25. oktober 2021
Stig Jepsen træner til VM i maratonroning ved Frederiksdal, 1990. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
Stig Jepsen træner til VM i maratonroning ved Frederiksdal, 1990. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: VM i kano og kajak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: VM i kano og kajak

I den seneste tid er der blevet holdt VM i kano og kajak sprint på ro-stadion ved Bagsværd sø. I 1990 vandt Stig Jepsen VM i maratondistancen i roning her i Lyngby-Taarbæk.

Det Grønne Område - 26. september 2021 kl. 18:30
Af Mette Henriksen, Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Det var en stor præstation, da Lyngby Kanoklub i 1990 bød ind på værtskabet for verdensmesterskaberne i maratondistancerne i kano og kajak. Ruten på de 42 kilometer gik gennem Mølleåen, Bagsværd sø, Lyngby sø og Frederiksdal, - og begivenheden tiltrak et stort publikum, og især ved overgangsstederne var der mange tilskuere.

Ved verdensmesterskabet sikrede roeren Stig Jepsen Danmark guldet, og dermed fik landet sin første verdensmester i maraton-kano. Stig Jepsen var så overlegen, at han kom hele tre minutter i mål før sin nærmeste konkurrent.

Overskuddet i forbindelse med afholdelsen af VM blev blandt andet brugt til at indkøbe børnekajakker til klubben. Kajakkerne blev opkaldt efter Grev Christians børn, så en af dem kom til at hedde komtesse Camilla.

Lyngby Kanoklubs historie går helt tilbage til 1937, og foreningen har klubhus i det sydøstlige hjørne af Lyngby sø. Gennem årene har klubben været den største kanoklub i Danmark, og klubben har fejret mange sejre og dannet rammen om et aktivt friluftsliv for mange mennesker.

En helt særlig historie foregik under Anden verdenskrig, da Danmark var besat af tyskerne. Flere af de unge roere gik ind i modstandsbevægelsen, og da nogle af dem måtte flygte til Sverige i krigens slutning, foregik det selvfølgelig ved at ro hele vejen over Øresund til Sverige - i deres hjemmebyggede kanoer.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?