24. september 2020
En helt ny model for Sorgenfri Torv: boliger ud mod jernbanen, restaurant i det tidligere bibliotek, den eksisterende butiksbygning på Sydtorvet bevares, Irma flyttes til Sydtorvet.
En helt ny model for Sorgenfri Torv: boliger ud mod jernbanen, restaurant i det tidligere bibliotek, den eksisterende butiksbygning på Sydtorvet bevares, Irma flyttes til Sydtorvet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politisk ærgrelse over helt nyt projekt for Sorgenfri Torv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politisk ærgrelse over helt nyt projekt for Sorgenfri Torv

Processen omkring Sorgenfri Torv er ikke helt til ende. Alligevel har ejerkredsen bag torvet fremsendt et nyt forslag til kommunen. Simon Pihl Sørensen er ikke begejstret. "Jeg synes ærlig talt, at det virker meget vanskeligt, at vi slås hele tiden og skal diskutere i to yderpoler om noget, der ikke vil kunne lade sig gøre," siger han.

Det Grønne Område - 15. januar 2020 kl. 11:45
Af Lars Schmidt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kommunalbestyrelsen har endnu ikke godkendt et scenarie for fremtidens Sorgenfri Torv. Alligevel har ejerne af torvet sendt et omfattende forslag frem til kommunen.

Et forslag, som indtil videre har fået Facebook til at koge. Og et forslag, som efter alle solemærket at dømme ikke kommer til at se dagens lys. For det har ikke gang på jord, mener formanden for Byplanudvalget, viceborgmester Simon Pihl Sørensen (S).

Kernen i det nye forslag er to massive boligblokke i, hvad der lader til at være fire til seks etager. Blokkene placeres på både Nord- og Sydtorvet ud mod jernbanen. Der skal desuden være butikker både nord og syd for Hummeltoftevej, og på Nordtorvet er det planen, at der skal være et minikulturhus, lige som der både skal være restaurant og bager på Sydtorvet - sammen med Irma og Netto.

"Jeg ser ikke, at tiden er til det forslag, som er kommet frem nu," siger Simon Pihl Sørensen til Det Grønne Område:

"Nu har man arbejdet længe med noget, som på en eller anden måde skulle ende i det store, lokale kompromis. Der har været nedsat arbejdsgrupper, som har fundet frem til tre scenarier. Byplanudvalget har valgt at gå videre med et af dem. Her har vi vægtet alle mulige hensyn op mod hinanden på grundlag af mange, mange års debat. På den ene side har vi sikret, at vi tager højde for indvendingerne, og på den anden side sikrer vi et stærkt handelsliv," siger han:

"Yderpunkterne i det her er ikke gangbare: Uanset, om man gerne vil bevare Nordtorvet, vil det ødelægge det lokale fællesskab, for folk handler ikke i de udvalgsvarebutikker. Omvendt er det heller ikke en mulighed – slet ikke politisk - at starte forfra på noget igen," fastslår han.

arrow Læs også: Endelig politisk enighed om Sorgenfri Torv: Også forretninger på Nordtorvet
FAKTA
Det nye forslag for Sorgenfri Torv - i overskrifter:

[list]
 • Der opføres bæredygtige seniorbofællesskabsboliger med store, grønne terrasser ud mod jernbanen på både Nord- og Sydtorvet.
 • Boligerne mod jernbanen skærmer nærområdet for støj og vind uden at skygge for naboerne.
 • Der bliver parkeringskælder til boligerne på både Nord- og Sydtorvet.
 • Forpladsen på Sydtorvet langs Hummeltoftevej renoveres og begrønnes og skal fungere som et naturligt samlingssted for beboere og butikkernes kunder.
 • Irma placeres i en ny, moderne butik langs banen på Sydtorvet.
 • På Sydtorvet vil de såkaldte ’ankerlejere’ være en bager og en restaurant. Restauranten placeres i det tidligere bibliotek. Begge vil have store arealer til udendørsservering.
 • På Nordtorvet placeres en boghandel, en cykelforretning, et sundhedshus, en café, en vinbar samt et ’minikulturhus’.
 • Bebyggelsen på Nordtorvet vil blive åbnet op mod både Grønnevej og Hummeltoftevej.
 • [/list]
  Opfylder kriterierne

  I ejerkredsen, som har fremsendt forslaget til kommunen, mener man, at man lever op til de kriterier, der er arbejdet med.

  Bestyrelsesformand Lars Mathiesen øsnker dog ikke at kommentere det konkrete forslag, før det er blevet drøftet med Byplanudvalget og forvaltningen. Men han vil dog gerne sige følgende:

  "Vi fremlagde allerede den 28. oktober 2019 vores helhedsplansforslag for den nedsatte arbejdsgruppe på Lyngby Rådhus, og forslaget har siden dengang i tekstform ligget på kommunens hjemmeside. Vi mener, at forslaget efterlever de kriterier, som både den nedsatte arbejdsgruppe og politikerne har opstillet, og mere til. Dét ønsker vi en dialog med Byplanudvalget om – og et godt samarbejde med henblik på at skabe det bedst mulige projekt for Sorgenfri."

  Retningen er lagt

  Simon Pihl Sørensen og Byplanudvalget vil drøfte det nye forslag, men ifølge formanden giver det bedst mening at fortsætte det arbejde, som har stået på i Sorgenfri i det seneste års tid.

  "Vi har indledt en proces for at få de her ender til at mødes, og det er det, et stort flertal bakker op omkring. Vi skal have lokalplanforslag og høringer, og der kan man påvirke det. Men retningen er lagt," fastslår han:

  "Bryder man op i den proces nu, så kommer der ikke til at ske noget. Andet end at endnu flere butikker dør, og der bliver endnu mindre liv, og der bliver ikke skabt samlingssteder og mødepunkter for borgerne i Sorgenfri."

  At slås hele tiden

  Simon Pihl virker lidt træt af situationen omkring fremtiden for bymidten i Sorgenfri:

  "Jeg synes ærlig talt, at det virker meget vanskeligt, at vi slås hele tiden og skal diskutere i to yderpoler om noget, der ikke vil kunne lade sig gøre. På et eller andet tidspunkt tror jeg også bare, at kommunalbestyrelsens medlemmer siger, at der er andre ting, vi må prioritere - hvis det hele tiden kun er benspænd, der smides ind i processen fra den ene eller den anden yderfløj," siger han - og sender en opfordring i retning af ejerne:

  "Vi skal nok drøfte forslaget i udvalget. Men jeg har meget lidt fantasi til at forestille mig, at vi ikke tager afsæt i det arbejde, der har stået på i Sorgenfri. Ændrer vi kurs, svækker vi mulighederne for at lave noget holdbart. Jeg vil opfordre ejerne til at sige, at man har fået mulighed for at lave et af de scenarier, man selv var optaget af. Man får det nok ikke helt, som man vil, men sådan er det. Ellers har det ikke nogen gang på jord efter min mening."

  arrow Debat: Sorgenfri Nordtorv bør fredes
  21. februar 2020 kl. 16:00 Opdateret: kl. 12:54
  arrow Debat: Klog udtalelse om Sorgenfri Torv af Henriette Breum
  07. februar 2020 kl. 17:00 Opdateret: kl. 10:41
  Har debatten om sexisme taget overhånd?