22. juni 2021
under Superligakampen mellem Brøndby IF - Esbjerg fB på Brøndby Stadion søndag den 28. april 2019.
under Superligakampen mellem Brøndby IF - Esbjerg fB på Brøndby Stadion søndag den 28. april 2019.
Foto: Claus Bech
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Indbruds-gennembrud på vej: Justitsministeren vil undersøge kommunalt vægterkorps

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indbruds-gennembrud på vej: Justitsministeren vil undersøge kommunalt vægterkorps

Borgmester Sofia Osmani har udtrykt interesse for denne mulighed. Kommunalforsker har dog svært ved at se, at kommuner kan få lov til det

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:42
Det Grønne Område - 05. december 2019 kl. 10:30
Af Mikkel Brøgger Petersen

INDBRUD I kampen mod at få indbrudsniveauet ned har borgmester Sofia Osmani vist interesse for det eksperiment, som Gentofte Kommune har foreslået.

arrow Læs også: Kriminaliteten de seneste 10 år i Lyngby-Taarbæk: 'Et rigtig trygt sted at opholde sig og bo i'

Gentofte-borgmester Hans Toft (K) har bedt justitsminister Nick Hækkerup (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) om at undersøge, om Gentofte Kommune kan få lov til at lave sit eget vægterkorps, der skal kunne rykke ud inden for fem minutter med det formål at stresse tyve under indbrud, blandt andet ved hjælp af autonome droner.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har nu igangsat en undersøgelse af mulighederne for oprettelsen af et privat vægterkorps i Gentofte, der skal rykke ud ved indbrud i kommunen. Det skriver Berlingske.

Gentofte Kommune forsøger at gå nye veje, fordi borgmester Hans Toft har fået nok af historier om et politi, som ikke har ressourcer til at rykke ud til indbrud og tyverier og et "alt for højt" indbrudsniveau, som han har udtalt til Villabyerne.

Selv om muligheden for et kommunalt vægterkorps nu undersøges, er sandsynligheden for, at man får grønt lys af staten, meget lille ifølge kommunalforsker fra Journalisthøjskolen, Roger Buch.

"I udgangspunktet må og skal kommuner ikke løse statslige opgaver. Og selvom det kan lyde fint for staten at blive aflastet, så kigger de skeptisk på vægterkorps, som kommer for tæt på politiets opgaver. Politiet er heller ikke begejstret for, at andre begynder at fremstå som reelle politistyrker. Staten vil gerne holde linjerne rene, så jeg tror, at Gentofte Kommune kommer til at møde modstand. Det har også før været oppe at vende i andre kommuner, som har fået afslag," sagde han til Villabyerne tidligere på året, inden ministrene viste interesse for forsøget.

Modstanden fra staten skal ifølge Roger Buch også ses i det perspektiv, at staten ikke ønsker, at der bliver skabt forskellige retstilstande i landet. Hvor rige kommuner har råd til at sikre sig mod kriminalitet med private vægterkorps modsat fattige kommuner.

"Et retssamfund, hvor alle har lige regler, begynder at smuldre, da det vil skabe et A- og B-hold. Et vægterkorps giver jo ikke mindre kriminalitet i samfundet, men fjerner det bare fra et sted til et andet," siger Roger Buch.

Men han tvivler ikke på, at Gentofte Kommune og Hans Tofts kommunale udspil støjer i Justitsministeriet.

"Selvom hvis de får et nej, så har kommunen gjort det tydeligt, at de ikke er tilfredse med politiets indsats i forhold til bekæmpelse af indbrud. Budskabet fra kommunen er klart. Staten skal tage sig sammen og afsætte flere ressourcer, så det her problem bliver mindsket," siger Roger Buch.

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser ifølge Berlingske, at undersøgelsen om, hvorvidt et kommunalt vagtværn er en mulighed, er færdig i starten af 2020.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?