6. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kriminaliteten de seneste 10 år i Lyngby-Taarbæk: 'Et rigtig trygt sted at opholde sig og bo i'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kriminaliteten de seneste 10 år i Lyngby-Taarbæk: 'Et rigtig trygt sted at opholde sig og bo i'

På 10 år har man fået en helt nye slags sager som den store Umbrella-sag. Politiet har særligt fokus på digital adfærd, vold i nære relationer og åbent narkosalg ved uddannelsesinstitutioner, fortæller politidirektøren, som forklarer, hvad der ligger bag tallene for de seneste 10 års kriminalitet

Det Grønne Område - 29. juni 2020 kl. 11:45
Af Mikkel Brøgger Petersen

Volden er der kommet mere af. Det samme med seksualforbrydelserne. Til gengæld er der sket et kraftigt fald i tyverier. Det er nogle af de tendenser, som viser sig, hvis man kigger på Danmarks Statistiks tal for kriminalitet i Lyngby-Taarbæk Kommune fra 2009 til 2019.

arrow Læs også: Justitsministeren vil ikke tale om Nordsjælland - men: Sagsbehandlingstiden i politiet er for lang

Det Grønne Område bringer løbende uddrag fra politiets døgnrapport. Og de mest spektakulære er oftest de mest læste: Skyderi ved Lyngby Storcenter, hvor en uskyldig bliver ramt. Anholdelse af et fremtrædende bandemedlem på Sticks 'n' Sushi. Overfald og røveri i Lyngby Hovedgade i de sene nattetimer. Fem mand omringer og berøver en 18-årig mand.

Spørgsmålet er, om det giver et retvisende billede af det generelle kriminalitetsniveau.

Det Grønne Område har derfor kigget på udviklingen over de seneste 10 år og bedt politiinspektør for Nordsjællands Politi, Carsten Spliid, forklarer, hvad der ligger bag tallene.

Om Lyngby-Taarbæk Kommune og kriminalitet siger han:

"Set med politiøjne er Lyngby-Taarbæk Kommune en rigtig tryg kommune at opholde sig og bo i. I de 33 år, jeg har været i politikredsen, har det altid været sådan," fastslår han.

Seksualforbrydelser

På 10 år har politiets udfordringer med seksualforbrydelser ændret sig markant, fordi nettets muligheder har medført helt nye slags sager, fortæller politiinspektøren.

Bag den enorme stigning i 2017 finder man Umbrella-sagen, som særligt trak tråde til Nordsjællands unge. Over 1.000 personer fra hele landet blev anmeldt, sigtet og dømt for distribution af børneporno.

"Sager som Umbrella-sagen har gjort, at vi har sat fokus på digital adfærd. Det er nye former for kriminalitet - fx deling af billeder uden samtykke, at tæve andre og lægge videoerne online - som politiet gearer sig til at håndtere. Umbrella-sagen viser, hvor stor sådan en sag kan vokse sig. Det gik fra én til over 1.000 sager. Det er en stor udfordring, fordi dem, der gør det her, ikke tænker det som kriminelt. Derfor har vi også en massiv forebyggelsesudfordring," fortæller han og tilføjer:

"Niveauet er faldet igen, så det er ikke, fordi det generelt er eksploderet. Det kan godt være, at sagen har fyldt meget i statistikken, men det viser også, at sådan en massiv sag får antallet til at falde," siger han.

Tyverier

Særligt tricktyverier gør sig gældende under andre tyverier. Og den store positive nyhed er, at antallet er faldet.

"En af årsagerne er, at der har været stort fokus på, at man skal passe på sit dankort. Kommuner og andre aktører har også forsøgt at dæmme op for tricktyverier i private hjem, så færre ældre snydes," siger han.

Vold

At bedømme ud fra statistikken viser en trist tendens sig, når det kommer til vold. Men politidirektøren påpeger, at stigningen skal forklares af en positiv tendens.

"De seneste års stigning skyldes blandt andet en ændring i anmeldelsespraksis i forhold til vold på arbejdspladsen. Her vil man se en stigning i næsten alle kommuner. Langt flere sager om vold på institutioner, kommuner og i Kriminalforsorgen bliver nu anmeldt. Vi tror ikke på, at der sker flere voldsforbrydelser," siger han.

"Vold i nære relationer - familie- og partnervold - er stigende i de fleste kommuner, også i Lyngby-Taarbæk Kommune. Det er både et udtryk for, at der er fokus på det, og at der er en stigende tendens til at anmelde. Familievold kan være vold mod børn, og der har kommunerne større anmeldelsestilbøjelighed, og derfor ser vi flere sager. Noget, der ikke tidligere er anmeldt, kommer nu frem i lyset," siger han og tilføjer:

"Vold i nære relationer er et fokuspunkt, hvor vi vil blive bedre til at spotte det i tide, og finde frem til sårbare familier, hvor det sker."

Berigelseskriminalitet

I 2016 er der pludselig en drastisk stigning i anmeldelser af berigelsesforbrydelser og formuekrænkelse. Carsten Spliid kan ikke nævne én specifik sag, men han tror, at det er dét, der gør udslaget.

"Det kan sagtens være databedrageri. Samme tendens som i Umbrella-sagen kan være årsagen, hvor man starter med én sag, og så viser der sig mange andre sager. Så én gerningsmand kan generere 42 forhold. Jeg tror, at det er det, der er sket," siger han.

Våben

Når det kommer til våben, skal forklaringen å¨de seneste års stigning findes i en strafskærpelse.

"I 2017 kom der en skærpelse af knivloven, så der skal meget mindre til, for at man bliver sigtet. Man kan se en stigning i Lyngby-Taarbæk, og det samme gør sig gældende på landsplan," siger han.

Stoffer

En stigning finder man også i antallet af anmeldelser om stoffer. Carsten Spliid fortæller, at det er endnu et af de steder, som politiet har fokus på.

"Stigning kan være et udtryk for, at vi har fokus på utryghedsskabende narkohandel ved uddannelsesinstitutioner. Vi kører indsatser mod uddannelsesinstitutioner, fordi lærere og forældre oplever åbent narkosalg, og det vil vi ikke have. Vi tror ikke på, at vi fjerner narkoen, men vi forsøger at begrænse det," siger han.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?