28. oktober 2020
I det ene af de fem bede får naturen selv lov at bestemme. og det er nok det allermest spændende, mener byplanlægger Amalie Dombernowsky. Foto: Allan Nørregard
gallery icon

Se billedserie

I det ene af de fem bede får naturen selv lov at bestemme. og det er nok det allermest spændende, mener byplanlægger Amalie Dombernowsky. Foto: Allan Nørregard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fem bede med hver sin tiltrækningskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem bede med hver sin tiltrækningskraft
Egedal - 29. september 2020 kl. 05:48
Af Annemette Ross Jensen

Med fem forskellige bede ved Ølstykke Bibliotek vil Egedal Kommune gøre sit for at øge biodiversiteten og skabe gode levevilkår for bier sommerfugle og andre insekter. Bedene skulle gerne blive starten på mere vild natur i Egedal Kommune, og når de bliver grønne til næste år, vil de repræsentere fem forskellige bedtyper med hver sin tiltrækningskraft på dyr og mennesker, og det vil også fremgå af skilte ved bedene.

Egedal-blandingen

Bedet med Egedal-blanding bliver tilsået med Egedal Kommunes helt egen unikke frøblanding med 29 arter af frø fra vilde planter i Nordsjælland og en blomstringsperiode fra april til oktober.

»Egedal-blandingen styrker biodiversiteten og er til glæde for bier, sommerfugle og andre insekter.«, fremgår det af den kommende planche om bedet, der blandt andet kommer til at indeholde Kornblomst, Hvid Okseøje, Kornvalmue, Cikorie, Dagpragtstjerne, Almindelig Kællingetand, Almindelig Røllike, Gul Snerre, Rødkløver, Vild Gulerod og Hjertegræs.

Sommerfugleblanding

Sommerfugleblandingen indeholder 21 forskellige vilde blomster med særligt sommerfugletække og en lang blomstringsperiode mellem april og september. Blandt andet Purpursolhat, Storkenæb, Evighedsblomst, Kæmpe Marguerit, Morgenfrue, Brudeslør, Judaspenge, Gyldenlak og Velduftende Aftenstjerne.

Billede

De fem bede skal få det til at krible og krable som
på Birde Poulsens plancher. Foto: Allan Nørregaard


Der er 15 arter i bedet, og det er Ramsløg, Cikorie, Timian, Tusindfryd, Romerkamille, Hornviol, Almindelig Røllike, Purløg, Morgenfrue, Dild, Kornblomst, Anis, Gulerod, Havrerod og Natlys.

Bærbed og naturbed

Bærbedet består af forskellige spiselige bær med »en intens smag af sommer og sol til glæde for fugle, børn og bier.«, hedder det.

Det er havtorn, blåbær, ribs, tyttebær, tranebær, stikkelsbær, solbær, hindbær og hyld, der også er med til at øge biodiversiteten.

Endelig bliver der et bed, hvor naturen selv får lov til at bestemme, hvad der skal være. under overskriften »Naturen kan selv, hvis vi bare giver den lov«.

»I dette bed ser vi, hvad der sker, hvis vi ikke gør noget. Vi udfordrer vores syn på, hvad der er »pænt« og giver naturen plads og lov til at udfolde sig til glæde for både insekter, dyr og os mennesker.«, skriver kommunen, der af samme grund ikke kan beskrive, hvilke arter, der dukker op, når bedet vokser til.

»Vi venter i spænding«, fastslår den.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?