14. juni 2021
Selv om SF?s Jens Skov ikke ville skrive under på forligsteksten, så stemte alle 21 i byrådet for budgettet, da Jens Skovs eget forslag var blevet nedstemt. Foto: Hanne Loop, Egedal Kommune
Selv om SF?s Jens Skov ikke ville skrive under på forligsteksten, så stemte alle 21 i byrådet for budgettet, da Jens Skovs eget forslag var blevet nedstemt. Foto: Hanne Loop, Egedal Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et budget der peger fremad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Et budget der peger fremad
Egedal - 06. november 2019 kl. 19:48
Af Annemette Ross Jensen

Vedtagelsen af budget 2020-2023 er et budget, der peger fremad. Det fremgik tydeligt, da Egedal Byråd andenbehandlede og vedtog budgettet med alle 21 stemmer for.

- Vi er inde i en positiv udvikling i Egedal. Selvfølgelig skal vi stadigvæk vise mådehold, men budgetaftalen udgør sammen med den tilhørende 10-årige investeringsplan en historisk og ambitiøs ramme for vores ønske om at skabe den bedst hverdag for borgerne i Egedal, sagde borgmester Karsten Søndergaard (V).

Han glædede sig over, at effektiviseringer og reduktioner for 14 millioner har givet mulighed for udvidelser og forbedringer for et tilsvarende beløb til gavn for både skolebørn, ældre på plejehjem, fritidslivet og naturplejen. Desuden er der afsat syv millioner ekstra til anlæg og fundet penge til at halvere virksomhedernes dækningsbidrag.

Vil gavne borgerne

Ole Hovøre (V), der efter eget udsagn havde taget »forholdsvis pænt tøj« på i dagens anledning, påpegede, at de nye tal for budgettet var i balance, så byrådet kunne have lænet sig tilbage og sagt »Det tager vi«.

- Men vi havde selvfølgelig ambitioner - godt inspireret af de gode tal om at finde og flytte midler til og i retning af gode formål der, hvor vi gavner borgerne bedst muligt og helst så mange som muligt, sagde Ole Hovøre. Han påpegede, det er lettere sagt end gjort, når en stor del af budgettet er bundet af lønninger, lovregler og drift med meget mere.

- Rent politisk kunne vi jo selvfølgelig godt vende rundt på en hel del, men det har vi egentlig ikke haft nogen intentioner om. Vi synes faktisk, at vi medvirker til at drive Egedal Kommune på en rigtig god og fornuftig måde, sagde Ole Hovøre, der blot ærgrede sig over, at SF har valgt at stå udenfor.

Der er givet og taget

Ib Sørensen (S) glædede sig over, at mange af de varslede besparelser og prisstigninger på blandt andet klubområdet, børneområdet og ældreområdet ikke er blevet til noget, og selv om 14 millioner ikke lyder af så meget, så synes han, byrådett har fået »forbavsende meget« for pengene. På listen over glæder havde han dog ikke halveringen af dækningsbidraget.

- Det er jo også en del af aftalen, men det var bare ikke det, der stod øverst på Socialdemokratiets liste. Men det vil glæde os, hvis det kan hjælpe virksomhederne i Egedal til vækst og flere arbejdspladser, sagde han og konstaterede, at der er givet og taget, og han beklagede dybt, at SF ikke er med.

R er med hele vejen

Rikke Mortensen (R) glædede sig til det fortsatte samarbejde i forligskredsen og påpegede, at der skal meget til at stå udenfor et forlig eller gå fra en budgetaftale, som partiet gjorde sidste år.

- Vores afgang sidste år handlede for os om et brud på budgetaftalen. Et brud som var afledt af en afskaffelse af hjemmepasserordningen. Andre har muligvis en anden opfattelse, så lad os slå fast: Hvis vi alle honorerer den budgetaftale, som bliver indgået om lidt, så er Radikale Venstre med hele vejen. Tillid tager så kort tid at nedbryde og så lang tid at bygge op igen. Vi tager en sten ad gangen. Vi vil samarbejdet, sagde Rikke Mortensen, der også beklagede SF's enegang.

- Det luner måske en stund, men det er koldt og også lidt ensomt derude, sagde hun.

Kultur og klippekort

Som Kultur- og Erhvervsudvalgsformand glædede Charlotte Haagendrup (K) sig over anlægsinvesteringerne til idrætslivet, ekstra penge til forenings- og erhvervslivet og at både projektet »Et demensvenligt Egedal« og Lydavisen fortsætter.

Hun takkede også borgmesteren for at tage samtaler med gruppeformændene én til én samt alle gruppeformænd og -kvinder.

- Forhandlingerne er foregået i god ro og orden med en masse humor og god stemning, sagde hun.

Peter Hemmingsen (DF), glædede sig over udvidelserne på dagtilbud, skoler og frivilligområdet samt, at ældreområdet beholder puljemidler som bloktilskud.

- DF vil opfordre til en smartere administration af klippekortordningen, så midlerne bliver brugt så fornuftigt som muligt, sagde Peter Hemmingsen, der også glædede sig over mere tid til hygge ved aftensmaden på plejehjemmene.

SF og den store hund

Jens Skov (SF) så budgettet som en stor Sankt Bernhardshund, der skal opdrages.

- Det er vigtigt, at anlægsprojekterne ikke kommer til at styre resten af vores budget, så vi gang på gang skal spare på driften, fordi anlægsbudgettet kræver det. Vi skal samlet i byrådet have vores Sankt Bernhardshund i skole, så den ikke løber løbsk, sagde han.

Da hans eget budgetforslag var nedstemt, stemte han for budgettet, men han kunne ikke være med på forligsteksten, der efter SF's mening ville give partiet mundkurv på i forhold til tidligere beslutninger.

- For vi er stadig uenige i at lukke skoler, før der er plads til dem på andre matrikler, sagde han.

Det fik Ole Hovøre til at påpege, at flertallet bare ønsker respekt for de allerede vedtagne beslutninger, men han understregede at SF kan nå at komme med endnu. Det ændrede dog ikke Jens Skovs opfattelse.

- Forligsteksten er en mundkurv til en lille hund som mig, sagde han.

Servicerammen

Bendt Tranekjær Rasmussen (LA) glædede sig allermest over sit eget klare aftryk i at få halveret dækningsafgiften og den positive modtagelse erhvervslivet har givet det. Han så budget 2020 som et godt udgangspunkt.

- Og at vi holder os under servicerammen gør, at der forhåbentlig er sat gang i en proces, så vi i de kommende år kan gøre det godt for vores børn og ældre, sagde han.

Det fik Jens Skov til at påpege, at konsekvensen kan være, at servicerammen bliver reduceret til næste år, men belært af erfaring om ekstraudgifter forventer Bendt Tranekjær Rasmussen, at servicerammen nok bliver fyldt ud alligevel.

Topledelse og tillid

Løsgænger Jacob Loessl glædede sig over den gode proces og »borgmesterens kloge beslutning om at indkalde os hver især«. Han takkede også den nye kommunaldirektør Christine Brochdorf og gav udtryk for håb om, at en ny topledelse også giver en ny kultur.

Den tidligere Venstre-mand og nu løsgænger Ulrik John Nielsen, der blev smidt ud af gruppen efter budgetdebatten sidste år, var glad for at være med.

- Jeg synes, vi har landet et rigtigt fint budget, som jeg er stolt af at være med i, og jeg synes, at borgmesteren og kommunaldirektøren har vist mig tillid, sagde han.

Forståelse for SF

Helle Nielsen (R) glædede sig også over budgettet med nye takter og toner og ikke mindst, at borgmesteren har fået øjnene op for, at »vores børn er det vigtigste, vi har«.

Men hun noterede også, at de ikke altid er enige hosi de radikale.

- Vi har højt til loftet, men jeg forstår godt SF, sagde hun blandt andet.

Men da hun tilkendegav støtte til halvering af dækningsafgiften, måtte hendes radikale gruppeformand på banen.

- Det er ikke radikal politik, fastslog Rikke Mortensen.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM