11. juli 2020
På billedet ses Peter og Bertha Rem med deres datter Rigmor og svigersønnen Julius, og deres lille søn Sigfred ved skydebane-aktiviteten, 1918. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
På billedet ses Peter og Bertha Rem med deres datter Rigmor og svigersønnen Julius, og deres lille søn Sigfred ved skydebane-aktiviteten, 1918. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: Frederiksdal Kro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: Frederiksdal Kro

Der var keglebane, skydebane og luftgynger, når familien Rem bød indenfor i Frederiksdals krohave i mellemkrigstiden.

Det Grønne Område - 03. maj 2020 kl. 08:00
Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Frederiksdal Kro blev allerede opført i 1600-tallet som kantine for arbejderne på kobberværket ved Frederiksdal Mølle. Værtshusholderen havde bevilling til at brygge øl og lave brændevin, og det var populært, når møllegæster og andre kom forbi til en forfriskning.

arrow Læs også: Ugens lokalhistoriske billede: Pension Fønss i Taarbæk

I løbet af 1700-tallet blev Frederiksdal et populært udflugtsmål for københavnere, der tog på søndags-skovtur og kunne spise deres medbragte madkurv i krohaven. Gæsterne kunne også købe varmt vand til at lave te eller kaffe. I 1881 blev der opført en ny kro på nordsiden af Mølleåen, og med bådfartens tilbud om at sejle med turister fra 1894, kom der endnu flere gæster til Frederiksdal.

I mellemkrigstiden blev Frederiksdals krohave forpagtet af ægteparret Peter og Bertha Rem, og de sørgede for liv og glade dage til de mange gæster. Der var blandt andet en keglebane og en skydebane, som ses på billedet. I midten af haven var der en kastegynge drevet med tykke reb af to sveddryppende mænd.

I vognen kunne der sidde fire voksne personer. På de gode skovtursdage genlød krohaven af latter og jubel fra gyngen, smæld fra keglerne og høje råb, når de tunge trækugler blev sendt afsted, blandet med skarpe smæk fra skydebanen og trut fra hornmusikken ved flagstangen. Lydene blev suppleret med en duft af kaffe, stegte løg, øl og våde siv fra kanalen. Det var gode sommerdage hos familien Rem i Frederiksdal. I 1964 brændte den gamle Frederiksdal Kro. Det eneste, der er tilbage af kroen fra 1800-tallet, er rejsestalden på den anden side af vejen.

På stedet blev der efter branden opført et nyt hotel med restauration med navnet Hotel Hvide Hus. I 1978 købte Danmarks Lærerforening stedet for at bruge det som kursuscenter. Senere er hoteldriften blevet genoptaget sideløbende med Lærerforeningens aktiviteter.

arrow Ugens lokalhistoriske billede: Kirsten Piils Kilde
17. maj 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 13:46
arrow Ugens lokalhistoriske billede: Jubel i Lyngby i maj 1945
10. maj 2020 kl. 10:30 Opdateret: kl. 13:29
arrow Ugens lokalhistoriske billede: Templet var teknisk skole
26. april 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 10:01
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?