13. april 2021
Et smukt snedækket vinterlandskab på Lyngby Hovedgade, hvor den krydser Mølleåen, ca. 1900. Stuehuset til venstre blev opført 1847 og revet ned i 1940. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
Et smukt snedækket vinterlandskab på Lyngby Hovedgade, hvor den krydser Mølleåen, ca. 1900. Stuehuset til venstre blev opført 1847 og revet ned i 1940. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: Vinterstemning på Lyngby Hovedgade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: Vinterstemning på Lyngby Hovedgade

Tidligere lå snedriverne smukt men også tungt over veje og landskaber, da snerydningen var sparsom.

Det Grønne Område - 24. januar 2021 kl. 06:00
Af Mette Henriksen, Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Sneen ligger her smukt over Lyngby Hovedgade, hvor den krydser Mølleåen ved Mølledammen. Til venstre skimtes Lyngby Søndre Mølle, og ved siden af ligger Peter Lunds stuehus 1847-1940.

Peter Lund (1810-1894) var møller, jordejer og en af Lyngbys første formænd for Sogneforstanderskabet (i dag svarende til Kommunalbestyrelsen). Han var med til at præge kommunens tidligste udvikling, og han sørgede blandt andet for, at kommunen opførte den tidligste del af Lundtofte Skole, så kommunens skoleelever blev fri for at gå på fabriksskolerne.

Da Peter Lund blev valgt til formand for kommunestyret, var der endnu intet rådhus eller lokale til den kommunale administration. Det betød, at sognerådsmøderne foregik på byens store kroer; Holland og Store Kro. Kommunens regnskaber og papirer opbevarede han i dette stuehus ved Nordre Mølle.

Huset til venstre er Damhuset, som ligger idyllisk ud til Mølleåen. Det hørte oprindeligt med til komplekset omkring Store Kro, senere Hotel Lyngby, Lyngby Hovedgade 1. Fra midten af 1700-tallet husede Damhuset en købmandsforretning i tilknytning til kroen, og fra 1800-tallet blev det en selvstændig forretning. Udover købmandshandel har her været mange forskellige butikker, for eksempel Pølsefabrik og Kødhandel, Bryggeriet Lyngby, delikatesseforretning og H. Lyck Brændsel.

I forbindelse med opførelsen af den nye hotelfløj i 1970'erne, åbnede butikken "Damhuset Kunsthåndværk" i 1976, og der blev indrettet værksteder til kunsthåndværkere i fløjen langs Mølleåen.

På selve Hovedgaden kan man ane mennesker og heste spændt for hestevogne, der kæmper sig frem gennem snemasserne.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?