1. oktober 2020
Sommeren har været domineret af flygtninge-situationen, hvor flere tusinde flygtninge rejste op gennem Europa. Det har dog intet at gøre med EU-afstemningen den 3. december. Foto: Scanpix
Sommeren har været domineret af flygtninge-situationen, hvor flere tusinde flygtninge rejste op gennem Europa. Det har dog intet at gøre med EU-afstemningen den 3. december. Foto: Scanpix
Foto: Jens Nørgaard Larsen/ScanpixDanmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 10 punkter er valgt fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

10 punkter er valgt fra
Opdateret 25. november 2015 kl. 15:33
EU-afstemning - 21. november 2015 kl. 13:40
Af Martin Pedersen

Hvis det bliver et ja i starten af december, siger vi ja til fælles EU-regler på 22 områder. Man skal dog holde sig for øje, at der er fravalgt 10 punkter inden for det retslige EU-samarbejde, som vi ikke stemmer om. 10 politiske punkter, der bliver kaldt retsakter, som vi altså ikke skal sige ja eller nej til. Det skriver DAGBLADET.

arrow Læs også: Vi stemmer ikke om asylregler

De fravalgte retsakter handler blandt andet om harmonisering af skilsmisseregler, støtte til ofre og fælles uddannelse af dommere og anklagere.

De kan inddeles i tre kategorier. Der er akter, som der ikke er politisk ønske om at bringe ind i afstemningen. Der er også punkter, hvor man har vurderet, at dansk ret allerede stemmer overens med EU-reglerne. Og endelig er to retsakter fravalgt, fordi en implementering vil medføre for store omkostninger.

Tilvalgsordningen gør det muligt, at Folketinget på et senere tidspunkt kan tilslutte sig de 10 fravalgte punkter, forklarer Lisbet Christoffersen, der er professor på Roskilde Universitet.

- Det skal tolkes som om, at man siger, at dem vil vi ikke deltage i i dag. Men det betyder også, at hvis EU på de områder kommer frem med noget mere spiseligt, så kan Folketinget tilslutte sig senere. Det er en flytning af kompetence fra befolkningen til det repræsentative demokrati, siger Lisbet Christoffersen.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?