5. august 2020
Sådan så Ellen Aastrup ud, efter hun havde boet i sin lejlighed med skimmelsvamp. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Sådan så Ellen Aastrup ud, efter hun havde boet i sin lejlighed med skimmelsvamp. Privatfoto
Foto: Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmper for at komme tilbage: Skimmelsvamp tvang Ellen ud af sin lejlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kæmper for at komme tilbage: Skimmelsvamp tvang Ellen ud af sin lejlighed

Skimmelsvamp i lejligheden gjorde Ellen Aastrup så syg, at en speciallæge rådede hende til at flytte. Hun føler sig modarbejdet af både sin ejerforening og sin kommune, som politianmeldte hende. Som ejer af lejligheden er det hendes eget ansvar, lyder det fra kommunen

Opdateret 09. januar 2020 kl. 18:44
Det Grønne Område - 09. januar 2020 kl. 18:00
Af Mikkel Brøgger Petersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I tre år har Ellen Aastrup for sit eget helbreds skyld ikke sat sine ben i sin lejlighed på Ulrikkenborg Allé.

Hendes læge har desuden sagt, at skal hun endelig besøge lejligheden, må hun højst opholde sig der i 10 minutter.
Hun får øjengener, problemer med luftveje, svimmelhed og hovedpine.

Hun har i disse år desuden både kæmpet med sin ejerforening og med Lyngby-Taarbæk Kommune om ansvaret for den skimmelsvamp, som er skyld i, at hun blev tvunget til at forlade sin ejerlejlighed.

Først har hun kæmpet for at fastslå, at der overhovedet er skimmelsvamp i lejligheden. Da det blev fastslået, blev stridspunktet, hvem der har ansvaret for at fjerne skimmelsvampen. Og hvem der skal betale.

"Det har været hårdt. Både i forhold til kræfter, mentalt og tidsmæssigt. Alle mine ting står fortsat i lejligheden, og jeg har forladt det hele. Det er flere år siden, jeg har haft mine private ting," fortæller hun.

I mellemtiden bor hun hos en ven og kan først vende tilbage til sin lejlighed, når skimmelsvampen er væk. Det råder en speciallæge hende til.

arrow Læs også: Kommunen svarer på skimmelsvamp-kritik: 'Vi har handlet korrekt'
Rettens ord

Siden Det Grønne Område første gang skrev om sagen i januar i 2017, har Danmarks Teknologiske Institut fastslået, at årsagen til lugtproblemerne er skimmelsvamp.

Ellen Aastrup har Retten i Lyngbys ord for, at årsagen til skimmelsvampen skal findes på taget. Retten nedsatte en synsmand til at foretage syn og skøn. Det har betydning, fordi ejeren har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse, mens ejerforeningen har ansvaret for den udvendige vedligeholdelse.

Så hvis problemet udspringer fra et sted, som ikke er hendes ansvar, hvorfor skal hun så betale, indvender Ellen Aastrup.

Og hvorfor udstedte Lyngby-Taarbæk Kommune alene et påbud til hende om at fjerne skimmelsvampen, når det nu er fastslået, at årsagen til skimmelsvampen findes på taget, undrer hun sig over.

At kommunen ikke også har udstedt et påbud til ejerforeningen har Nævnenes Hus i november lagt til grund for, at kommunens påbud til Ellen Aastrup ophæves og hjemvises til fornyet behandling.

"Det er forfærdelig synd for hende. Det er også skidt, at kommunen pålægger at fjerne skimmelsvamp, hvis årsagen til problemet er ejerforeningens," siger ekspert i huseftersyn og forsikring hos Videnscenter Bolius, Tine R. Sode, som udtaler sig på baggrund af at have læst det skriftlige kilder, som fremgår i denne artikel.

Formand for byplanudvalget, Simon Pihl Sørensen (S), vurderer dog, at forvaltnigen har handlet korrekt i sagen.

"Forvaltningen udstedte et korrekt påbud. Det er da en utrolig ulykkelig situation, men når man er ejer, må man selv udbedre det," siger han.

FAKTA
Resume
-I Det Grønne Område fra 17. januar 2017 fortalte Ellen Aastrup, at hun og andre beboere på Ulrikkenborg Allé kæmpede med dårligt indeklima. Ellen Aastrup oplevede ofte svimmelhed, kløe og træthed
-Årsagen var ifølge beboerne skimmelsvamp. De havde forgæves forsøgt at få ejerforeningen til at handle på problemet. Men uden held.
-Det fik dem til at sætte skilte op i vinduer om, at der er skimmelsvamp i ejendommen. Skiltene blev dog taget ned, efter ejerforeningens advokat truede med at "tage de fornødne retslige skridt".
-Ejerfroeningen ønksede i den forbindelse ikke at give deres side af sagen.
Kan selv fjerne det

Lyngby-Taarbæk Kommune brugte Danmarks Teknologisk Instituts undersøgelse til at beordre Ellen Aastrup til at fjerne skimmelsvampen i lejligheden.

"Spørgsmålet er, om skimmelsvampen kan udbedres uden en gennemgribende renovering, hvor hele lejligheden skal skimmelsaneres, eller om det er et mindre indgreb. Fordi det ikke er mere omfattende, end det er, vurderer kommunen, at man skal forholde sig til byggeloven, så ejeren skal selv fjerne det," siger bygningsinspektør for Lyngby-Taarbæk Kommune, Søren Suhr-Viranniemi, til Det Grønne Område.

Men Ellen Aastrup peger på byfornyelsesloven, som siger, at hvis en lejlighed vurderes at være til sundhedsfare, skal kommunen nedlægge forbud mod at bo i lejligheden og sørge for genhusning.

En speciallæge vurderer nemlig, at Ellen Aastrup er blevet syg af at bo i lejligheden, hvilket "entydigt påviser eksponering/udsættelse for skimmelsvampe", som han skriver i lægeerklæringen og opfordrer Ellen Aastrup til at fraflytte lejligheden.

Læge: Fraflyt lejligheden

Den vurdering vil Lyngby-Taarbæk Kommune ikke forholde sig til.
"Vi kan ikke og må ikke forholde os til lægefaglige vurderinger. Vi kigger kun på bygningens sundhed," siger Søren Suhr-Viranniemi.

"Det er sundhedsskadeligt for Ellen, men det betyder ikke nødvendigvis, at lejligheden er sundhedsskadelig for alle. Meget forenklet kan man sige, at hvis man bliver meget svagelig og har let ved lungebetændelse, så kan det være sundhedsskadeligt at bo i lejlighed med meget træk. Vi ved, at skimmelsvamp ikke er sundt. Men det kan også være, at et andet menneske ikke vil reagere så stærkt på det, som Ellen har," siger Tine R. Sode.

IMG_4650

Ellen Aastrup kæmper på fjerde år for at kunne få et hjem uden skimmelsvamp. I 2,5 år har hun ikke boet i sin lejlighed, fordi skimmelsvampen gør hende syg. Foto: Mikkel Brøgger Petersen


Politianmeldelse trukket tilbage

Uenigheden om, hvem der skal fjerne skimmelsvampen, endte med, at kommunen politianmeldte Ellen Aastrup.

"Som byggemyndighed skal vi sikre, at lovgivningen er overholdt. Som det gælder med al lovgivning, bliver man politianmeldt, hvis man ikke overholder den," siger Søren Suhr-Viranniemi.

- Men hvis man skal forholde sig etisk til det, hvordan kan man så anmelde en syg, ældre dame?
"Kommunen skal følge reglerne og lovgivningen i denne sag, som andre sager. Hvis de ikke opfyldes, går de typisk videre til næste instans," siger han.

- Har I været for hårde ved Ellen Aastrup?
"Vi har behandlet denne sag, som vi behandler alle andre sager," siger han.
Politianmeldelsen blev dog erklæret ugyldig af Nævnenes Hus, hvorefter kommunen trak anmeldelsen tilbage.
"Når den er hjemvist, er det, fordi Nævnenes Hus har overset, at taget allerede er udbedret af ejerforeningen," siger formand for Byplanudvalget, Simon Pihl Sørensen (S).

Ellen Aastrup undrer og ærgrer sig over sin kommunes ageren i sagen.
"Jeg troede, at kommunen ville hjælpe sine borgere. Men det er endt med, at de har været imod mig. Så udover at skulle kæmpe med min ejerforening, skal jeg også kæmpe med kommunen," siger hun.
"Det har kostet mig alt for meget. Jeg vil ikke sætte kroner og ører på det, men jeg har ikke kunnet bo i min lejlighed i 2,5 år," siger hun.

arrow Smider Dagplejen på porten: Flytter fra Toftebæksvej
10. maj 2020 kl. 17:00 Opdateret: kl. 13:39
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?