15. juni 2021
Studenterkilden en tidlig forårsdag i 1930?erne. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
Studenterkilden en tidlig forårsdag i 1930?erne. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: Studenterkilden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: Studenterkilden

Studenterne var med til at skabe liv og glade dage i Studenterkilden

Det Grønne Område - 12. januar 2021 kl. 06:00
Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Oprindeligt havde skovfogederne i Dyrehaven ret til at udskænke spiritus i deres skovfogedhuse ved portene, og mange udviklede sig til egentlige traktørsteder. Et af disse traktørsteder er Studenterkilden, som ligger smukt i Dyrehaven bag Klampenborg Galopbane.

arrow Læs også: Lokalhistorie: Sådan fejrede vi grundlovsdag

På Studenterkildens ydermur er der opsat en mindeplade udført af billedhugger O. Hartmann-Andreasen. På pladen kan man se fire relieffer, der forestiller de første studenter, der boede her i perioden 1854-59. Inskriptionen fortæller lidt af historien:

Til Minde om Aarene 1854-59, da Studenterne Wengel, Winge, Guldberg og van Deurs boede her. I den Tid fuldførte de den kendte Silhuet-frise, som endnu er bevaret. 1854 navngav de Stedet her ved Fundet af et Kildespring. Dette hus var ofte Samlingssted for mange af vore kendte Mænd. Om den glade Flok, som til Kilden drog taler nu Mindernes tavse sprog.

I 1854 var de to unge akademikere Molt Wengel og Carl Høegh-Guldberg kommet forbi det lille bindingsværkshus i Dyrehaven. De blev mødt af ægteparret, Bolette og Peder Nielsen, der bød dem indenfor. Begejstringen var så stor, at de unge mennesker endte med at leje værelser her hele sommeren.

De var begge meget involverede i studenterforeningen, der havde samlingssted i Gothersgade i hjertet af København. Det varede derfor ikke længe, før de to lejere havde fået besøg af hele vennekredsen. Der udfoldede sig et lystigt og muntert liv i det lille hus, som havde mange navne, først hed det "Krukken", senere blev det til "Studenterkrukken" og derefter "Studenterkilden".

Det glade studenterliv i Studenterkilden ophørte i 1859, da Wengel døde af tyfus. Bolette og Peder Nielsen fortsatte dog med at skænke kaffe til de mange glade skovtursgæster.

I årenes løb er Studenterkilden blevet udvidet flere gange i tilknytning til den øgede popularitet. Der kom stadig mange studenter, for eksempel Polyteknikerne, som kom forbi om sommeren i forbindelse med deres landmålingsøvelser på Eremitagesletten. I dag er Studenterkilden en populær restaurant.

arrow Lokalhistorie: Sorgenfri Slot under angreb i 1943
17. april 2021 kl. 18:30 Opdateret: kl. 13:56
arrow Lokalhistorie: Bakken er åbnet igen
10. april 2021 kl. 15:00 Opdateret: kl. 15:13
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?