1. august 2021
Bo Brøndum Pedersen og Bianca Ravn er lige som resten af følgegruppen opsatte på at bevare Stenløse Å, hvor den er. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Bo Brøndum Pedersen og Bianca Ravn er lige som resten af følgegruppen opsatte på at bevare Stenløse Å, hvor den er. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere vil bevare åen: Drop kassetænkningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgere vil bevare åen: Drop kassetænkningen
Egedal - 01. marts 2021 kl. 05:18

Af Annemette Ross Jensen
Når Egedal Byråd skal pege på en kommende løsning for Stenløse Å, så håber den følgegruppe, kommunen selv nedsatte til at følge Novafos' arbejde med projektet, at politikerne vil vælge at bevare Stenløse Å.

Efter at Novafos udsendte sine fire mulige forslag har følgegruppen lavet et femte forslag, der bevarer åen, udvikler naturen og forsinker eller bortleder regnvandet. Og repræsentanterne fra grundejerforeninger, Nordsjællands Landboforening, Egedal Centret, Dansk Sportsfiskerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Bevar Stenløse Å og Vandløbslaug for Værebro Å er ikke alene.

- Vi har afleveret et høringssvar med 1356 underskrifter med kommentarer til bevarelse af Stenløse Å, siger Bianca Ravn, der både er med i følgegruppen og Bevar Stenløse Å.

Siden 1992 har hun boet ned til Stenløse Å, der løber hele vejen på bagsiden af deres grund på 1300 kvadratmeter på Askevej. Og hun er meget imod tanken om, at åen skal flyttes eller, at al beplantning langs åen skal fjernes i et bælte på mellem seks og 15 meter for at etablere en regnvandsledning under åen.

- Træer er en central del af naturen, og man er ved at nedlægge den største livsnerve med en mega biodiversitet for at bygge menneskeskabt natur, siger Bianca Ravn,

Bo Brøndum Pedersen, der er klimaspecialist og også med i både Bevar Stenløse Å og følgegruppen, ser de foreslåede projekter fra Novafos som et udtryk for kassetænkning, som han håber, at byrådet vil droppe.

- Jeg tror, vi får lov at bevare åen, men jeg er ikke sikker på, at de kan komme ud over kassetænkningen, siger han.

Han peger på, at Novafos-projekterne for klimatilpasning i Stenløse By først og fremmest skal løse de problemer, Novafos har med regnvandsledninger.

Følgegruppen vil samtidig gerne skabe mere biodiversitet og sikre Stenløse By mod skybrud, og han mener godt, at et projekt kan løse alle tre ting på én gang indenfor en prisramme på 85 millioner.

- Så ville Stenløse å være klar til at tage både regn og skybrud, mener han.

Han mener, at løsningen kunne være at skyde regnvandsrør ind langs med åen eller på begge sider af vejene.

- Men det kræver, at de vil gå ud at snakke med grundejerne, fastslår Bo Brøndum Pedersen, og hvis Novafos talte med Bianca Ravn om det, så ville hun være positiv.

- Hvis det er alternativet i stedet for at fjerne åen, så ville jeg sige, at det er i orden. At grave åen op for at få regnvandet væk, synes jeg, er forfærdeligt, siger hun.

Hun kan slet ikke forstå, at man ikke har mere respekt for den natur, som hun synes har ret til at være, hvor den er, og de mennesker i nærheden af den, der har nydt at høre rislen fra åen og det liv, den giver.

Bo Brøndum mener også, at kommunen er nødt til at løse problemerne uden at ødelægge åen. Han peger på, at mange grundejere også kan være positive overfor at fjerne vand fra åen ved lave lokal afledning af regnvand på deres grund med grønne tage, brug af regnvand i toilletter og lignende.

- Man kunne lave aftaler med grundejerforeningerne og mødes med grundejerne om, at på de her 300 meter laver vi den her løsning, men hvis man ikke prøver at snakke med dem, sker der ikke noget. Den der frygt for at snakke med folk er forfærdelig, mener han.

Miljøkonsekvensrapporten fra Novafos er i høring til den 8. marts, og følgegruppen vil lave et kort høringssvar, der anbefaler dens alternative forslag til klimatilpasning og byudvikling omkring Stenløse Å.

ross

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?