25. oktober 2020
Sorgenfriskolen på Kongevejen er en lokal specialskole. Foto: Lars Schmidt
Sorgenfriskolen på Kongevejen er en lokal specialskole. Foto: Lars Schmidt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rambøll kan finde 6-10 mio. på de handicappede børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rambøll kan finde 6-10 mio. på de handicappede børn

Inklusion i folkeskolen bliver moderne igen. Konsulentfirmaet Rambøll har analyseret specialundervisningsområdet i Lyngby og mener, at der er et stort økonomisk potentiale. Så stort, at kommunen vil kunne spare op til næsten 10 mio. kroner om året på området.

Det Grønne Område - 18. september 2020 kl. 18:30
Af Lars Schmidt og Mikkel Brøgger Petersen

Antallet af elever, som modtager specialundervisning i Lyngby-Taarbæk, har været stigende i perioden 2016-18. I de to år er udgifterne på området steget med syv og ni mio. kroner. Og det udgiftspres forventes at stige.

arrow Læs også: Derfor omstillingerne: Specialområdets øgede udgifter rammer normalområdet

Det konkluderer konsulentfirmaet Rambøll i sin analyse af specialundervisningsområdet i Lyngby-Taarbæk Kommune. Analysen blev præsenteret i oktober 2019, men det er først nu, at dens konklusioner og anbefalinger slår igennem i de politiske beslutninger og prioriteringer.

I sin rapport anbefaler Rambøll, at man så langt som muligt fastholder børn med specialpædagogiske behov på almenområdet. På normal dansk betyder det, at inklusionen i folkeskolen og i privatskolerne bliver genstartet.

Konsulentfirmaet skriver, at kommunen med en målrettet indsats kan sikre, at børnene bliver i folkeskolen og samtidig både udvikler sig og trives. Men det kræver, at der lokalt på folkeskolerne opbygges specialpædagogisk kapacitet og kompetencer.

Sparer næsten 10 mio.

Rambøll har gennemgået området med tættekam og har identificeret et besparelsespotentiale på næsten 10 mio. kroner. Når potentialet er fuldt realiseret, vil kommunen kunne spare mellem 5,6 og 9,6 mio. kroner om året.

Det samlede økonomiske potentiale fordeler sig ifølge Rambøll på følgende fem områder:

Øget tilbageslusning for specialundervisningselever fra 5.-9. klasse har et økonomisk potentiale på mellem 0,38 og 0,55 mio. kroner årligt.

Reduktion af modtagerandel gennem forebyggelse og øget inklusion har et potentielt økonomisk potentiale på mellem 2,0 og 3,6 mio. kroner årligt, hvis Lyngby-Taarbæk Kommune formår at øge inklusionsgraden.

Øget anvendelse af efterskoletilbud til specialundervisningselever har et økonomisk potentiale på mellem 1,9 og 3,3 mio. kroner årligt.

Reduktion i enhedsprisen for dagbehandlingstilbud har et økonomisk potentiale på mellem 1,0 mio. kroner og 1,5 mio. kroner.

En øget andel af specialundervisningselever i interne tilbud +9 timer har et økonomisk potentiale på mellem 0,35 mio. kroner og 0,65 mio. kroner.

Forbedringsforslag

Analysearbejdet blev sat i værk af politikerne tilbage i 2018, og i det sene forå 2019 gik Rambøll så i gang via interviews med medarbejdere, ledere og understøttende funktioner på området samt forældre til børn i specialtilbud.

Samtidig indsamlede Rambøll kvantitative data til brug for analyse af områdets status og udvikling samt benchmarking med andre kommuner.

I rapporten præsenterer Rambøll kommunen for seks konkrete forbedringsforslag og analysens anbefalinger:

En styrket konsultativ sparring og bistand: Opprioritering af brugen af konsultative konsulenter.

Opbygning af faglig kapacitet på almenskolerne: kapacitetsopbygning via etablering af lokale ressourceteams på skolerne.

Styrkelse af rammer for tværfagligt samarbejde: Samarbejdet skal kunne finde sted ude på de enkelte skoler, så tæt på læringsmiljøet som muligt, og involvere de samme eksterne ressourcepersoner.

Styrkelse af tværgående redskaber på almen- og specialområdet: Fælles sprog og redskaber.

Håndtering af stigende behov for indsatser målrettet børn med en autisme spektrum forstyrrelse.

Styrket indsats målrettet forældre: Familierettede indsatser skal i højere grad anvendes aktivt, skriver Rambøll i sin rapport.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?