23. juni 2021
En opgørelse fra Egedal viser at kommunen allerede nu er godt på vej mod kravet om minimumsnormeringer, selv om Regeringen i finansloven for 2021 besluttede, at minimumsnormeringer først skulle gælde fra 2024. Arkivfoto
En opgørelse fra Egedal viser at kommunen allerede nu er godt på vej mod kravet om minimumsnormeringer, selv om Regeringen i finansloven for 2021 besluttede, at minimumsnormeringer først skulle gælde fra 2024. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Egedal på vej mod minimumsnormeringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Egedal på vej mod minimumsnormeringer

"Det er enormt positivt, lyder det fra udvalgsformand Rikke Mortensen

Egedal - 07. juni 2021 kl. 09:26

Når forældrene afleverer og henter deres børn i en børnehave eller vuggestue i Egedal, skal de opleve, at der er tid til samtale og omsorg.

arrow Læs også: Institution i to etager kan være på vej: Skal ligge tæt på plejecenter

Forældrene skal have ro i maven og personalet behøver ikke at være alene med mange børn.

Sådan ser det i hvert fald ud i Egedal Kommune, hvis man ser på, hvor langt kommunen er kommet med ambitionen om at opnå minimumsnormeringer. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

"Det er meget tilfredsstillende at se, at det fokus vi har på området, og de penge vi har fået fra regeringen, ser ud til at have haft en god effekt. Det er enormt positivt for nærheden og helt afgørende for børnenes trivsel og læring. Men det stopper ikke her. Der skal flere hænder til, så vi kan se frem til at skulle ansætte så mange nye medarbejdere i vores institutioner," siger Rikke Mortensen, formand for Familieudvalget i Egedal Kommune.

Udvalgsformandens tilfredshed skyldes, at kommunen har opgjort normeringen i de kommunale daginstitutioner gennem 2020. Opgørelsen viser, at der nu er 3,0 børn pr. voksen i vuggestue og 6,1 børn pr. voksen i børnehave hen over året. Altså meget tæt på kravet om minimumsnormeringer, der er sat til at udgøre 3,0 børn pr. voksen i vuggestue og 6,0 børn pr. voksen i børnehaverne.

Samtidig viser opgørelsen, at normeringen i de Egedalske institutioner er forbedret fra 2019, hvor Danmarks Statistik opgjorde normeringen til hhv. 3,2 børn i vuggestue og 6,4 børn i børnehave.

På uddannelse

Børnene i Egedal har altså fået flere voksne at holde i hånden i løbet af 2020. Og arbejdet med at få flere pædagogisk ansatte i institutionerne fortsætter. Desværre oplever Egedal Kommune, ligesom flere andre omegnskommuner, udfordringer med at rekruttere pædagoger og andelen af det pædagogiske personale i Egedal Kommunes daginstitutioner, der er uddannede pædagoger, udgjorde i 2020, 54 procent.

"Vi har nogle rigtig gode dagtilbud af en ret høj kvalitet. Det skal vi blive ved med og vi er nødt til at være opmærksom på, hvordan vi hele tiden kan rekruttere nye dygtige medarbejdere. Blandt andet derfor afsatte vi en halv million i budgetforliget, så vores dygtige pædagogiske assistenter og medhjælpere kan komme på efteruddannelse. De er allerede i fuld gang, og det håber vi snart at se en effekt af, siger Rikke Mortensen.

Corona kom i vejen

Egedal fik i 2020 6,3 mio. kr. af regeringen til at starte på at opnå minimumsnormeringer. Men da corona-krisen ramte, blev arbejdet med at rekruttere ansatte til institutionerne midlertidigt sat ned i gear, til fordel for en prioritering af at overholde alle Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for at mindske smitterisiko.

Men alligevel nåede Egedal Kommune i sidste del af året at forbedre normeringerne. I den forbindelse valgte Byrådet under efterårets budgetforhandlinger, at tildele yderligere 0,75 mio. kr. i 2021, stigende til 1. mio. kr. fra 2022 og frem, til at sikre bedre normeringer.

"Jeg kan garantere, at hver en krone der tildeles os til det her område, går direkte til børnene og til at opfylde ambitionen om at det skal være trygt at være barn i Egedals institutioner. Vores mål er ufravigeligt. Vi skal opnå minimumsnormeringer hurtigst muligt, og er der midler til at gå videre end det, ja så er det dét, vi gør," siger Rikke Mortensen.

pressemeddelelse

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?