25. februar 2021
På finansloven for næste år er der penge til oprensning af Atlas-grunden i Lundtofte. Arkivfoto
På finansloven for næste år er der penge til oprensning af Atlas-grunden i Lundtofte. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu er der plan for, hvornår rensning af generationsforureningen på Atlas-grunden begynder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu er der plan for, hvornår rensning af generationsforureningen på Atlas-grunden begynder

Pengene til de såkaldte generationsforureninger er en del af finansloven for 2021.

Det Grønne Område - 22. februar 2021 kl. 18:30
Af Mikkel Brøgger Petersen

På finansloven for 2021 er der afsat 630 millioner kroner til de såkaldte generationsforureninger, som blandt andet omfatter Atlas-grunden i Lundtofte. Det fremgår af finansministeriets hjemmeside.

arrow Læs også: Atlas-sagen: Region Hovedstaden undersøger fortsat forureningens spredning i grundvandet

Nyheden vækker glæde hos formand for Teknik- og Miljøudvalget, Sigurd Agersnap (SF).

"Det er fantastisk, at der nu er udsigt til, at vi kan få renset op på generationsforureningerne. Det her er alvorlige forureninger med betydelige miljøkonsekvenser, og vi har et ansvar for ikke bare at efterlade forureningerne til kommende generationer, sådan som de er blevet efterladt til os. Med aftalen i Folketinget er der nu udsigt til, at generationsforureningerne kan blive oprenset, også den under Atlas-grunden i Lundtofte," siger han til Det Grønne Område.

Plan er lagt

I marts kom Danske Regioner med et forslag til en samlet prioriteret plan for generationsforureningerne. Og det er ifølge udvalgsformanden dén, som man vil følge.

"Planen er, at man vil etablere et afværgeanlæg til oprensning i Lundtofte omkring 2024. Så selvom der er enkelte af de andre generationsforureninger, som står foran i rækken, så er der udsigt til, at der begynder at ske noget i Lundtofte om få år," siger han.

I regionernes plan kan man om Atlas-grunden læse, at der næste år er fortsatte undersøgelser til en nærmere afdækning af eventuel risiko for indvindinger. Næste år eller i 2022 skal der tages stilling til afværgeløsninger. Det forberedende arbejde vil foregå i 2023-2024, og i 2024-2025 vil der blive etableret afværge af henholdsvis ventilation og afværgepumpning.

Der bygges allerede

Forureningen på grunden har ad flere omgange skabt bekymring blandt naboerne. Særligt fordi byggeri på dele af grunden er i gang, og at mere byggeri muligvis venter i fremtiden. Om hvilken betydning pengene til oprensning af grunden siger Sigurd Agersnap:

"Byggerierne i Lundtofte må ikke fordyre eller besværliggøre en oprensning, og der har Region Hovedstaden været inde over og sagt god for byggeriet af ungdomsboliger. Det vil de også skulle gøre det for et eventuelt byggeri på nabogrunden. Som jeg har forstået det, så ligger forureningen ret dybt på grunden, og man er formentlig ud i nogle oprensningsmetoder, hvor man først skyller forureningen ud og siden pumper den op," siger han.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?