligevel, siger Andreas.

Han har været arkæolog på Femern-forbindelsen under Museum Lolland-Falster, Københavns Museum, Museum Sydøstdanmark og Roskilde Museum, og med Nationalmuseet har han været tilknyttet et projekt i Peru, hvor arkæologer fra Danmark og Peru hver sommer i tørtiden udforsker Inka-byer.

- Det er det mest Indiana Jones-agtige, konstaterer han.

Som arkæolog graver man efter fortiden, men for Andreas Wadskjær har arkæologi også været med til at definere hans fremtid. I december 2019 udgav han sine første bøger som forlægger på sit eget forlag Wadskjær Forlag.

Det startede i december 2019, hvor han udgav sit eget speciale om »Neolitiske Tværpile« og deres betydning for at datere fund uden en kulstof 14 prøve samt »Atlantiske Bopladsfund fra Nordøstsjælland og Skåne« - et speciale af danefæsinspektør Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet.

- Det startede som en idealistisk ide, siger Andreas og forklarer, at arkæologer, der udgiver forskningsbøger, typisk skal skaffe 100-200.000 til aflønning af forlaget, som heller ikke udbetaler royalties af det begrænsede oplag.

- Men trykomokostningerne er relativt lave, og så kunne jeg lige så godt udgive det selv, forklarer Andreas, der er så heldig at have en svoger, der er grafiker og illustrator.

Så nu er han fuldtidsansat i forlaget, som Andreas også satser på, at han selv skal leve af fremover - suppleret med sommerferie-projektet i Peru.

Han tør blandt andet kaste sig ud i forlagsbranchen, fordi arkæologi også er en usikker branche uden de store lønnninger, og både han og de deltidsansatte redaktører, korrekturlæsere og oversættere kan leve med en lavere indtægt.

- Jeg kan godt lide at producere noget. Jeg har altid været kreativ, så det føles ikke som arbejde, forklarer Andreas, der synes, det er supersjovt at finde og udgive bøger.

- Der er sket meget i 2021, så det ser ud som om, jeg kan leve af det uden at have en prangende løn, siger han.

Han har også selv skrevet en børnebog om »Oliver i Oldtiden« - nærmere betegnet Jægerstenalderen. Den er udgivet på et andet forlag, men han har købt rettighederne tilbage til en genudgivelse - og vil gerne følge den op med bøger om bronzealderen, jernalderen og vikingetiden.

Senest har han også oversat børnebogen »Lina gets a mano«, der er skrevet af Dr. Phil Zuckerman fra Californien og tidligere udgivet på det norske forlag Voodoolily. I den danske oversættelse hedder bogen »Line får en mango«.

Historien handler om Line Larsen, der bliver drillet af en dreng på vej til skole, men en dag ligger der en mango på hendes pude.

- Og så finder hun ud af, at man ikke altid skal dømme folk efter, hvordan de ser ud, eller hvad de gør, for drengen har bare brug for én at lege med, men har ikke rigtigt vidst, hvordan han skulle udtrykke sine følelser, siger Andreas.

Bogen er illustreret af iranske Shima Zarei, og da Andreas blev spurgt, om han ville oversætte den, faldt han især for hendes illustrationer af for eksempel en kat, der har hjul til at hjælpe sin mobilitet, og en mand, der bryder med samfundsmæssige kønsnormer ved at gå med øreringe.

- Jeg synes, illustrationerne er fuldstændigt fortryllende, og historien er rigtig sød og lærerig, siger han.

»Line får en mango« udkommer 1. maj og samtidig udkommer baby-yogainstruktur og ergoterapeut Mia Sojun Rasmussens bog om »Babyyoga og massage« med øvelser til baby og også til den nybagte mor, så hun kan komme i form efter graviditeten.

Wadskjær Forlag har også udgivet Mandi Erlandsens »Kære far - til dig, der har et barn med autisme« med enkle ideer til at engagere fædrene i udviklingen af deres autistiske børn.

Forlagets base er i Vanløse, hvor Andreas bor med sin kone Maria Vento fra Peru.

Hans håb er, at hans forlag kan blive det næste Gyldendal, og udover fagbøger og børnebøger har forlaget også to romaner, en novellesamling og en digtsamling på vej.

- Til at starte med skal forlaget bare producere flotte bøger og få dem så langt ud som muligt, siger Andreas.

Rejser du til udlandet i år?