20. september 2021
-Principielt mener jeg, at det er politiets opgave at holde ro og orden. Jeg havde derfor også hellere set, at politiet fik de nødvendige ressourcer, end at kommunerne får mulighed for at lave egne vagtværn, siger Sofia Osmani.
-Principielt mener jeg, at det er politiets opgave at holde ro og orden. Jeg havde derfor også hellere set, at politiet fik de nødvendige ressourcer, end at kommunerne får mulighed for at lave egne vagtværn, siger Sofia Osmani.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Uro og utryghed: Det synes borgmesteren om et kommunalt vagtværn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uro og utryghed: Det synes borgmesteren om et kommunalt vagtværn

Kommunerne har nu fået mulighed for at oprette kommunale vagtværn.

Det Grønne Område - 21. februar 2021 kl. 08:45
Af Signe Steffensen

I politireformen fra december 2020 har kommunerne fået lov til at oprette deres eget vagtværn, der kan holde ro og orden udvalgte steder i kommunen.

arrow Læs også: 16-årig dreng varetægtsfængslet for knivoverfald på jævnaldrende

Det står endnu ikke klart, om kommunernes vagter får lov til at udskrive bøder og køre med udrykning.

Men inden sommerferien vil justitsministeren sammen med de andre partier i forligskredsen lægge sig fast på, hvilke konkrete magtbeføjelser vagtværnene vil få.

I Gentofte Kommune, der har været meget plaget af indbrud, har man længe ønsket at oprette et vægterkorps. Også Greve er klar til at bruge ordningen med et privat vagtværn til skabe mere tryghed på stationerne.

Her under coronanedlukningen er antallet af indbrud faldet drastisk over hele landet, men Lyngby-Taarbæk Kommune har tidligere været plaget af mange indbrud.

Samtidig er der lige nu en del diskussion om grupper af unge, der hænger ud i den centrale del af Lyngby og skaber utryghed. Derfor har vi spurgt borgmester Sofia Osmani (K), om hun ligesom sin partifælle borgmester Hans Toft i Gentofte Kommune glæder sig over, at kommunerne nu får mulighed for at oprette egne vagtværn.

"Principielt mener jeg, at det er politiets opgave at holde ro og orden. Jeg havde derfor også hellere set, at politiet fik de nødvendige ressourcer, end at kommunerne får mulighed for at lave egne vagtværn. Men når tingene er, som de er, ja, så er det bestemt en mulighed, vi skal kigge på," siger Sofia Osmani.

For tryghed for borgerne har en høj prioritet hos Lyngby-Taarbæks borgmester.

"Vi har endnu ikke drøftet spørgsmålet i kommunalbestyrelsen, og vi kender heller ikke de konkrete muligheder og modeller, vi kan gøre brug af. Når det er på plads, må vi se om en ordning giver mening. Er det tilfældet, så mener jeg bestemt, vi skal se, om ikke vi kan finde pengene til det. Tryghed er helt afgørende, og jeg er sikker på, at der er rigtig mange borgere, der vil sætte pris på en øget indsats overfor indbrud og anden utryghedsskabende adfærd," siger Sofia Osmani.

Anvendelse af magt

I nabokommunen Rudersdal er borgmester Jens Ive (V) mere skeptisk. Han synes i høj grad, det afhænger af, hvilke beføjelser et kommunalt vagtværn får. Eksempelvis kan kommunale p-vagter allerede i dag uddele bøder, og kommunen har også i nogle tilfælde gjort brug af private vagter.

"Det afgørende er dog, at politiet alene har "volds-monopolet", altså at de kan tilbageholde en person, om nødvendigt ved anvendelse af vold. Ligesom de kan anvende både knipler og peberspray, både i selvforsvar og for at pacificere en person med henblik på tilbageholdelse. Hvis ikke kommunale vagtværn får politilignende beføjelser, så nytter det i mine øjne intet at have den drøftelse," siger Jens Ive.

arrow Derfor er ballademagerne endt i Lyngby
31. januar 2021 kl. 06:42 Opdateret: kl. 13:40
Synes du, at kommunen er der for dig?