19. juni 2021
Lauritz Møllers butik på Lyngby Hovedgade 54, 1905. I dag ligger her en Louis Nielsen butik. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Lauritz Møllers butik på Lyngby Hovedgade 54, 1905. I dag ligger her en Louis Nielsen butik. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: Handelslivet i hovedgaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: Handelslivet i hovedgaden

Handlen i Lyngby Hovedgade har udviklet sig kolossalt siden 1800-tallet, og Lyngby bymidte spiller stadig en central rolle som handelscentrum.

Det Grønne Område - 16. maj 2021 kl. 06:00
Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Lyngby Hovedgade opstod som handelsgade, efter at Kongevejen fra København til Frederiksborg Slot i Nordsjælland blev åbnet for alle i 1767. Tidligere var det kun kongen og hans følge, som kunne benytte vejen.

Håndværkere begyndte at opføre byhuse med værksteder langs vejen, og der blev bygget små butikker i løbet af 1800-tallet, hvor man kunne gå ind i en lille stue med varer til salg.

Stadig større og flottere
Fra 1860'erne blev der bygget nye, større og flottere huse, og fra 1880'erne kom der store butiksvinduer i Lyngby Hovedgade, ligesom i andre byers hovedgader.

En af Hovedgadens fornemste forretninger i 1905 tilhørte manufakturhandler Laurits Møller, som solgte stof til gardiner, kjoler, frakker og hatte.

Laurits Møller havde haft sin forretning her på Lyngby Hovedgade 54 siden 1879, og som man kan se på billedet havde han udsalg fra Crome og Goldschmidt, som var af de fine københavnske stormagasiner. Forretningen var blevet udvidet gennem årene, og i 1905 var der fremkommet en fin og bymæssig facade.

Laurits Møller var en driftig forretningsmand, og han var en drivende kraft som direktør i Lyngby og Omegns Sparekasse gennem mange år. Han var også med til at stifte Handelsforeningen for Kongens Lyngby i 1887.

Foruden de mange specialbutikker på Lyngby Hovedgade åbnede Magasin i 1960 et stormagasin, og i 1973 åbnede Lyngby Storcenter.

Det var med til at understrege Lyngbys position som regionalt handelscenter for det nordkøbenhavnske område. En position som hovedgaden og storcenteret har kunnet fastholde frem til i dag.

Følg handelsruten

Nu kan man gå på opdagelse i Lyngby-Taarbæks spændende handelshistorie ved at følge 'Handelsruten Kongens Lyngby før og nu', som via 15 spots med QR-koder på fortovet i Hovedgaden og en enkelt i Lyngby Storcenter leder ind til historier på Stadsarkivets hjemmeside.

Det nye initiativ er et samarbejde mellem stadsarkivet og Handelsforeningen for Kongens Lyngby. Se mere på Stadsarkivet.ltk.dk og Visitlyngby.dk.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?