25. februar 2021
Lyngby Boldklub - fodboldkamp mellem Lyngby og Værløse. Lyngby var nærgående i 1. halvleg, hvor Værløses målmand her afværger et angreb, 1950'erne.
gallery icon

Se billedserie

Lyngby Boldklub - fodboldkamp mellem Lyngby og Værløse. Lyngby var nærgående i 1. halvleg, hvor Værløses målmand her afværger et angreb, 1950'erne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Uddrag af ny bog: Genesis - sådan blev Lyngby Boldklub til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uddrag af ny bog: Genesis - sådan blev Lyngby Boldklub til

Vi bringer kapitlet 'Genesis' fra Hans Bjerg-Pedersens aktuelle bog om Lyngby Boldklub, 'De Kongeblå 100 år'. Læs det her, før bogen udkommer.

Det Grønne Område - 23. februar 2021 kl. 11:45
Af Af Hans Bjerg-Pedersen, fhv. formand, Lyngby Boldklub
arrow Læs også: Hans Bjerg-Pedersens livslange kærlighed

Det vil føre alt for vidt, hvis hele fodboldens oprindelse skulle oprulles her. Johannes Gandil bruger i sin fremragende bog om dansk fodbold omkring 30 sider på emnet.

Jeg skal forsøge at fatte mig i korthed, når jeg skal beskrive den bane, Lyngby Boldklub trådte sine første fodboldstøvler på, d. 30. marts 1921.

Lyngby-Tårbæk Sognekommune var blevet oprettet i 1841, som en udstykning fra Gentofte Kommune, og var altså 80 år gammel på dagen. Den havde fra begyndelsen 3.623 indbyggere som i 1921 var blevet til ikke færre end 12.168.

Kommunen havde fået udbygget sit vand og kloaksystem, og den var blevet sammenhængende efter at den ny tunnel under jernbanen forbandt Lyngby Torv med Buddingevej.

Selve fodbolden var i sin spæde start rent kaos. Der var ingen regler før man i Viktoriatidens England begyndte at organisere det. I Danmark startede fodbolden på Sorø Akademi, da en alumne havde fået tilsendt en fodbold fra England. Da man efter noget besvær havde fået luft i den, spillede omkring hundrede soranere fodbold i timevis og overhørte fuldstændig klokken, der ringede ind til frokostpause.

Der var ikke noget taktisk element, og med sit udspring i tidens ånd blev holdsport regnet for at være modvægten til navlebeskuen, og som derfor forhindrede masturbering, som ansås for skadelig.

Fodbolden i England begyndte dels som en overklassesport med sin basis i de adelige kostskoler (Eton etc.) og som arbejdersport, og det gav anledning til ret voldsomme sammenstød. FA oprettes i 1863 og FIFA (med Danmark som medstifter) i 1904. DBU var blevet oprettet i 1889, og omfattede også cricket. Fodbolden havde i øvrigt sine rødder i Rugby, og i Cricket, idet fodbolden blev anvendt som vintertræning for disse sportsgrene.

For nørderne kan det oplyses, at det fremherskende spilsystem i starten, efter indførelsen af 11 mands bold, var 1-3-7, som senere blev til det berømte M, eller 1-2-3-5. Det var dengang fodbold var et angrebsspil

Til gavn og glæde for LB ændrede DBU amatørregulativet i 1921, så der kunne udbetales tabt arbejdsfortjeneste til landsholdsspillerne.

De lærde strides lidt, men off-side reglen blev ændret i 1921 (måske 1925) således at der fra at være tre spillere, nu kun skulle være to på det forsvarende hold mellem bold og mål, når der var angreb.

Det store problem, dansk fodbold havde i starten med at fremskaffe rekvisitter, blev løst af DBU's formand, F. I. A. Markmann, der havde stiftet Foreningen til indkøb af Boldrekvisitter.

Den havde i 1917 fået borgerbrev og solgte fodboldrekvisitter fra en forretning på Strøget, og som blev Danmarks største af slagsen. Foreningen var reelt en magtfaktor i dansk fodbold idet den finansierede præmier, pokaler og landsholdsrejser samt tilskud til klubberne af sit overskud.

Således provokeret blev Lyngby Boldklub af 1921 stiftet d. 30. marts.

Forud for det, var gået forskellige tilløb. Den første Lyngby Boldklub havde set dagens lys i 1908 med bane på Nørgårdsvej bag Hovedgaden 55.

Lyngby Idræts Forening havde en fodboldafdeling, der spillede på Engelsborgskolens bane. LIF rummede en glimrende bokseafdeling, som finansierede foreningens øvrige aktiviteter, herunder fodbolden. Men fodbolden var kun et udgiftskrævende stedbarn.

Lederne af LIF's fodboldafdeling, Sofus Andersen og Hans Mortensen tog derfor initiativet til at oprette en selvstændig boldklub. Der blev indkaldt til møde på Restaurant Hold'an på Lyngby Hovedgade.

Mødet lovede så godt, at der blev indkaldt til stiftende generalforsamling samme sted - fredag d. 30. marts.

Der var 25-30 unge mennesker til stede, og de indmeldte sig straks.

Den første bestyrelse bestod af følgende:

- Formand, Oluf Palle
- Næstformand, Sofus Andersen

- Kasserer, Anders Teglers
- Repræsentant, H.M. Nielsen

- Repræsentant, Lauritz Nielsen

- Repræsentant, Marchal Andersen

- Juniorleder, Hans Mortensen

Men problemerne tårnede sig op fra starten. Der var ingen bane, ingen bold, ingen trøjer.

Man prøvede at få en bane på Fabrikant Hasselbalchs jord på Lundtoftevej, men det var umuligt, da jorden skulle udstykkes til huse for fabrikkens arbejdere.

Omsider blev problemet løst. Aksel Rasmussen, der senere blev æresmedlem i LB, var leder af Lundtofte Flyveplads. Han var samtidig FDF kammerat med flere af de nye medlemmer, og forespurgt, stillede han sig velvilligt til, at arealet på flyvepladsen kunne anvendes som fodboldbane. Det var ovenikøbet vederlagsfrit.

Der var omklædning i de store hangarer, som specielt forår og efterår var iskolde. Hvis der manglede spillere, så spillede piloter og mekanikere med på holdet. Banen var lidt af en oplevelse med høje græstotter og dybe huller.

Men spilles skulle der- for man kom i kamp allerede søndagen efter stiftelsesdagen. Tårbæk var modstanderen og såvel seniorer som juniorer tabte 0-3 til de gæve gutter fra landsbyen.

Lundtofte Flyveplads indtager udover fodbolden en særlig plads i historien. Danmark var i 1915 "gået fra sølvet" hvilket indebar, at de sølvmønter der på det tidspunkt var i omløb, ikke længere kunne veksles til sølvværdien, men kun var pålydende værd.

Det medførte en udbredt smugleraktivitet med Flyvepladsen som base, idet de svenske banker gerne ville købe mønterne til sølvets værdi.

Således blev en stakkels delinkvent anholdt på flyvepladsen i 1921 med for 3000 kr. sølv i en sæk, der skulle flyves til Sverige og sælges til en svensk bank. Forbryderen var ingen ringere end indehaveren af pantelånerkontoret, Istedgade nr. 4, N.P. Ploug, der, viste det sig senere, ikke en, men fire gange havde smuglet sølv til Sverige via Lyngby Boldklubs nyerhvervede fodboldbane. Det var især sporvognskonduktører og restauratører, der via deres erhverv samlede de attraktive mønter ind. Gevinsten var næsten dobbelt op. Piloterne blev stillet for retten og anklaget for medvirken. Men en dygtig sagfører fik forklaret, at de ikke havde haft nogen anelse om smugleriet, hvilket retten lagde til grund, så de kunne fortsætte deres virke som flyvere og fodboldspillere.

To år senere, i 1923, overværede sognerådet, at det nye klubhus og den nye bane på Engelsborgvej blev indviet. "Smuglerreden" på Flyvepladsen blev forladt og selv om man skulle dele klubhus med andre idrætsgrene var det en klar forbedring.

Og - som Oskar Larsen skriver i 25 års jubilæumsskriftet - det var med vemod man forlod stedet hvor man havde trådt sine børnesko på det bedste grundlag af alle - det gode kammeratskab.

arrow Lyngby Boldklub skabte kæmpe overraskelse ved at spille 2-2 mod FCK
22. februar 2021 kl. 21:48 Opdateret: kl. 21:48
Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?