25. januar 2021
Julen har holdt sit indtog i Michael Madsen manufakturforretning, som lå på Lyngby Hovedgade 66B i 1929-1940, og i Lyngby Hovedgade 66A i 1940-1959. Billedet er fra ca. 1940. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
Julen har holdt sit indtog i Michael Madsen manufakturforretning, som lå på Lyngby Hovedgade 66B i 1929-1940, og i Lyngby Hovedgade 66A i 1940-1959. Billedet er fra ca. 1940. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: Julehandel og travlhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: Julehandel og travlhed

Der er kun en måned til juleaften, og julehandlen er i fuld gang, så julegaverne kan ligge klar under juletræet juleaften.

Det Grønne Område - 29. november 2020 kl. 10:30
Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Der har altid været stor travlhed i forretningerne i Lyngby Hovedgade op til jul, når julegaverne skulle købes og pakkes ind. For mange af butikkerne er det årets gyldne tid, og der bliver pyntet op i butiksvinduer og indenfor i butikkerne.

arrow Læs også: Står sammen om en sikker jul: Sådan skal en forsvarlig julehandel sikres

Der er også gjort klar til julehandlen på billedet fra "Magasin Madsen", Michael Madsen manufakturforretning, som lå på Lyngby Hovedgade 66A i 1940-1959. Her kunne familierne forsyne sige med alt inden for tøj og manufaktur.

Som en scene fra Matador

På billedet ser man indpakningspapiret glitrer med fine julemotiver, butikkens juletræ er flot pyntet, og til højre ligger julegaver, flot indpakket efter alle kunstens regler. Ekspedienterne står klar til at tage imod de næste kunder. Det er nærliggende at sammenligne billedet med en scene fra Matador, og man venter bare på, at Mads Skjern og de øvrige karakterer fra Matador om et øjeblik træder ind i billedet.

Det med at give hinanden gaver juleaften er en tradition, der går tilbage til 1800-tallet. Julegaverne var i starten små uindpakkede gaver hængt på juletræet. Det kunne være bliklegetøj, figurer, dukker og musikinstrumenter til børnene. Sammen med julegaverne var der spiselig pynt, såsom glaserede æbler, kræmmerhuse med pebernødder og sukkerkringler. I midten af 1800-tallet begyndte børnene også at give julegaver til de voksne i familien. Der var ofte gaver, de selv havde lavet.

Som noget nyt begyndte man i slutningen af 1800-tallet at pakke gaverne ind og lægge dem under juletræet. Drengene drømte ofte om en dampmaskine. Pigerne ønskede sig dukker og måske ligefrem et dukkehus. I løbet af 1900-tallet blev julen mere kommerciel, og mange børn skrev lange ønskesedler, måske ligefrem med et legetøjsvarekatalog som inspirationskilde.

arrow Se billeder: Jul i Lyngby Storcenter for store og små
05. december 2020 kl. 14:30 Opdateret: kl. 12:55
arrow Handelsforeningen: Køb dine julegaver lokalt i Lyngby
02. december 2020 kl. 11:45 Opdateret: kl. 12:45
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?