19. oktober 2020
Lyngby-Taarbæk Kommune har et samlet budget på seks mia. kroner.
Lyngby-Taarbæk Kommune har et samlet budget på seks mia. kroner.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To-årigt budgetforlig aflyser budgetforhandlingerne i valgåret 2021

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To-årigt budgetforlig aflyser budgetforhandlingerne i valgåret 2021

En helt enig kommunalbestyrelse har vedtaget budget for de to næste år, og det har man gjort for at sikre et langsigtet perspektiv på den kommunale økonomi - der reddes hjem ved hjælp af en skattestigning.

Det Grønne Område - 15. oktober 2020 kl. 17:00
Af Lars Schmidt

Den kommunale drift skal være så stabil som muligt. Derfor indgik alle partier og politikere i kommunalbestyrelsen et budgetforlig, der strækker sig over både 2021 og 2022.

arrow Læs også: Sigurd Agersnap var i praktik som P-vagt: 'Få dig et liv, tag dig sammen!'

"I 2021 indgås et toårigt budgetforlig, således at størrelsen på en eventuel skattestigning, og de driftsøkonomiske konsekvenser heraf, er låst for to budgetår med henblik på at skabe stabil drift," kan man direkte læse af aftaleteksten.

Det betyder helt lavpraktisk, at næste års budgetforhandlinger ikke bliver til noget. Og det er ellers budgetforhandlinger, som ellers skulle have fundet sted i den allersidste fase af den kommunale valgkamp.

"Vi kommer ikke til at sidde og forhandle budget i valgkampen," siger borgmester Sofia Osmani (K) til Det Grønne Område.

Den dårlige nyhed i budgettet er, at skatten stiger til næste år, og det gør den med 0,68 procent.

Den gode nyhed er, at der bliver afsat penge til forbedringer på de enkelte forvaltningsområder.

Nye daginstitutioner

Også til næste år forventes covid-19 at være den helt store ubekendte, og for at sikre mulighed for at håndtere, hvad der nu måtte komme, er der afsat 28 mio. kroner i en såkaldt servicebufferpulje.

Frem til og med 2027 sættes der 233,4 mio. kroner af til anlæg og etablering af tre nye daginstitutioner, og det allerede besluttede daginstitutionsbyggeri på Nøjsomhedsvej udvides fra 150 til 180 pladser. Institutionen skal stå klar i 2021.

Der sættes ligeledes penge af til en pulje til midlertidige løsninger på daginstitutionsområde, for allerede i 2022 siger prognoserne, at der vil være behov for mange nye pladser. Og de tre nye institutioner opføres i 2026, 2027 og 2028. Indtil de står klar, skal der derfor oprettes midlertidige pladser.

Det ligger også i fremtidsudsigterne, at der bliver behov for et nye plejehjem i kommunen. Derfor sættes der fem mio. kroner af til en foranalyse.

De eksisterende plejecentre skal udvikles, og derfor sættes der penge af til udviklingsprojekter, som skal give plads til nytænkning på de enkelte plejecentre.

Der sættes 15 mio. kroner af til genopretning af daginstitutioner og 4,4 til opgradering af 15 køkkener i daginstitutionerne.

Der sættes seks mio. kroner af til at samle klubaktiviteterne på Virum Skole efter, at man nedlægger pavillonerne på Skolebakken 21.

Skoleveje og Musikskolen

En del af provenuet fra salget af det tidligere Landbrugsmuseum på Kongevejen skal bruges til sikre skoleveje - og til kultur- og fritidsområdet. Der sættes desuden 8 mio. kroner af til en kunstgræsbane i Virum-Sorgenfri.

Smertensbarnet Musikskolen skal have afklaret de fysiske rammer. Inden da skal kommunen have foretaget en vurdering af, om Toftebæksvej 17 kan renoveres for et beløb, der er billigere end at bygge nyt. Finansieringen af en ny musikskole sker via salg af ejendomme.

De private fællesveje, som beboerne har overtaget drift og vedligeholdelse af, kommer i vælten igen, og en del af de private fællesveje skal gå tilbage til kommunen.

Behovet for kystsikring ud for kysten i Taarbæk bliver også imødekommet. Risikoen for stormflod stiger i fremtiden, og derfor laves der et kommunalt kystsikringsprojekt.

Biodiversiteten skal øges, og vejene skal forskønnes. Det betyder, at beplantningen i rabatterne skal have lov til at vokse sig flottere, om aftaleparterne skriver.

Kgs. Lyngby skal vedblive med at være en attraktiv at bo i og fortsætte med at være det førende handelscentrum nord for København.

Der er afsat fem mio. kroner til en visionsproces, der skal sikre disse mål. Samtidig sættes der næste ti mio. kroner af til de projekter, som affødes af den visionsproces, som sættes i gang.

I den forbindelse har politikerne lovet hinanden, at der skal arbejdes målrettet med de forandringer, som letbanen fører med sig, og med realiseringen af en Benny Andersen Bypark på Assistenskirkegårdens område.

Der sættes desuden penge af til at fremme bylivet og kulturen i kommunen.

Bæredygtigheden har været sat på dagsordenen af det midlertidige Bæredygtighedsudvalg, som har arbejdet med den bæredygtighedsstrategi, der skal vedtages i år.

Der sættes penge af til at føre de anbefalede projekter ud i livet.

Desuden skal man forsøge at få den busdriften omlagt til elbusser, og der skal arbejdes med at få opsat flere el-ladestandere i kommunen.

Effektiviseringer

Godt nok kommer der nye ting til i de kommende år. Men der skal stadig effektiviseres.

Derfor afsættes der én mio. kroner til næste år for i første omgang at gennemføre analyser af udvalgte områder.

I perioden 2023-26 skal der årligt effektiviseres for, hvad der svarer til en halv procent af kommunens drift.

Det, der hentes ind på disse effekiviseringer skal bruges til gradvist at sænke personskatten igen - og bruges til at finansiere opdrift på enkelte områder, eventuelle udfordringer og politiske ønsker og prioriteringer.

arrow Kommunen vil gerne have de private fællesveje tilbage - men må ikke
14. oktober 2020 kl. 11:45 Opdateret: kl. 12:55
arrow Budgetforlig - Enhedslisten: 'Budgettet er et fremskridt'
08. oktober 2020 kl. 15:00 Opdateret: kl. 14:03
Kunne du godt tænke dig at arbejde mere hjemmefra?